Hela denna avdelning är en annons från SP Fönster

Så gör du ditt hem mer klimatsmart

Många hushåll gör av med mer energi än vad som egentligen är nödvändigt, något som påfrestar både klimat och ekonomi. Låt värmen stannar där den hör hemma: Inomhus.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om energifönster

 

En stor del av människans påverkan på klimatet beror på utsläpp av växthusgaser kopplade till uppvärmning och nedkylning av våra bostäder. En vanlig energitjuv är äldre fönster som ofta släpper ut onödigt stora mängder energi.

När man pratar om energiförluster i detta sammanhang används måttet U-värde, som berättar om hur mycket energi ett fönster släpper ut. Ju lägre U-värde, desto bättre presterar fönstret.

– Äldre tvåglasfönster kan ha ett U-värde på 3,0 och uppåt. Samma siffra med nya treglasfönster är högst 1,2, berättar Stefan Stamåker, utbildare på SP Fönster.

Med nya energismarta fönster får man ett jämnare inomhusklimat, sommar som vinter. Man ska komma ihåg att det faktiskt är mer energikrävande att kyla varm luft än att värma kall.

Hållbar produktion

För att en investering av ett fönster ska vara hållbar krävs även att produktionen av dessa bedrivs på ett skonsamt sätt, något som genomsyrar hela SP Fönsters verksamhet. Virket till fönstren kommer från mestadels från södra Norrland – där det är som bäst.

– För varje tall vi tar ner planteras ungskog som i sin tur binder stora mängder koldioxid när den växer upp. Träet vi använder är hårt och innehåller stora mängder kåda, något som i sig gör fönstren naturligt impregnerade, säger Stefan Stamåker.

Tack vare virkets höga kvalitet kan tillverkaren av SP Fönster använda vattenburen behandling och färg i alla sina produkter, något man är ensamma om i Sverige.

Detta leder till produkter av hög kvalitet som håller länge. En av SP Fönsters mest populära modeller, träfönster med ett tunt lager skyddande aluminium på utsidan, klarar sig i många år i stort sett utan underhåll.

Fyra andra åtgärder för ett klimatsmartare hem

  • Hushåll med elen. Se till att stänga av det som drar energi och inte används. Det är lätt att det blir en vana ett exempelvis tv:n får stå på utan att någon faktiskt tittar.
  • Välj hållbart. El, möbler, mat, tekniska prylar… Alla förbrukningsvaror har ett klimatavtryck. Välj det som är producerat på ett hållbart sätt och är av en kvalitet som håller över tid.
  • Optimera hemmet! Med rörelsedetektorer tänds och släcks lampor beroende på var du befinner dig.
  • Ät upp! En tredjedel av all mat som produceras hamnar i papperskorgen, en onödig påfrestning för klimatet och den personliga ekonomin. Enkla åtgärder som ordning och reda i kyl, frys och skafferi minimerar risken för dubbelköp. Ett batteri av kvalitativa matlådor är en annan åtgärd som kan hjälpa. Vanans makt är stor här. Våga vara ärlig mot dig själv: När slänger du mat och vad kan du göra för att bryta vanan?

 

EXTERN LÄNK: Designa ditt eget fönster med Fönsterväljaren

Byt fönster – steg för steg!

  1. Hitta ditt varför! Börja med att gå igenom dina incitament till att byta fönster. Har du ekonomiska eller klimatmässiga motiv? Är det komfort eller säkerhet du vill åt? Söker du underhållsfritt eller den genuina känslan?
  2. Välj en trovärdig fönsterleverantör. SP Fönster har ett stort utbud av produkter som passar alla hus. Hela produktionen genomsyras av ett hållbarhetstänk som ger produkter med en mycket lång livslängd.
  3. Beställ och boka montering. Efter gjord beställning får du ett leveransdatum, oftast omkring sex veckor senare. Om du inte ska montera själv – boka upp hantverkare. Byggvaruhusen har ofta tips på bra firmor.
  4. Klart! Två månader efter gjord beställning kan du njuta av alla fördelar som nya fönster för med sig: Ett tystare, säkrare, mer energisnålt hem med ett behagligare och mer kostnadseffektivt inomhusklimat.

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio | Om cookies