Hela denna avdelning är en annons från SP Fönster

Är dina fönster barnsäkra?

Våra barn är fantastiska på alla sätt och vis – och de växer så de knakar. I takt med att springet i benen blir starkare ökar risken för att olyckor sker i hemmet. Då är det hög tid att se över sina fönster.

EXTERN LÄNK: Mer om barnsäkra fönster

 

För varje förälder är det en speciell dag när ens barn äntligen ställer sig upp och tar sina första steg för egen maskin. Men samma dag markerar även början på ett nytt skede, en tid då risken för att olyckor sker i hemmet ökar väsentligt.
Därför är det viktigt att i god tid skapa en trygg och barnsäker bostad innan ungarna lär sig gå, springa, klättra och intresset för att utforska hemmets minsta vrå väcks till liv.
Det sker ungefär 60 000 olyckor med barn i Sverige varje år och det går såklart inte att skapa ett hundraprocentigt skydd. Men med några mindre åtgärder minskar risken. Bland de vanligaste olyckorna finns kläm- och fallskador – och för att förebygga dessa bör man som förälder se över sina fönster.

Hur barnsäkra är dina fönster?

Det finns en risk med varje fönster som går att öppna. Trots att det finns regler för vilka fönster, altan- och balkongdörrar som måste barnsäkras är ändå det bästa att säkra allt som går. Kom ihåg att även ett fall från en meter kan orsaka stor skada om det vill sig illa.
Kontrollera så att barnspärrar eller lås fungerar och sätt in säkra vädringsspärrar ifall det saknas. Var kritisk när du bedömer skicket på säkerhetsanordningarna.

Rätt glas på rätt plats

Fall är en av olycksriskerna när det kommer till fönster, men tyvärr inte den enda. Ett fönster som går sönder kan även resultera i kraftiga skärskador. För att förbygga dessa ska två typer av säkerhetsglas användas i alla produkter som sitter lågt:
Härdat glas: När ett härdat glas går sönder går det i tusentals små bitar vars kanter inte är vassa och därmed minimerar risken för skärskador. I våra hem kan denna typ av glas användas i exempelvis fönster som går hela vägen ner golvet i markplan, som man kan riskera att springa in i.
Laminerat glas: Detta glas är förstärkt av en laminering som gör att det håller ihop även om det går sönder. Denna egenskap skyddar både mot skärskador och fall.

En bra investering

De senaste åren har säkerhetskraven på just fönster ökat. En nybyggd bostad eller ett hus där man nyligen bytt fönster är därför generellt säkrare jämfört med äldre fastigheter.
Att byta ut sina fönster ökar inte bara skyddet mot olyckor. Det innebär även ett bättre inbrottsskydd, samtidigt som man sparar även energi och får ett tystare och mer komfortabelt hem.

 

EXTERN LÄNK: Designa ditt eget fönster med Fönsterväljaren

Byt fönster – steg för steg!

  1. Hitta ditt varför! Börja med att gå igenom dina incitament till att byta fönster. Har du ekonomiska eller klimatmässiga motiv? Är det komfort eller säkerhet du vill åt? Söker du underhållsfritt eller den genuina känslan?
  2. Välj en trovärdig fönsterleverantör. SP Fönster har ett stort utbud av produkter som passar alla hus. Hela produktionen genomsyras av ett hållbarhetstänk som ger produkter med en mycket lång livslängd.
  3. Beställ och boka montering. Efter gjord beställning får du ett leveransdatum, oftast omkring sex veckor senare. Om du inte ska montera själv – boka upp hantverkare. Byggvaruhusen har ofta tips på bra firmor.
  4. Klart! Två månader efter gjord beställning kan du njuta av alla fördelar som nya fönster för med sig: Ett tystare, säkrare, mer energisnålt hem med ett behagligare och mer kostnadseffektivt inomhusklimat.

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio | Om cookies