Annons – innehåll från Right Livelihood

Kooperativet som förändrat
vardagen för 100 000 familjer

“Vi ser det inte som ett jobb, vi lever våra liv”

"
Matmarknader, utbildning och vård. Som ett icke vinstdrivande kooperativ når Cecosesola varje år fler än 100 000 familjer i Venezuela. I år är de en av fyra organisationer som tilldelas det prestigefyllda Right Livelihood-priset.

Cecosesola (Central de Cooperativas de Lara) är ett av Venezuelas äldsta och mest framgångsrika kooperativ. Genom ett nätverk av organisationer driver de läkarstationer, matmarknader, begravningsservice, utbildning liksom spar- och utlåningstjänster. Allt organiserat som en icke vinstdrivande verksamhet.

– Det är grunden i allt vi gör. Alla ska få ersättning för sitt arbete men ingen ska tjäna stora pengar på det, säger Teresa Correa, medlem i Cecosesola.

Cecosesola grundades 1967 i staten Lara av ett par familjer som inte hade råd att anlita den lokala begravningsentreprenören. Istället startade de en egen service på kooperativ basis. I över femtio år har nätverket vuxit, både geografiskt och vad gäller de verksamheter som ingår.

– Vi brukar beskriva Cecosesola som en konstant pågående process. Vi har ingen ledningsgrupp eller styrelse utan det är medlemmarna som driver verksamheten framåt. När vi utökar, med en ny läkarstation eller fler bönder som vill delta på våra marknader, så är det en följd av medlemmarnas önskemål, säger Gustavo Salas, också medlem i Cecosesola.

Cecosesola (Central de Cooperativas de Lara)

Tilldelas priset för: ”Att ha etablerat en rättvis kooperativ ekonomisk modell som ett kraftfullt alternativ till vinstdrivande ekonomier.”
Huvudkontor: Barquisimeto, Venezuela
Grundades: 1967
Sajt: cecosesola.org
Twitter: @RedCecosesola
Instagram: @redcecosesola
Facebook: @RedCecosesola

En matmarknad i kooperativets regi.

Varierande arbetsuppgifter

Tanken är att alla medlemmar roterar mellan arbetsuppgifterna. Men inte heller här finns något fast schema utan medlemmarna själva kommer överens om hur arbetet ska fördelas.

– Det är också en chans för var och en att få lära sig så mycket som möjligt. Att utvecklas. Att vara en tid i skolan, sen hjälpa till på marknaden eller på våra hälsocentraler, det gör att man lär sig mycket, säger Lizeth Vargas, ytterligare en medlem i Cecosesola.

EXTERN LÄNK: Läs mer om årets pristagare

– Det är också ett sätt att lära känna flera människor i vårt nätverk. Genom att arbeta tillsammans kommer vi närmare varandra, och det bygger tilltro. Något som är väldigt viktigt i Cecosesola, säger Gustavo Salas.

Undantaget är de läkare som är knutna till kooperativet. De bemannar bara hälsocentralerna – men även där har de varierande arbetsuppgifter, som städning, matlagning och administration.

Lizeth Vargas

Alla medlemmar bidrar med sitt arbete, och får i gengäld använda kooperativets tjänster kostnadsfritt. Men fördelningen anpassas också efter behov; den som till exempel nyligen fått barn och inte kan arbeta får ändå använda tjänsterna eller handla mat, kanske till och med lite extra generöst under en period.

Right Livelihoods prisutdelning

30 november tar 2022 års fyra pristagare emot sina utmärkelser vid en prisutdelning på Cirkus i Stockholm.
Prisutdelningen leds av journalisten och programledaren Parisa Amiri och för underhållningen står Tingsek och GET UP Soul Choir.

Du kan köpa biljetter till prisutdelningen fram till 30 november på Ticketmaster.
Prisutdelningen går att se live onsdagen den 30 november kl 19.30 på expressen.se samt den här kampanjsajten, liksom på Right Livelihoods hemsida.

En flicka blir undersökt på en av kooperativets hälsostationer.

Beslut fattas gemensamt

Grödorna som bönderna producerar prissätts efter hur krävande de är att odla. Hur lång tid det tar för skörden att mogna, hur mycket manuellt arbete som krävs, vad utsädet kostar och så vidare. På så vis blir man oberoende av marknadspriser och säkrar tillgången på frukt och grönsaker. De som handlar på marknaden får betala vad det verkligen kostat och den som säljer får alltid ersättning för sina utlägg, både i arbetstimmar och pengar.

Men för att lyckas i de här processerna, som att komma fram till hur ersättning för grödor ska prissättas eller hur arbetsrotationen ska fungera, behöver man acceptera att det krävs tid, berättar Gustavo Salas, som varit medlem i Cecosesola i över 40 år.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Right Livelihood

Jordbruk hos Tigrera, en av organisationerna som är ansluten till Cecosesola.

– VI har lärt oss så mycket genom de här åren. Av upp- och nedgångar, kanske allra mest av nedgångarna. Och det är en process som ständigt fortsätter. Men det tog många år innan vi insåg att tålamod är avgörande. För att ett beslut ska vara välgrundat kan det ibland ta flera år att fatta. Men det får ta den tid det behöver.

