Så skapar du ditt eget digitala ekosystem – låt all teknik samarbeta

Teknik ska bara fungera. Men ju fler apparater och system som ska prata med varandra, desto större krav ställs på samarbete. När en del aktörer skapar slutna system så gör teknikleverantören Samsung tvärtom. Resultatet blir ett digitalt ekosystem med plats för fler.
   – Vi försöker hålla en öppen approach, för oss är det viktigt att inte begränsa våra användare, säger Rikard Skogberg, nordisk produktchef på Samsung.

Personal computer, Output device, Photograph, Green, Gadget, Finger, Yellow, Gesture
Fashion, Tableware, Table

Som konsument behöver du se till att den nya tekniken du köper passar ihop med din gamla. Det har länge varit relativt enkelt, men i takt med att fler fysiska saker blir uppkopplade och mer viktig information hanteras digitalt så kan det vara svårare att få ihop alla delar. Det kallas för det digitala ekosystemet och finns idag i allas liv på ett eller annat sätt. Oftast fungerar det utan att du tänker på det, din nya mobiltelefon är troligen kompatibel med ditt mejlprogram, sociala medier-appar, din bankapp, och så vidare. Men hur är det med dina hörlurar, smarta högtalare eller träningsprogram?

Läs mer om Galaxy Tab S7 och S7+

Öppna system ger större samarbetsmöjligheter

Det finns två vägar att gå när digitala ekosystem ska byggas. Den ena vägen är att bygga stängda system som bara accepterar sammankopplingar mellan det egna varumärkes teknik. Tänk ett bilmärke som bara accepterar sina egentillverkade reservdelar och tillbehör – och kanske till och med bara sitt egenutvecklade drivmedel? Det ger ofta en välsmord integrering, men minskar dramatiskt möjligheterna till samarbete.

Visst finns det mellanvägar, men i den motsatta riktningen går företag som Samsung med en uttalat öppen approach med fokus på samarbete. Operativsystemet Android är till exempel resultatet av ett långvarigt samarbete med Google. Via samarbeten med en mängd företag har Samsung byggt ett digitalt ekosystem med visionen att skapa så många möjligheter till sömlösa integreringar och samarbeten mellan teknik och apparater som möjligt.

– Vi håller våra ekosystem öppna. Samsungs PC, mobiler och tablets, liksom klockor och andra bärbara enheter är därför kompatibla med inte bara våra, utan också många andra tillverkares produkter, berättar Rikard Skogberg, nordisk produktchef på Samsung.

Använd flera apparater tillsammans

Tillfällena där exempelvis en mobiltelefon, en tablet och en smart TV kan samverka är för många för att nämna – oftast sker det utan att du tänker på det. Tänk dig att du tittar på en tv-serie hemma på en tablet med de trådlösa hörlurarna Samsung Galaxy Buds. Om någon ringer på telefonen så pausas då filmen och samtalet hamnar istället i hörlurarna. När samtalet är över forsätter tableten spela. Hinner du inte titta klart innan du ska iväg så flyttar du enkelt över tittandet till mobilen. Har du dåligt med batterier på klockan? Om båda är kopatibla kan du ladda klockan genom att lägga den mot din mobiltelefon.

Du kan även fortsätta använda appar på en annan enhet. Om du till exempel besökt en webbplats på mobilen men vill se den på en större skärm så kan du genom att öppna appen Samsung Internet på exempelvis din tablet eller laptop snabbt komma åt webbplatsen. Kanske behöver du fixa en jobbuppgift som kräver mer än vad din mobiltelefon erbjuder? Då kan du koppla på ett externt tangentbord med ett enkelt knapptryck, eller varför inte använda laptopfunktionen för att se din mobilskärm direkt på datorskärmen.

Klockan som känner dig bäst – läs mer om Galaxy Watch4

Samsung Kids – bjud in barnen till ekosystemet

Visst har även barn en plats i ekosystemet, men som förälder kräver det en viss översyn. Till hjälp finns Samsungs egenutvecklade system Samsung Kids som ska hjälpa barnen att utveckla goda digitala vanor. De vuxna kan begränsa speltid och tillåta åtkomst till speciellt utvalda kontakter och appar. I Samsung Kids webbläsare ställer du in vilka webbplatser som barnet får besöka och en användningsrapport visar hur mycket olika appar använts och mycket mer.

– Jag är själv en förälder som funderar mycket kring barnens onlinenärvaro och jag tror att som många föräldrar kan känna igen sig i det. Det här är vårt sätt att ge dem verktyg för att både uppmuntra och begränsa, säger Rikard Skogberg.

Vill du byta till Galaxy? Gör det med Smart Switch

Smart Switch för att få över all information och data från den gamla telefonen till den nya har funnits i flera år, men förfinas ständigt i takt med att nya behov hos telefonanvändarna uppstår. På bara några minuter kan du via Smart Switch-appen föra över allt från kontakter och kalender till samtalslistor och bilder från den gamla telefonen till den nya.

Så enkelt byter du med Smart Switch

  1. Ladda ner appen
  2. Koppla ihop mobilerna med en USB-kabel, överför trådlöst eller gör en återställning från din dator eller ett SD-kort.
  3. Klicka i på båda telefonerna att de ska lita på varandra och välj vad du vill föra över.
  4. När du har valt vad du vill ta med dig startar du själva överföringen - och sedan är du klar!

Mer artiklar från Samsung

Därför fylls våra hem med tablets – kan användas till allt

Stor genomgång: Här är smarta klockorna som är smarta på riktigt

Därför fylls våra hem med tablets – kan användas till allt

Annons — innehåll från Samsung