Annons
Innehåll från Haleon

Tandsjukdomen många missar – har du koll på symptomen?

Var tredje svensk lider av blödande tandkött men bara 22% gör någonting åt det*, trots att det kan få allvarliga konsekvenser.
Här är de tidiga tecknen du ska hålla utkik efter – som kan hjälpa dig att stoppa en allvarligare tandköttssjukdom.

Extern länk: parodontax hjälper till att behandla och förebygga tandköttsproblem.

Att ha ett tandkött som lätt blöder är vanligt – och något som många inte tar på särskilt stort allvar. Men det kan vara ett stort misstag.
Genom att vara uppmärksam på några tidiga tecken kan du förhindra att små symtom utvecklas till en betydligt allvarligare sjukdom, som i värsta fall kan leda till tandlossning.

Tandköttet är den mjuka vävnad som ligger runt tänderna. Ett friskt tandkött ligger tätt intill tanden, eftersom det på så vis begränsar det utrymme där bakterier kan växa till sig. Det är inte ömt eller svullet och har en färg från ljus till mörkare rosa.

Det är viktigt att vara uppmärksam på förändringar i ditt tandkött, eftersom de alla kan vara tecken på att ditt tandkött inte mår bra. Några av de signaler som är extra noga att hålla utkik efter är att tandköttet lätt börjar blöda vid tandborstning, kännas ömt, svullet eller blir mörkare rött än vanligt.

Plack vanligaste orsaken

Det kan finnas många orsaker till att ditt tandkött inte mår bra och lätt börjar blöda. Kanske har du bytt tandborste till en som är för hård, du borstar för hårt eller för länge, eller använder läkemedel som gör att du blir extra känslig.

Men en av de vanligaste orsakerna till ett blödande tandkött är plack, alltså den beläggning av bakterier som kan uppstå på och mellan tänderna om de inte rengörs tillräckligt noga. Beläggningen kan efter ett tag orsaka ett inflammerat och blödande tandkött. Om tandköttet blir inflammerat och drar sig tillbaka från tanden blir det ännu enklare för bakterierna att komma in i mellanrummet, vilket ytterligare kan förvärra situationen. I förlängningen kan detta leda till parodontit, eller tandlossning som det också kallas.

Extern länk: Spottar du blod när du borstar tänderna?

Vill du veta mer om hur du kan förhindra problem med ditt tandkött?

Läs mer om hur du bäst tar hand om ditt tandkött här. Läs bland annat om sex enkla steg som du kan addera i din munvårdsrutin och hur parodontax tandkräm kan hjälpa dig till ett friskare tandkött och starka tänder.

*parodontax U&A Sverige April 2017