Hela denna avdelning är en annons från Ozoneair

Så får du bort grannlägenhetens gamla röklukt

Röklukt från grannens lägenhet är ett vanligt irritationsmoment. Och tobakslukten kan fortsätta störa, även om rökaren flyttat eller slutat röka. Hur blir man av med lukten? En sanering med Ozoneair är svaret.

Extern länk: Läs mer här om Ozoneair och hittar modellen som passar dig

 

”Jag bor i en lägenhet på andra våningen. Kvinnan som bodde under mig i cirka 10 år var en tung rökare. Jag hade ständigt en cigarettlukt i min lägenhet, och även om hon flyttat för flera år sedan kan jag fortfarande känna lukten. Det är värst i min garderob, och röklukten sipprar fortfarande in i kläder jag förvarar i lådor. Under våren och hösten, när värmepumpens fläkt inte används så mycket, känner jag cigarettlukten när jag kommer in i min lägenhet. Hur kan jag få bort lukten?”

Frågan är ställd av amerikanska Alexandria i tidningen Washington Post, och problemet är relativt vanligt.

Delar fläktsystem med grannen

I lägenheter delar du nämligen oftast fläktsystem med flera andra, vilket innebär att du kan bli utsatt för andras luktproblem.

Det bästa rådet till Alexandria och andra med samma problem är att tipsa grannen om möjligheten att sanera med en ozongenerator. En behandling räcker i de flesta fall för att få bort gammal röklukt.

Tar bort röklukt som fått fäste

Om du inte får grannen att sanera så kan du istället sanera din egen lägenhet. Ozoneair är en unik svensk produkt som omvandlar luftens syre till gasen ozon och är väldigt enkel att använda.
– Ozon tar effektivt bort röklukt som fått fäste i ditt hem. Ozonmolekylerna letar sig in i skrymslen och vrår och även ytligt i material som textilier, väggar och inredning, förklarar Johan Lundberg, grundare av Ozoneair som är ett teknikföretag i Luleå.

Kommer röklukten tillbaka kan du sanera på nytt. Maskinen Ozoneair kan användas för cirka 1000 behandlingar.

Röklukt – skäl för vräkning

Röklukt kan faktiskt leda till vräkning. Det hände senast 2018 en 70-årig kvinna i Karlstad som spred röklukt i trapphuset. Hon blev tvungen att flytta ut ur sin hyreslägenhet efter flera klagomål från grannarna, via ett beslut av Hyresnämnden.

 

Extern länk: Exklusivt erbjudande: Om Ozoneair inte tar bort lukten helt, skicka tillbaka den inom 14 dagar och få full återbetalning, inga frågor ställs

Fakta: Så funkar ozon

  • Ozon är en reaktiv gas som också kallas aktivt syre, molekylen består av tre syreatomer. Ozonet attackerar och neutraliserar de molekyler som orsakar lukter, och lukterna försvinner.
  • Ozonteknik har länge använts för att rena vatten och textilier i sjukvården. Sedan 1970-talet har saneringsfirmor använt sig av ozon för att sanera hem och lokaler från brandrök, tobaksrök, mögel och andra lukter.
  • Med den svenska innovationen Ozoneair kan privatpersoner sanera hemma med ozon utan några förkunskaper.

Guide: Sanera med ozon – steg för steg

  • Flytta ut blommor och andra växter från det rum som ska saneras. Öppna dörrar till de skåp där du förvarar kläder, textilier och annat som du vill ska fräschas upp – ozonet renar även material. Stäng fönster och dörrar.
  • Anslut Ozoneair till ett vanligt eluttag och ange rummets area via ett vred. Sedan trycker du på startknappen.
  • Maskinen är helautomatisk. Medan den jobbar – vanligen 2-6 timmar – ska du inte vistas i rummet. Husdjur får inte heller vara i rummet då det är skadligt att andas in ozon.
  • Två timmar efter avslutad drift kan du gå in igen i rummet. Då har alla ozonmolekyler sönderfallit till vanligt syre. Vädra, det kan lukta lite av själva ozonbehandlingen efteråt, men det försvinner när man vädrar.
  • Gör samma procedur i nästa rum. Ibland kan man behöva upprepa behandlingen några gånger.

 

Använd ozon på ett säkert sätt. Läs alltid bruksanvisningen och produktinformationen före användning.

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio| Om cookies