Annons – innehåll från Right Livelihood

Efter avslöjanden om folkmord:

Hård kamp för Kanadas
ursprungsbefolkning

"
Tidigare i år upptäcktes över tusen anonyma gravar i närheten av internatskolor i Kanada. De visade sig innehålla kvarlevor av barn från ursprungsbefolkningen som förts bort av myndigheter för att sättas i statliga skolor. Freda Huson, som själv tillhör ursprungsfolket Wet’suwet’en, är en av de aktivister som leder kampen för att ta tillbaka sitt folks land och kultur. Nu är hon en av fyra pristagare som tilldelas Right Livelihood-priset 2021.
De kanadensiska ursprungsfolken har under flera hundra år utsatts för fruktansvärda brott och ett systematiskt förtryck av landets myndigheter och regering. Många av dessa har avslöjats först på senare år.

2019 konstaterade en nationell utredning att över 4 000 kvinnor förts bort eller mördats under de senaste 50 åren. Händelserna rubricerades som folkmord. Fyra år tidigare konstaterade en sanningskommission att barn från ursprungsfolk systematiskt utsatts för sexuella övergrepp efter att de tvingats bort från sina familjer och satts i religiösa skolor för att integreras i majoritetssamhället.

Freda Huson, 57, tillhör ett urfolk som under århundraden levde i territoriet Talbertskea, längs Moreice-floden i British Columbia.

Hon växte upp i Moricetown-reservatet men flyttade för 11 år sedan tillbaka till Talbertskea för att bättre kunna driva kampen för sitt folks rättigheter.

Freda Huson

Född: 1964 i Smithers, Kanada
Tilldelas priset för: ”Sin orädda kamp för urfolks rätt till sin kultur, samt försvarandet av deras marker mot fossila infrastrukturprojekt”.
Sajt: www.unistoten.camp
Twitter: @UnistotenCamp
Facebook: @unistoten
Instagram: @unitstoten.camp

– Jag vill att mitt folk, Wet’suwet’en, åter ska ges kontroll över det land som en gång togs ifrån oss. Vi vill ha tillbaka bestämmanderätten över vårt territorium och den ska innefatta rätten att skydda våra marker från katastrofala infrastrukturprojekt, säger Freda Huson.

Right Livelihood-galan

1 december kommer de fyra pristagarna till Stockholm för att ta emot sina utmärkelser på Right Livelihoodgalan på Cirkus i Stockholm. Det är första gången på ett antal år som samtliga pristagare kan närvara på plats.

Prisutdelningen leds precis som förra året av programledaren och profilen Gina Dirawi och för underhållningen står bland andra Loreen och Maxida Märak.

Prisutdelningen går att se live onsdagen den 1 december kl 18.00 på expressen.se samt den här kampanjsajten.

”Vi har bara bosatt oss på den
mark som tillhör oss, som är
vårt traditionella territorium
sedan århundraden tillbaka”

Protest mot pipeline

Ett av de infrastrukturprojekt som Huson syftar på är bland annat det pågående bygget av Coastal GasLink, som ska korsa Wet’suwet’ens marker för att transportera skiffergas till Stillahavskusten. 2010 etablerade Huson och andra ledare lägret Unist’ot’en för att protestera mot denna pipeline och manifestera sin historiska rätt till marken. Lägret som ligger inom området där denna pipeline planeras att byggas är anspråkslöst och består av små stugor. Medlemmarna lever i ett traditionellt matriarkat där hus och medlemskap går i arv på mödernet .

– Unist’ot’en är faktiskt varken en protest eller en demonstration. Vi har bara bosatt oss på den mark som tillhör oss, som är vårt traditionella territorium sedan århundraden tillbaka, säger Freda Huson.

Vid ingången till området, ungefär två mil från lägret, sitter skyltar som informerar alla besökare om att det är Wet’suwet’ens rätt att tillåta eller neka besökare att beträda området.

Right Livelihood-priset

Right Livelihood grundades 1980 av Jakob von Uexkull och är en stiftelse som jobbar för fred, rättvisa och hållbarhet. Right Livelihood-priset delas varje år ut för att uppmärksamma modiga människor och deras visionära insatser för en bättre värld och kallas ofta för ”det alternativa Nobelpriset”.