– Saken är att vi inte ser Cecosesola som ett jobb. Vi går inte till jobbet varje dag utan vi lever våra liv. Och när man lever sitt liv så handlar det mer om att lösa de problem som kan dyka upp, inte vänta på att någon annan löser det åt en. Vi gör allt det här tillsammans och just därför är den där tilliten som vi nämnde tidigare så viktig, säger Teresa Correa.

Kvinnor i kooperativet 8 mars packar sina varor.

Tillitsfulla relationer i tider av kris

Till Cecosesola kommer många besökare; för att ta del av deras organisation, erfarenheter och kunskap. I en tid när många ifrågasätter hur väl västvärldens ekonomiska system egentligen fungerar – med skenande klimatkris, ett krig som rasar i Europa, växande ekonomiska klyftor och en lågkonjunktur på väg – får de ofta frågan om Cecosesolas modell skulle kunna vara ett alternativ även på andra platser.

– Cecosesola är inte ett ekonomiskt system som går att kopiera och sprida rakt av. Varje land, varje lokal sammanslutning måste bygga upp sin egen version utifrån egna förutsättningar. Cecosesola är grundat i människorna som utgör nätverket och kan inte implementeras uppifrån. Men jobbar man på det viset så absolut, säger Gustavo Salas och fortsätter:

– Det Cecosesola handlar om är tillitsfulla relationer. Människor emellan. Att det vi behöver för våra dagliga liv inte baseras på en önskan om att tjäna stora pengar skapar trygghet. Vi har visat att det går att göra i stor skala men det tar tid att bygga upp. Medlemmarnas tilltro till Cecosesola har stärkts under Venezuelas turbulenta tider av matbrist, hyperinflation, migrationsströmmar och finansiella kriser. När företag som är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt kanske tvingas att stänga sina dörrar vet våra medlemmar att vi kommer att fortsätta finnas där för dem.

Right Livelihood-priset

Right Livelihood grundades 1980 för att stödja arbete för fred, rättvisa och hållbarhet globalt. Right Livelihood-priset delas varje år ut för att uppmärksamma modiga människor och deras visionära insatser för en bättre värld. Med hjälp av pristagarna byggs starka och handlingskraftiga nätverk runt om i världen. Right Livelihood erbjuder alla pristagare långvarigt stöd. Särskilda skyddsinsatser görs för pristagare vars liv och frihet hotas. Organisationen sammanför också pristagarna med akademiska institutioner samt ser till att deras arbete och alla viktiga idéer uppmärksammas världen över. Hittills har 190 personer och organisationer från 74 länder tilldelats Right Livelihood-priset.

Du kan vara med och stödja Right Livelihoods arbete för en rättvis, fredlig och hållbar värld för alla.

Här finns mer information!

Gustavo Salas

Besök i Stockholm

Själva prisutdelningen och dagarna i Stockholm blir självklart ett viktigt led i att sprida information om Cecosesolas erfarenheter. När Gustavo, Lizeth och Teresa fick veta att organisationen var en av fyra pristagare väcktes många frågor – inte minst om deras resa till Stockholm i november.

– Hur kallt är det egentligen hos er då? Hur många jackor behöver man ha med?

– Är det snö?

EXTERN LÄNK: Mer än bara ett pris – så stöttar Right Livelihood sina pristagare

Teresa Correra

– Är det mörkt hela dagen?

Priset har stor betydelse för organisationen, inte minst för just möjligheten till erfarenhetsspridning och nya kontakter.

– Vi blev liksom bortom lyckliga när vi fick veta, säger Gustavo Salas.

– Men det var svårt att hålla tyst så länge, vi visste ju flera veckor innan vinnarna annonserades, säger Teresa Correa.

– Det är en stor glädje att få sprida historien om Cecosesola. Vårt nätverk ger mig en chans att varje dag bli en lite bättre människa genom att spegla mig själv och det jag gör i andra människors ögon och ställa frågan om vad vi kan åstadkomma tillsammans. Fler människor förtjänar att få ta del av den glädjen, säger Lizeth Vargas.

Viktiga årtal i Right Livelihoods historia

1979 – Den svensk-tyske författaren och filantropen Jakob von Uexkull vänder sig till Nobelstiftelsen och erbjuder sig att bekosta två nya Nobelpris. När Nobelstiftelsen avböjer hans erbjudande grundar han istället Right Livelihood-priset.

1980 – Right Livelihood-priset delas för första gången ut i Stockholm.

Visa mer

1989 – Right Livelihood-stiftelsen etableras i Sverige.

2003 – Det totala antalet pristagare överskrider 100.

2007 – En stöd-stiftelse etableras i Schweiz för att stärka kännedomen om pristagarna i landet, samt för att samla in pengar till Right Livelihoods arbete.

2009 – Right Livelihood College etableras på initiativ av 1982 års pristagare Anwar Fazal från Malaysia.

2011 – Right Livelihoods skyddsprogram etableras, med syfte att öka säkerheten och tryggheten för pristagare som lever under hot.

2015 – Kontor öppnas i Genève, Schweiz.

2018 – Right Livelihood får konsultativ status i FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC). Det stärker pristagarnas påverkansarbete inom FN.

Läs om de andra Right Livelihood-pristagarna

AFIEGO

Cecosesola

CCL

Elman Peace