Annons – innehåll från Svenska Spel Sport & Casino

Som mina smaklökar saknar Paris

av | okt 16, 2020

Det är inte långt kvar nu. Två veckor kvar till Vincennes vintermeeting smäller av sitt årliga euro-regn över den svarta kolstybben. Endast 108 dagar kvar till Prix d’Amérique. Det ser för dagen fattigt ut bland svenska hopp, men vi har ändå en blågul guldhjälm som titelförsvarande kusk bakom trikolortränade Face Time Bourbon.

Frankrike har ett självförtroende som i sammanhanget skulle få en fotbollsspelare med Z i början av namnet att framstå som Zjälvutplånande. Det är lätt att trampa i klaveret. Ingenting som inte doftar Chanel, smakar vitlök eller innehåller åtminstone två gom-rullande ”r”, får en fransman att engagera sig mer än med en fnysande pysning och en näsa vänd mot toppen av Eiffeltornet. I dessa covidska tider har jag en enorm Frankrike-abstinens. Travet får jag färskt via Internet, men smaklökarna är lika längtansfulla som efter en gastronomisk djupdykning i det brittiska köket.

EXTERN LÄNK: Vill du ha chansen att vinna fransmännens miljoner – spela här

Fransmän och mat. En allians lika helig som Olle och Björn Goop. En sanning sannare än Koranen. Påstå något annat och grodtuggaren blir svartare i synen än sin svårtvättade kolstybb och slår dig hårt i huvudet med baguetten. Gårdagens. Hur jag än försöker stävja abstinensen med taffliga försök slutar det med att biffen hemma i teflonpannan endast gör distansen mellan Norrmalm och Montmartre dubbelt så lång.

När gränserna väl öppnas upp och smaklökarna kan få sitt på närmsta rutdukiga brasserie – här är tre raka tips från mig.

Köttet. Serveras bra mycket mindre välstekt än hemma. Ett franskt medium (a pointe – a poän) är ett svenskt rare. En fransk blodig (saignant – ”sänjan”) är i princip blå och råmar fortfarande. Välstekt heter bien cuit – ”bjään kuii” och vill man ha det bör man poängtera det. Tre gånger. Men fransmän är måna om sitt kött och man skall inte vara rädd.

Vinet. Du skulle bara våga fråga efter utländskt. Risken finns att du blir utkastad genom vad som är närmast tillhands, entrén, köksingången eller vedspisen. Vill du verka som om du vet vad du pratar om, beställ en Cotês de Rhône – ”Kått dä råån” Det är enkelt och funkar till det mesta. Svälj stoltheten, våga fråga och låt dem föreslå, då blir lammfilén på något mystiskt vis mycket godare.

EXTERN LÄNK: Vill du ha chansen att vinna fransmännens miljoner – spela här

Kaffet. Kommer efter desserten, inte tillsammans. Det sitter i lika fastfruset i ett franskt hjärna som permafrosten under den sibiriska tundran. Hur mycket du än tjatar, skriker, hotar eller hojtar så kommer den lilla koppen full av syrlig jävlaranamma först efter maten. Ge upp.

Nu blev jag hungrig. Hoppas Dagens Rätt är något med mycket vitlök och kokt i vin. 

// T. – som i ”steak Tartare”

Urkraften Uranie

Urkraften Uranie

Vilken häst har egentligen gjort det ”bäst” totalt i Prix d’Amérique? Tog en titt i den långa listan över segrare i loppet med stort L....

Svenskt fiasko i Paris

Svenskt fiasko i Paris

Noll. Så många svenskfödda hästar startade i världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique detta år. Med månaden kvar till årets upplaga ser...

Tuffare emot för svenskarna

Tuffare emot för svenskarna

Criterium Continental ett spännande lopp, då segraren har en direktplats i Prix d'Amérique. Extra spännande är det på söndag, då vi har...

Expertens hemliga spelknep

Expertens hemliga spelknep

Utmaningen hur jag ska vinna pengar på det nya High Five-spelet upptar en allt större del av mina vakna tid. Som svensk är man så van vid...

En bortglömd blågul hjälte

En bortglömd blågul hjälte

En hjälte är i allmän betydelse någon värd att beundra, som utfört stordåd och på så sätt vunnit stor heder och ära. Gigant Neo är en häst...

Världens vackraste travbana

Världens vackraste travbana

Är du också deprimerad på grund av bristen på soltimmar i december? Det där grå, svarta mörkret har inte bara lagt sig över oss i Sverige....

Hallå där, Jarmo Niskanen!

Hallå där, Jarmo Niskanen!

Jarmo Niskanen från Voxna i Hälsingland kom till Frankrike och Grosbois redan 1994. Fyra år senare tog han ut den franska proffslicensen...

Nymodighet väcker spellust

Nymodighet väcker spellust

Röd gubbe. Gul gubbe. Grön gubbe. När man ögnar igenom startlistorna på franska travförbundets officiella sajt Letrot.com till...

Storloppet för de kullösa

Storloppet för de kullösa

Har man en fransk travhäst som inte har några kulor begränsas möjligheten att dra in kulor. Jag skriver inte den meningen för att försöka...

Jag brinner för franskt trav

Jag brinner för franskt trav

Vad är det roligaste du gjort i ditt jobb Emil? Jag får den frågan mellan varven och behöver aldrig någon betänketid. – Det var den period...

Världens vackraste lopp

Världens vackraste lopp

Prix de l’Arc de Triomphe... Bara namnet får det att vattnas i munnen, som den franska delikatess det är. “Arken” är loppet med stort L...

”Champagne hela veckan”

”Champagne hela veckan”

I tjugo år har jag arbetat som travreporter, först och främst med Frankrike i fokus. Fransk travsport är världens största, och deras...

Frankrikebloggen

Röster, rykten och riktiga vinnare. I bloggen med franskare fokus än en baguettebagare lär vi känna hästarna och människorna bakom namnen. Kuskar, jockeys, tränare och skötare. Allt från kolstybb till väl kyld champagne – via en eller annan rövarhistoria.