”Vissa förväntar sig att chefen ska ta alla beslut”

”Vissa förväntar sig att chefen ska ta alla beslut”

Efter Filicia Björkman tog studenten visste hon inte vad hon ville göra. Av en slump hamnade hon i hemtjänsten som vårdbiträde – bara några år senare är Filicia enhetschef och utsågs nyligen till årets unga ledande kvinna i Jönköping.
– Du måste våga ta chansen, våga tänka nytt. Det är det som är modet här.

Välj rätt tjänstebil – och utvecklas i din yrkesroll

Direkt efter gymnasiet hade Filicia Björkman en timanställning som vårdbiträde inom hemtjänsten. Hon jobbade heltid och tog del av sina kollegors frågor och funderingar angående både jobbet och arbetsplatsen. När diskussion om förändringar uppstod valde Filicia att göra något åt saken, trots att hon inte var fast anställd.

– Folk tyckte och tänkte mycket men ingen framförde sin synpunkt konstruktivt, så en dag efter jobbet stannade jag kvar och skrev ett förslag. Dagen efter läste både kollegor och chef igenom det och gjorde mig till månadens medarbetare.

Roligt med personalfrågor

I samband med förslaget och den positiva responsen från ledningen sa en kollega till Filicia att hon borde jobba som enhetschef någon dag – det sådde ett frö.

– Som den trygghetsmänniska jag är så började jag jobba på en annan arbetsplats med fast anställning. Där blev jag arbetsledare och insåg snabbt att jag tyckte att personalfrågor var kul, vilket gjorde att jag läste personalprogrammet, säger Filicia och fortsätter:

– Av en slump såg jag att man kunde sommarjobba som enhetschef inom äldreomsorgen. Jag vikarierade där sommaren 2015 och även sommaren efter det.

Filicias roll som enhetschef var så uppskattad att hennes medarbetare skrev ett brev till ledningen, vilket resulterade i att hennes vikariat blev en fast tjänst.

Årets ledande kvinna

Idag är Filicia Björkman 26 år, enhetschef inom äldreomsorgen och har över 40 anställda. Nyligen utsågs Filicia till årets unga ledande kvinna i Jönköping.

– Innan jag började som enhetschef var det många chefsbyten och ganska turbulent. Jag vann priset för att jag lyckades vända ekonomin, sänka sjukfrånvarostatistiken och få nöjdare resultat både på medarbetarenkäten och hos de äldre.

Vill få personalen att agera

För Filicia är det viktigt att lyckas balansera att vara chef och ledare.

– Jag vill göra personalen trygga i sitt eget jobb. Vissa förväntar sig att chefen ska ta alla beslut, jag försöker få personalen att själva agera i sitt arbete. De är experter på sitt jobb, inte jag, säger Filicia och fortsätter:

– I vissa diskussioner kommer vi inte alltid någon vart, då måste jag gå in som chef och ta ett beslut. Men jag tror det är viktigt att våga ta chansen, våga tänka nytt. Det är det som är modet här, att vi har varit en verksamhet som inte funkat och jag har vågat ta steget vidare.

Att som 25-åring tagit en hel verksamhet till nästa nivå och dessutom får pris för det – det hör inte till vanligheterna. Det som har inspirerat Filicia Björkman, och haft inverkan på hennes modiga ledarskap, är kort och gott: Människor.

– Jag har alltid varit intresserad av beteende och människor. Att komma till en arbetsplats med så många utmaningar och inte ge upp eller ta det personligt, det kan vara svårt. Men istället välja att fokusera på varför de har hamnat i det mönstret, fråga sig vad man kan göra och hur man kan få medarbetarna att tro på samma sak – det är viktigt.

Så kan du utvecklas i din yrkesroll när du väljer rätt tjänstebil