Hela denna avdelning är en annons från Paulúns

Så väljer du råvaror som är bra för din kropp – experten svarar

För att orka hela dagen gäller det att välja rätt kost. Men vad ska jag välja och vad behöver min kropp för att må bra? Här ger Rebecka Persson, specialist inom nutrition, sina bästa tips. 

Vill du vara säker på att du får i dig allt kroppen behöver? 

 

Påverkas kroppen av det jag äter?

– Absolut. Det du äter utgör byggstenar och finns tillgängligt för kroppen att bygga upp bland annat celler, hormoner, skelettet, musklerna och immunförsvaret. Ju bättre byggmaterial du ger kroppen, i form av näringsrika livsmedel, desto bättre och friskare blir kroppen. Det du äter kan faktiskt avgöra din benägenhet att drabbas av flera sjukdomar.

 

Vilka råvaror behövs för att kroppen ska må bra?

– För att du ska få i dig allt din kropp behöver för att hålla sig frisk och fungera bra är det viktigt att välja råvaror som innehåller mycket näring, som exempelvis grönsaker, frukt, baljväxter och fullkorn. De är fullproppade med nyttigheter som vitaminer, mineraler, antioxidanter och fiber.

 

“Se till att du får i dig rikligt med dessa råvaror till varje måltid. På det sättet säkerställer du att du får i dig den näring du behöver. Toppa med frön och nötter, som innehåller rikligt med nyttiga fetter.”

 

Vad ska jag undvika?

– Den samlade vetenskapen visar att vi i Sverige äter för lite fullkorn, grönsaker och baljväxter och för mycket rött kött och salt. Testa att dra ner på det röda köttet och välj istället fisk eller vegetariska alternativ de flesta dagar i veckan. Tänk även på saltintaget, för mycket salt är inte bra för hälsan.

 

Hur ska jag tänka för att få i mig allt jag behöver? 

– Det viktiga är att du får i dig tillräckligt mycket grönsaker, baljväxter och fullkorn. Utgå från dem och lägg sedan till andra råvaror som topping eller tillbehör. Se till att största delen av måltiden består av grönsaker, gärna grövre grönsaker som pumpa, sötpotatis, morötter och olika typer av kål som grönkål, blomkål och broccoli. Baljväxter som linser, bönor och ärtor, kan vara en del av ingredienserna i huvudmålet eller ingå som de är i grönsaksdelen. Till denna bas kan man sedan välja en proteindel man gillar bestående av fisk, halloumi, kyckling eller en vegetarisk proteinkälla.

“Fullkorn är en av de saker vi har svårt att få i oss tillräckligt mycket av. Därför är det bra att tänka på att alltid ha med fullkorn till maten, som exempelvis mathavre, korngryn eller andra gryn. Eller så kan du lägga till en knäckemacka som bakats med fullkorn.”

 

Kan du nämna några näringsämnen som är extra viktiga att få i sig?

– I Sverige har vi svårt att få i oss tillräckligt mycket D-vitamin. D-vitamin finns i bland annat lax och i mejeriprodukter och ägg. Genom att äta fet fisk som lax ett par gånger i veckan och välja mejeriprodukter eller växtbaserade mejerialternativ berikade med D-vitamin ökar du chansen att få i dig tillräckligt mycket D-vitamin, även under vinterhalvåret. Som kvinna kan det vara svårt att få i sig tillräckligt mycket järn och folat. Förutom i kött från till exempel kyckling får du i dig järn och folat, genom att äta spenat, broccoli, grönkål, linser och sojabönor.

 

Hur vet jag att jag får i mig tillräckligt med näring? 

– Äter du varierat och äter mycket grönsaker, baljväxter, fullkorn och frukt, har du goda förutsättningar att få i dig det du behöver. Låt inte mat som inte bidrar med mycket näring i form av exempelvis vitaminer, mineraler och antioxidanter ta för stor plats. Se till att basen är bra och proppad med näring. Det brukar räcka för att tillgodose näringsbehovet.

 

Önskar du mer guidning, tips och råd om vad som är bra mat – kolla HÄR! 

 

Rebeckas 3 bästa hälsotips:

  1. Tänk näringsmaximering. Välj råvaror som bidrar med mycket nyttigheter
  2. Ät mycket grönsaker, frukt och fullkorn
  3. Låt inte mat som inte bidrar med mycket näring få ta för stor del av ditt dagliga kaloriintag.

 

Paulúns står för Bara Bra mat och erbjuder ett stort sortiment av olika livsmedel fullproppade med nyttigheter. Du hittar allt från färdiga kylda soppor och frysta enportionsrätter till granola, müsli och flingor –  perfekt när du snabbt och enkelt vill få i dig näringsrik mat. Paulúns vill skapa mat som kroppen mår bra av och därför har de samlat ett team med bland annat dietister, näringsexperter, gastronomiska utvecklare som tillsammans ser till att göra hälsosamma produkter på riktigt. 

Paulúns Superlunch är proteinrika soppor som är fullproppade med nyttigheter och innehåller endast naturliga råvaror. De innehåller rikligt med grova grönsaker som morot, sötpotatis, pumpa, blomkål, grönkål och baljväxter som röda och gröna linser och bönor och har en hälsosam balans mellan protein, fett och kolhydrater. Välj mellan tre smakrika varianter: Kyckling– och morotssoppa som är smaksatt med ingefära och apelsin,  Halloumi- och linssoppa med butternutpumpa och smak av kokosmjölk och masalakryddor eller Sötpotatis– och kycklingssoppa med gurkmeja, svarta bönor och mild chili. Alla soppor hittar du i kyldisken vid andra kylda soppor.

 

 

 

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Tf Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio | Om cookies