”Vår största utmaning är vår främsta fördel”

”Vår största utmaning är vår främsta fördel”

En stark tro på sina egna idéer. Och tillräcklig styrka för att förverkliga dem. Helena Samsioe, vd för drönarföretaget Globhe, har lyckats förvandla ett personligt intresse till ett företag som går i bräschen för ett helt nytt verksamhetsområde. Men det har varit en utmaning.
– Att driva bolag internationellt i en teknikbaserad bransch, som kvinna dessutom, är att ibland verka i stark motvind, säger hon.

Så kan du utvecklas i din yrkesroll när du väljer rätt tjänstebil

Helena Samsioe tillbringade en hel del tid i östra Afrika under sin uppväxt. Hennes föräldrar jobbade som läkare och pappan var under några år stationerad i bland annat Kenya. Under sina många besök där fick Helena i unga år se en helt annan verklighet än vad hon var van vid i Sverige.

– Jag var mellan fem och tio år. Då förstod man kanske inte så mycket, men det var enkelt att se att vi var privilegierade i vår del av världen.

Helena blev fascinerad av Afrika som kontinent och återvände som vuxen.

– På de här 20 åren hade det hänt mycket. Det fanns fortfarande utmaningar kvar, men tekniken hade plötsligt tagit fäste och revolutionerat samhället. Sjukvården hade utvecklats och det var inspirerande att se att det går att ta sig an problem med modern teknik, säger Helena.

Utvecklades till ny företagsidé

Ungefär samtidigt hade videoklipp på drönare – förarlösa flygfarkoster – börjat florera på internet. Och det här var ett intresse som fångade Helena Samsioe. Det började med konstnärligt flygande foto och film, men utvecklades efterhand till en helt ny företagsidé.

– Drönarklippen visade transporter, men med fokus på humor, som att frakta pizza. Jag tänkte att de kan göra mer nytta.

2015 startade hon drönartjänstföretaget Globhe som nu erbjuder två tjänster: Transport med fokus på medicin och kartläggning och datainsamling med fokus på naturkatastrofer.

– Med drönare har vi möjlighet att nå ut till svåråtkomliga områden dit bilar inte kan köra. I länder som har sämre infrastruktur, eller efter naturkatastrofer, kan det appliceras i syften där det kan vara svårt att ta sig fram av olika orsaker, säger Helena och fortsätter:
– Man kan också få en digital karta i realtid. Efter en naturkatastrof är det viktigt att snabbt få information om omfattningen. Med hjälp av ett AI-system, som vi tagit fram själva, kan vi mata in över 25 000 bilder inom loppet av bara några minuter.

Vågar satsa på ny marknad

Att våga sälja på en marknad innan den existerar kräver mod. Mod och en stark tro på sin idé. Mycket har hänt under kort tid på företaget och Helena Samsioe står konstant inför utmaningar som ledare i en helt ny bransch.

– Jag behöver vara modig i mitt ledarskap och våga bana väg för framtiden redan i dag. Att våga lösa gamla utmaningar på nya sätt även om det inte finns något facit att titta i.
– I praktiken innebär det att jag ser till att saker blir gjorda. Ut och testa, se om det fungerar eller inte istället för att spendera för mycket tid på “tänk om”. Fungerar det inte är det bättre att “fail fast” så att man kan lära sig av det, förbättra och gå vidare med något som fungerar.

För Helena och Globhe har förändring och nytänkande blivit en nyckel till framgång. Systemet utvecklas hela tiden för att hitta nya användningsområden. Men för Helena, som grundare och vd, är det viktigt att inte sväva iväg utan hålla kvar vid företagets fundament och inställning.

– Vi har som grundmission att värna om positiv social impact. Det är kärnan i det vi gör. Drönaren ska kunna bidra till att kunden får en vinning men också ett positivt användningsområde för planeten och människan. Jag vill ändra sättet världen ser på drönare.

Välj rätt tjänstebil – och utvecklas i din yrkesroll