Pristagarna får 1 miljon kronor som ska gå till deras arbete – men att tilldelas priset betyder mycket mer än så. Alla pristagare erbjuds ett långvarigt stöd och särskilda skyddsinsatser görs för pristagare vars liv och frihet hotas.Pristagarna blir också sammanförda med akademiska institutioner världen över och Right Livelihood ser till att deras modiga arbete och viktiga idéer blir uppmärksammade på bred front. På så vis kan Right Livelihood bygga och stötta ett växande community bestående av modiga människor som leder förändring.

”Vi för kampen för att ta tillbaka vårt land för framtida generationer. Lägren är ett sätt för oss att återvända till vår kulturella identitet och praktik.”

Våldsamma ingripanden

Trots dessa fredliga aktioner har Freda Huson och flera andra medlemmar av Wet’suwet’en upprepade gånger utsatts för våldsamma angrepp från både kanadensisk polis och de företag som är involverade i pipeline-bygget. 2020 genomförde till exempel nationella polisstyrkor en räd mot lägret efter ett domstolsbeslut om att ge grönt ljus till den omdebatterade Coastal GasLink. Freda Huson och flera andra aktivister arresterades och togs till häktet. De släpptes efter några timmar, men den våldsamma insatsen väckte stor bestörtning hos den kanadensiska befolkningen och ledde till protester över hela landet.

– Den här typen av övergrepp har mitt folk tyvärr blivit utsatt för ända sedan koloniseringen. Det gör mig så arg att se att det fortfarande händer och även om vi har många människors stöd så känner man sig ändå väldigt ensam just i situationen, säger Freda Huson.

Coastal GasLink har ännu inte helt stoppats, men protesterna har lett till att bygget fått skjutas fram flera år.

Bara en väg till läkning

Som ett led i att stärka sitt folks kultur har Freda Huson och andra ledare för Wet’suwet’en arrangerat så kallade ”Action Camps” sedan 2013. Under dessa läger får medlemmar chansen att lära sig mer om sin kultur, sin historia, och att leva i samklang med naturen på ett sätt som man gjort i flera hundra år.

– Vi för kampen för att ta tillbaka vårt land för framtida generationer. Lägren är ett sätt för oss att återvända till vår kulturella identitet och praktik. Men det enda sättet för mitt folk att läka från de trauman som vi under så lång tid utsatts för är att de styrande erkänner sitt ansvar för det som hänt, att de ger oss ersättning för vårt lidande och att de vidtar åtgärder för att stoppa förtrycket, säger Freda Huson.

I december är Freda Huson en av fyra pristagare som tar emot årets Right Livelihood-pris. Hon får det ”för sin orädda kamp för urfolks rätt till sin kultur, samt försvarandet av deras marker mot fossila infrastrukturprojekt”.

– Att ta hand om naturen som vi är beroende av för vår överlevnad är något vi i vår kultur får lära oss från barnsben. För mitt folk innebär Right Livelihood-priset att vi får ytterligare kraft att gå samman med andra runt om i världen som har samma mål som vi: att skydda markerna, skydda miljön och se till att människor behandlas rättvist, säger Freda Huson.

Viktiga årtal i Right Livelihoods historia

1979 – Den svensk-tyske författare och filantropen Jakob von Uexkull vänder sig till Nobelstiftelsen och erbjuder sig att bekosta två nya Nobelpris. När Nobelstiftelsen avböjer hans erbjudande grundar han istället Right Livelihood-priset.

1980 – Right Livelihood-priset delas för första gången ut i Stockholm.

Visa mer

1989 – Right Livelihood-stiftelsen etableras i Sverige.

2003 – Det totala antalet pristagare överskrider 100

2007 – En stöd-stiftelse etableras i Schweiz för att stärka kännedomen om pristagarna i landet, samt för att samla in pengar till Right Livelihoods arbete.

2009 – Right Livelihood College etableras på initiativ av 1982 års pristagare Anwar Fazal från Malaysia.

2011 – Right Livelihoods skyddsprogram etableras, med syfte att öka säkerheten och tryggheten för pristagare som lever under hot.

2015 – Kontor öppnas i Genève, Schweiz.

2018 – Right Livelihood får konsultativ status i FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC). Det stärker pristagarnas påverkansarbete inom FN.

Läs om de andra Right Livelihood-pristagarna

Vladimir Slivyak
Marthe Wandou
Freda Huson
LIFE