Hela denna avdelning är en annons från SP Fönster

Enkla stegen: Minimera risken för inbrott

Grannarna, lamporna, fönstren, altandörren…
Tyvärr är det omöjligt att skapa ett hundraprocentigt skydd mot inbrott. Men det finns enkla åtgärder som minskar risken rejält – utöver klassiska inbrottslarm.

EXTERN LÄNK:  Läs mer om ökat inbrottsskydd

STEG 1: Lås dörren

Detta kan verka till synes uppenbart, men faktum är att en vanligt typ av inbrott är att tjuven går från dörr till dörr och känner på handtagen i jakt på en olåst. Att vrida om låskolven är en liten uppoffring för att slippa bli av med värdesaker och för att undvika den psykiska påfrestning ett inbrott för med sig.

STEG 2: Plocka undan

Detta gäller främst den som bor i villa, har lantställe eller lägenhet på nedre botten. Om tjuven med egna ögon genom fönstret kan se datorer, smycken eller andra dyrbarheter ökar incitamentet för att genomföra ett inbrott. Hitta en rutin för att placera dina värdesaker dolt – allt för att minimera inbrottsrisken. Villaägare bör se till att inte ha verktyg, stegar eller annat som kan användas för att bryta sig in i huset liggandes framme utomhus.

STEG 3: Sätt in nya fönster och altandörr

Moderna fönster är kraftigare än äldre modeller och både avskräcker och försvårar därmed för personer som planerar att bryta sig in. SP Fönster erbjuder fönster och altandörrar med bland annat laminerade säkerhetsglas som kräver stor kraft för att kunna forceras, samt säkrare gångjärn och kraftiga cylinderlås.

STEG 4: Belysning, belysning, belysning

I dag kan man med hyfsat små ekonomiska medel skapa en smart inomhus- och utomhusbelysning som hjälper till att hålla ovälkomna borta. I trädgården kan man exempelvis installera rörelsedetektorer och inomhus ett smart, uppkopplat system av lampor som ger sken av att något är hemma, trots att huset är tomt.

STEG 5: Ha hund

Hundar har en otrolig förmåga att snappa upp och skälla på obekanta ljud och rörelser som ett inbrott kan föra med sig. Har en tjuv att välja på två bostäder – en där det kan finnas hund och en utan – kan man räkna med att valet faller på den hundfria.

STEG 6: Samverka

Att samverka bidrar till ökad trygghet och säkerhet i bostadsområdet. Man kan till exempel göra upp med grannarna om att hålla koll på egendomen när man själv eller någon annan är bortrest och kollektivt bestämma hur värdesaker ska förvaras. Med en gemensam vaksamhet ökar chanserna att inbrott och stölder kan undvikas. Det är bra att förbereda sig så att man i grannskapet vet hur man ska agera om man misstänker något eller upptäcker ett pågående inbrott.

 

EXTERN LÄNK: Designa ditt eget fönster med Fönsterväljaren

Byt fönster – steg för steg!

  1. Hitta ditt varför! Börja med att gå igenom dina incitament till att byta fönster. Har du ekonomiska eller klimatmässiga motiv? Är det komfort eller säkerhet du vill åt? Söker du underhållsfritt eller den genuina känslan?
  2. Välj en trovärdig fönsterleverantör. SP Fönster har ett stort utbud av produkter som passar alla hus. Hela produktionen genomsyras av ett hållbarhetstänk som ger produkter med en mycket lång livslängd.
  3. Beställ och boka montering. Efter gjord beställning får du ett leveransdatum, oftast omkring sex veckor senare. Om du inte ska montera själv – boka upp hantverkare. Byggvaruhusen har ofta tips på bra firmor.
  4. Klart! Två månader efter gjord beställning kan du njuta av alla fördelar som nya fönster för med sig: Ett tystare, säkrare, mer energisnålt hem med ett behagligare och mer kostnadseffektivt inomhusklimat.

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio | Om cookies