Hela denna avdelning är en annons från Ozoneair

Så funkar luktdödaren – uppfinning från Luleå som gör succé

Stinker det av kräk, mögel, urin, tobak?
Oavsett lukt kan du få bort den med hjälp av luktdödaren Ozoneair.
Vi har lyft på locket till den unika maskinen som blivit en succé. Kolla här hur den funkar.

Extern länk: Läs mer här om Ozoneair och hittar modellen som passar dig

 

Ozoneair är ett teknikföretag med säte i Luleå som tagit fram en unik produkt: En lätthanterlig maskin som väger cirka 3-6 kilo, beroende på vilken storlek du väljer, och sanerar med hjälp av gasen ozon.

Ozoneair sålde slut snabbt när den lanserades våren 2018 och finns i dag i över 37 000 hem i Sverige och Skandinavien.
– Ozoneair var en produkt som fattades på marknaden, helt klart, säger Johan Lundberg, grundare av Ozoneair.

 

Vad är nyheten?
– Ozoneair omvandlar luftens syre till gasen ozon, som också kallas aktivt syre. Den attackerar och neutraliserar luftens molekyler. Dåliga lukter försvinner liksom mögelsporer, bakterier, allergener och andra skadliga mikroorganismer. Du får rent hemma på ett helt nytt sätt, berättar Johan Lundberg.

Ozonet letar sig in i skrymslen och vrår och även ytligt i material och kan därmed sanera oerhört effektivt jämfört med traditionell rengöring.

Ozon har använts av saneringsfirmor i flera decennier för att sanera hem och lokaler från brand, tobaksrök, mögel och andra lukter. Först nu finns alltså en produkt som gör det möjligt för privatpersoner att sanera med ozon, utan några förkunskaper.

 

Men hur funkar den?
Ozoneair använder en så kallad korona-urladdning för att omvandla syre (O2) till ozon (O3). Det innebär att syret passerar genom ett elektriskt fält och omvandlas till ozon, som är en stark oxidant – en process som liknar hur ozon naturligt bildas vid ett åskväder.

Ozonet kan oxidera organiska föreningar – luktämnen, bakterier, mögelsporer, virus och så vidare – och lukterna försvinner. Ozonmolekyler som inte hittar en förening att reagera med faller sönder till vanligt syre.

Ozoneair har samtidigt en unik teknik med oscillerande intervaller. Det innebär att intensiteten varieras när maskinen sprider ut gasen ozon. Saneringen blir därmed mer effektiv och samtidigt skonsam mot allt material i utrymmet.

 

Hur sätter man igång den?
Ozoneair är helautomatisk och arbetar på ”autopilot”. Allt du behöver göra är att ange storleken på ytan som du vill rengöra så skräddarsys ett behandlingsprogram med rätt tid och intensitet.

 

Försvinner lukterna för gott?
Ja, de lukter som finns i utrymmet som saneras. Ibland kan man behöva upprepa behandlingen några gånger. (Eliminerar man inte källan till lukten kan lukter givetvis uppstå igen.)

 

Vilka utrymmen kan jag sanera?
Alla, från ett stort hus till en mindre bil. Det finns tre storlekar av Ozoneair som lämpar sig för olika utrymmen.

  • Utrymmen upp till 30 kvm, som bilar och båtar och mindre rum: Ozoneair GO (vikt 2,9 kg).
  • Utrymmen upp till 60 kvm, som medelstora rum, krypgrunder, vindar, bilar och båtar: Ozoneair PLUS (vikt 4,5 kg).
  • Utrymmen upp till 120 kvm, perfekt för sanering av hela hus och lägenheter: Ozoneair PRO (vikt: 6,3 kg).

 

Hur många gånger kan jag använda min Ozoneair?
För cirka 1000 behandlingar, motsvarande 4000 drifttimmar. De två större modellerna, PRO och PLUS, kan dessutom fyllas på med plattor som skjuts in från undersida av produkten, och kan alltså användas ännu fler gånger.

 

Extern länk: Exklusivt erbjudande: Om Ozoneair inte tar bort lukten helt, skicka tillbaka den inom 14 dagar och få full återbetalning, inga frågor ställs

Guide: Sanera med ozon – steg för steg

  • Flytta ut blommor och andra växter från det rum som ska saneras. Öppna dörrar till de skåp där du förvarar kläder, textilier och annat som du vill ska fräschas upp – ozonet renar även material. Stäng fönster och dörrar.
  • Anslut Ozoneair till ett vanligt eluttag och ange rummets area via ett vred. Sedan trycker du på startknappen.
  • Maskinen är helautomatisk. Medan den jobbar – vanligen 2-6 timmar – ska du inte vistas i rummet. Husdjur får inte heller vara i rummet då det är skadligt att andas in ozon.
  • Två timmar efter avslutad drift kan du gå in igen i rummet. Då har alla ozonmolekyler sönderfallit till vanligt syre. Vädra, det kan lukta lite av själva ozonbehandlingen efteråt, men det försvinner när man vädrar.
  • Gör samma procedur i nästa rum. Ibland kan man behöva upprepa behandlingen några gånger.

 

Använd ozon på ett säkert sätt. Läs alltid bruksanvisningen och produktinformationen före användning.

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio| Om cookies