Annons
Innehåll från Haleon

Därför får du ilningar i tänderna

1 av 3 svenskar lider av ilningar i tänderna*1.
Men vet du egentligen vad obehagen beror på?
Här är de vanligaste orsakerna.

Extern länk: Livet är för kort för ilningar i tänderna – använd Sensodyne

Har du någonsin känt en plötslig, skarp obehaglig känsla när du äter något kallt eller varmt? Då är du inte ensam. 

1 av 3 svenskar, unga som gamla, har problem med ilningar i tänderna. Trots att det oftast går att behandla själv använder endast 37% rätt tandkräm för sina besvär – och går runt och lider i onödan.

De vanligaste orsakerna till ilningar i tänderna är emaljslitage eller tillbakadraget tandkött, säger tandläkaren Andreas Wetter.

– Men det är viktigt att utesluta att det beror på andra orsaker, som exempelvis karies, tandköttsinflammation eller tandpressning, genom en noggrann undersökning hos din tandläkare, säger Andreas Wetter.

”Håll den som en penna, inte ett tennisracket”

Många av oss är relativt hårdhänta när vi borstar tänderna, och det kan förvärra besvären med ilningar. Först och främst ska du hålla tandborsten som en penna, inte som ett tennisracket, förklarar Andreas Wetter. 

– Sedan ska du gnugga tänderna med en 45 graders vinkel ner mot tandköttet med en mjuk tandborste. Tänk på att inte skölja munnen eller dricka något efter tandborstningen. Då sköljer du bort fluoret som behövs för att skydda dina tänder, säger han och tillägger:

– Be gärna din tandläkare eller tandhygienist att ge dig en genomgång och introduktion till hur du ska borsta tänderna i samband med den vanliga undersökningen.   

Tandkräm mot ilningar

Om din nästa undersökning hos tandläkaren ligger en bit framåt i tiden rekommenderar Andreas Wetter att du börjar med att testa en tandkräm mot ilningar.  

– Borsta två gånger om dagen med en tandkräm, som exempelvis Sensodyne, som är skonsam mot tänderna och ger ett skydd mot ilningar dygnet runt*2. Ilningar i tänderna kan ibland gå bort av sig självt men ofta kan de enkelt åtgärdas med rätt typ av tandkräm.  

Extern länk: Kliniskt bevisad lindring på bara 60 sekunder – läs mer.

Munvårdsskola – så borstar du tänderna på rätt sätt

Använd en mjuk tandborste som du byter ut minst var tredje månad. En sliten tandborste ger ett dåligt resultat och kan skada tändernas emalj. 

Använd en tandkräm som är anpassad till dina tänders behov. Om du lider av ilningar i tänderna ska du använda en skonsam tandkräm som är speciellt utformad för att lindra besvären. Exempelvis ger Sensodyne Rapid Relief en kliniskt bevisad lindring inom 60 sekunder och ger ett långvarigt skydd mot ilningar*3.

Gnugga tänderna med en 45 graders vinkel ner mot tandköttet.

Borsta alltid tänderna två gånger om dagen och två minuter per tillfälle. 

Skölj inte ur munnen eller drick något direkt efter tandborstningen. Då sköljer du bort fluoret som behövs för att skydda dina tänder.

*1) Addy, M. (2002) ’Dentine hypersensitivity: new perspectives on an old problem’, International Dental Journal, 52(S5P2), pp. 367-375.

*2,3) Vid borstning två gånger dagligen (gäller som referens till samtliga SSD påståenden)