Det är inte långt kvar nu. Två veckor kvar till Vincennes vintermeeting smäller av sitt årliga euro-regn över den svarta kolstybben. Endast 108 dagar kvar till Prix d’Amérique. Det ser för dagen fattigt ut bland svenska hopp, men vi har ändå en blågul guldhjälm som titelförsvarande kusk bakom trikolortränade Face Time Bourbon.
Frankrike har ett självförtroende som i sammanhanget skulle få en fotbollsspelare med Z i början av namnet att framstå som Zjälvutplånande. Det är lätt att trampa i klaveret. Ingenting som inte doftar Chanel, smakar vitlök eller innehåller åtminstone två gom-rullande ”r”, får en fransman att engagera sig mer än med en fnysande pysning och en näsa vänd mot toppen av Eiffeltornet. I dessa covidska tider har jag en enorm Frankrike-abstinens. Travet får jag färskt via Internet, men smaklökarna är lika längtansfulla som efter en gastronomisk djupdykning i det brittiska köket.
EXTERN LÄNK: Vill du ha chansen att vinna fransmännens miljoner – spela här
Fransmän och mat. En allians lika helig som Olle och Björn Goop. En sanning sannare än Koranen. Påstå något annat och grodtuggaren blir svartare i synen än sin svårtvättade kolstybb och slår dig hårt i huvudet med baguetten. Gårdagens. Hur jag än försöker stävja abstinensen med taffliga försök slutar det med att biffen hemma i teflonpannan endast gör distansen mellan Norrmalm och Montmartre dubbelt så lång.
När gränserna väl öppnas upp och smaklökarna kan få sitt på närmsta rutdukiga brasserie – här är tre raka tips från mig.
Köttet. Serveras bra mycket mindre välstekt än hemma. Ett franskt medium (a pointe – a poän) är ett svenskt rare. En fransk blodig (saignant – ”sänjan”) är i princip blå och råmar fortfarande. Välstekt heter bien cuit – ”bjään kuii” och vill man ha det bör man poängtera det. Tre gånger. Men fransmän är måna om sitt kött och man skall inte vara rädd.
Vinet. Du skulle bara våga fråga efter utländskt. Risken finns att du blir utkastad genom vad som är närmast tillhands, entrén, köksingången eller vedspisen. Vill du verka som om du vet vad du pratar om, beställ en Cotês de Rhône – ”Kått dä råån” Det är enkelt och funkar till det mesta. Svälj stoltheten, våga fråga och låt dem föreslå, då blir lammfilén på något mystiskt vis mycket godare.
EXTERN LÄNK: Vill du ha chansen att vinna fransmännens miljoner – spela här
Kaffet. Kommer efter desserten, inte tillsammans. Det sitter i lika fastfruset i ett franskt hjärna som permafrosten under den sibiriska tundran. Hur mycket du än tjatar, skriker, hotar eller hojtar så kommer den lilla koppen full av syrlig jävlaranamma först efter maten. Ge upp.
Nu blev jag hungrig. Hoppas Dagens Rätt är något med mycket vitlök och kokt i vin.
// T. – som i ”steak Tartare”