Hela denna avdelning är en annons från SP Fönster

Puts väck med smutsen – sex tips för rena fönster

För varje dag som går stannar solen uppe lite längre. För varje dag som går syns smutsen på våra fönster lite mer. Putsens tid är nu.
Här är tips och råd för att kunna välkomna våren med skinande rena fönster.

Extern länk: Tips på hur du löser andra fönsterdilemman

TIPS #1: Rätt tid för puts

Finns det något mer frustrerande än att se sina rengjorda fönster åter bli nedsmutsade på grund av yttre faktorer? Det kan därför vara bra att vänta med fönsterputsen tills dess att vinterns grus är uppsopat.

TIPS #2: Prylarna

För att underlätta rengörandet av dina fönster är det bra att ha ett batteri med hjälpmedel på plats. Mjuka svampar och trasor, fönsterskrapor av gummi, hink och sprayflaska är några av dessa. Se till att de redskap som kommer i kontakt med glasrutan alltid är noggrant rengjorda innan du börjar och torka av med en våt trasa mellan varje insats, allt för att undvika ränder och repor på dina fönsterrutor. Använd trasor som inte dammar eller luddar, linne är att föredra. Se även till att ha ett par vantar eller handskar nära till hands. I kontakt med vatten kyls fingrarna lätt ner, vilket kan gå ut över motivationen och i förlängningen resultatet. På nätet finns tipset om att tidningspapper ska ett bra hjälpmedel men detta är en myt. Den gamla typen av tidningspapper funkade bra, men dagens moderna papper har snarare en negativ effekt.

TIPS #3: Och det bästa rengöringsmedlet är…

…också det billigaste, nämligen helt vanligt diskmedel och vatten. Är det minusgrader ute kan man späda ut blandningen med lite spolarvätska för att undvika att det fryser. Testa även att blanda i en kapsyl ättika, vars syra hjälper till att lösa upp fläckar och avlagringar på rutorna.

TIPS #4: Rent först – putsa sen

Om dina fönster är väldigt smutsiga med synligt damm, spindelväv eller liknande, börja med att ta bort det värsta med en trasa eller en mjuk borste. Blöt sedan din svamp och börja med lätt hand att göra rent hela fönstret. När rutan är rengjord använder du gummiskrapan för att ta bort vatten och lödder. Ta ett fönster i taget och låt inte rengöringen torka in, då proceduren i såna fall måste upprepas.

TIPS #5: Hantera fläcken

Fläckar som inte går bort? Prova att sätta lite aceton på en våt trasa och gnugga in. Torka sedan rent med en torr trasa. Du kan även testa med putsmedel för keramiska spishällar. 

TIPS #6: Hjälps åt!

Rena fönster är ingen rättighet, så för rättvisans skull bör alla som har möjlighet hjälpa till med putsningen. Det blir även mycket roligare och går snabbare om det görs i grupp.

 

Extern länk: Fönstret som underlättar putsningen

Byt fönster – steg för steg!

  1. Hitta ditt varför! Börja med att gå igenom dina incitament till att byta fönster. Har du ekonomiska eller klimatmässiga motiv? Är det komfort eller säkerhet du vill åt? Söker du underhållsfritt eller den genuina känslan?
  2. Välj en trovärdig fönsterleverantör. SP Fönster har ett stort utbud av produkter som passar alla hus. Hela produktionen genomsyras av ett hållbarhetstänk som ger produkter med en mycket lång livslängd.
  3. Beställ och boka montering. Efter gjord beställning får du ett leveransdatum, oftast omkring sex veckor senare. Om du inte ska montera själv – boka upp hantverkare. Byggvaruhusen har ofta tips på bra firmor.
  4. Klart! Två månader efter gjord beställning kan du njuta av alla fördelar som nya fönster för med sig: Ett tystare, säkrare, mer energisnålt hem med ett behagligare och mer kostnadseffektivt inomhusklimat.

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio | Om cookies