Hela denna avdelning är en annons från SP Fönster

Experten guidar: Så väljer du rätt fönster

Vem vill inte ha ett tystare, mer komfortabelt och energieffektivt hem?
SP Fönsters utbildare Stefan Stamåker ger tips och råd till den som går i fönsterbytartankar.
– Det kan bli dubbelt så bra utan att behöva bli dubbelt så dyrt.

EXTERN LÄNK: Designa ditt eget fönster med Fönsterväljaren

 

Den som bor i ett äldre hus med gamla, slitna fönster har med största sannolikhet någon gång funderat på att investera i nya. Faktum är att det är enklare och går snabbare än vad många tror och fördelarna med moderna fönster är många. Utöver en förbättrad komfort med mindre oljud och jämnare temperatur finns det även en ekonomisk uppsida då husets energiförbrukning minskar.

Innan man gör slag in saken och beställer nya fönster är det viktigt att läsa på.

– Till att börja med behöver man reda ut vad det är man vill uppnå med sin investering. Det handlar om att maximera upplevelsen av sina nya fönster, säger Stefan Stamåker.

Rätt fönster på rätt plats

Alla fastigheter har olika förutsättningar. Det finns en uppsjö av fönstermodeller och tillval som ger en viss typ av funktion. Vilka val man som konsument ska göra beror helt på vad fönstren ska vara anpassade för.

– Vill man ha underhållsfritt eller den genuina känslan? Är det komfort eller energibesparing man är ute efter? Har man stora fönster i söderläge, eller bor man nära en sjö? Allt detta påverkar.

Gör rejäl research på nätet eller rådfråga personalen hos din lokala återförsäljare.

– Det kan bli dubbelt så bra utan att behöva bli dubbelt så dyrt bara man tänker till, säger Stefan.

Välj en erfaren fönsterleverantör

När beställningen väl är gjord får man som köpare en leveransdag. Om man inte är händig och vill byta fönster själv så bokar man hantverkare som hjälper till med montering. Många återförsäljare erbjuder en “monterat och klart”-lösning som kan vara ett smidigt alternativ. Leveranstiden brukar vara mellan fem och sex veckor, så beroende på hur monteringen ska skötas så kan man som köpare njuta av nya fönster inom två månader efter gjord beställning. SP Fönster har även ett stort lagersortiment med kundernas vanligaste önskemål om storlekar och modeller. Finns ditt nya fönster i det sortimentet kan du få dem med mycket kortare leveranstid.

Stefan Stamåker säger om att man noga ska gå igenom leveransen innan bytet börjar. I och med att både köpare, återförsäljare, tillverkare och hantverkare är inblandade kan det uppstå mänskliga missförstånd.

 

Vilka är dina bästa tips när man ska byta fönster?

– Se till att välja en erfaren fönsterleverantör som du litar på och kom ihåg att man faktiskt får det man betalar för. Köper man billiga fönster av exempelvis komposit utan garanti har man inte sparat några pengar alls när man måste byta ut dom i förtid.

SP Fönster är tillverkade i stabil, ofta över 100 år gammal tall från områden kring Edsbyn där fönsterfabriken ligger. Träet är hårt med få kvistar och innehåller mycket kåda vilket ger en naturlig impregnering. Stefan Stamåker berättar att den vanligaste fönstermodellen SP Fönsters kunder väljer är träfönster med utsidan klädd i målad aluminium. Ett fönster som till skillnad från andra träfönster inte behöver underhållas på mycket lång tid.

 

EXTERN LÄNK: Checklista för dig som funderar på nya fönster 

Byt fönster – steg för steg!

  1. Hitta ditt varför! Börja med att gå igenom dina incitament till att byta fönster. Har du ekonomiska eller klimatmässiga motiv? Är det komfort eller säkerhet du vill åt? Söker du underhållsfritt eller den genuina känslan?
  2. Välj en trovärdig fönsterleverantör. SP Fönster har ett stort utbud av produkter som passar alla hus. Hela produktionen genomsyras av ett hållbarhetstänk som ger produkter med en mycket lång livslängd.
  3. Beställ och boka montering. Efter gjord beställning får du ett leveransdatum, oftast omkring sex veckor senare. Om du inte ska montera själv – boka upp hantverkare. Byggvaruhusen har ofta tips på bra firmor.
  4. Klart! Två månader efter gjord beställning kan du njuta av alla fördelar som nya fönster för med sig: Ett tystare, säkrare, mer energisnålt hem med ett behagligare och mer kostnadseffektivt inomhusklimat.

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio | Om cookies