Hela denna avdelning är en annons från SP Fönster

Så lyckas du med fönsterbytet i ett äldre hus

Vad ska man som ägare av ett gammalt hus göra när ens fönster efter lång och trogen tjänst till slut gjort sitt? Sätt in nya, som känns som gamla – och förbättra husets energiprestanda och komfort på köpet. Här är tipsen för ett lyckat fönsterbyte!

EXTERN LÄNK: Vilka fönster matchar ditt hus – testa här

 

Många som bor i ett äldre hus drar sig för att byta fönster trots att de är slitna av tid, väder och vind. Faktum är att ett fönsterbyte är betydligt enklare än vad somliga tror och ofta går det snabbare att byta sina fönster jämfört med att renovera.

De nya fönstren som sätts in kräver sedan i sin tur mindre underhåll samtidigt som husets komfort, prestanda och säkerhet ökar betydligt.

Hitta rätt stil

Detaljrikedomen är ofta hög när det kommer till hus som kommit till åren. Därför är det vanligt att man drar sig för att byta fönster i dessa hus, då man tänker att husets identitet riskerar att gå förlorad. Men så behöver det inte vara. Det går att få nya fönster som är snarlika de gamla – vilken era huset än är byggt i. Detaljer som färg, spröjs, fönsterhakar och former går att efterlikna i detalj.

Två eller tre glas?

De flesta fönster som sätts in i dag är så av kallade treglas, där en tredje glasruta hjälper till att förbättra fönstrets prestanda. Dessa bidrar till ett mer komfortabelt inomhusklimat då buller reduceras kraftigt och temperaturen inomhus blir jämnare. Med treglasens egenskaper minskar även din energiförbrukning, något som både gynnar din plånbok och klimatet på sikt.

Genuin känsla eller underhållsfritt?

Äldre hus ska ha fönster av trä! Eller? Faktum är att en av SP Fönsters mest populära produkter är träfönster med en utsida klädd i aluminium. Detta för med sig fördelen att de i princip är underhållsfria. Sättet dessa är skapade på liknar träfönster så till den milda grad att det är svårt att se skillnad bara på några meters håll. Den som sätter in fönster av trä får räkna med att behöva skrapa och måla sina fönster ungefär var tionde år, beroende på hur utsatt de sitter.

Behöver du tillstånd?

Om du bor i en fastighet med ett kulturhistoriskt värde finns risken att du behöver sätta in specialfönster vid ett fönsterbyte. Gör research innan du börjar.

– Kolla upp vad som gäller med bygg- och miljönämnd i kommunen där du bor för att undvika böter. Det är inte kul om du man behöver göra om fönsterbytet i efterhand, säger SP Fönsters utbildare Stefan Stamåker.

 

EXTERN LÄNK: Designa ditt eget fönster med Fönsterväljaren

Byt fönster – steg för steg!

  1. Hitta ditt varför! Börja med att gå igenom dina incitament till att byta fönster. Har du ekonomiska eller klimatmässiga motiv? Är det komfort eller säkerhet du vill åt? Söker du underhållsfritt eller den genuina känslan?
  2. Välj en trovärdig fönsterleverantör. SP Fönster har ett stort utbud av produkter som passar alla hus. Hela produktionen genomsyras av ett hållbarhetstänk som ger produkter med en mycket lång livslängd.
  3. Beställ och boka montering. Efter gjord beställning får du ett leveransdatum, oftast omkring sex veckor senare. Om du inte ska montera själv – boka upp hantverkare. Byggvaruhusen har ofta tips på bra firmor.
  4. Klart! Två månader efter gjord beställning kan du njuta av alla fördelar som nya fönster för med sig: Ett tystare, säkrare, mer energisnålt hem med ett behagligare och mer kostnadseffektivt inomhusklimat.

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio | Om cookies