Hela denna avdelning är en annons från Ozoneair

Luktfritt och kliniskt rent med succéprodukten – så sanerar du med ozon

Ozon skyddar oss mot skadlig UV-strålning. Men visste du att du kan rengöra hemma med ozon?
Med ett knapptryck sanerar du ditt hem – och blir av med alla dåliga lukter, bakterier, kvalster och mögelsporer. Rengöringen tar bara några timmar.
En svensk innovation har gjort det möjligt.
– Vi har utvecklat en revolutionerande produkt, baserad på 10 års laboratoriestudier, berättar Johan Lundberg, grundare av Ozoneair.

Ozoneair är ett teknikföretag med säte i Luleå som tagit fram en unik produkt: En lätthanterlig maskin som väger 3-6 kilo, beroende på vilken storlek du väljer – och som sanerar med hjälp av gasen ozon.

 

Här är exempel på lukter som Ozoneair effektivt tar bort:

 • Mögellukt
 • Djurlukt
 • Röklukt
 • Tobakslukt
 • Kemisk lukt
 • Impregneringslukt
 • Urinlukt
 • Unken lukt

Lukter får fäste i inredningen

Unkna och dåliga lukter är vanliga i våra hem, och kan orsakas av bristfällig ventilation, avlopp, fukt och mögel.

Ungefär var femte svensk har besvär med fuktskador, mögel eller mögellukt i bostaden, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.
– Röker du cigarett eller har husdjur sätter sig lukterna i inredningen. I villor med så kallad krypgrund eller torpargrund kan fukt från marken stiga upp i huset och orsaka en besvärande lukt, säger Johan Lundberg, grundare av Ozoneair.

 

 

Tobakslukten försvann i hela huset

”Vi köpte ett radhus som visade sig lukta av gammal tobaksrök. Den förra ägaren hade rökt sedan 80-talet. Jag fick tips om Ozoneair och vi sanerade med den. Efteråt var det som att gå in i ett helt nytt hem. Det doftade kliniskt rent, inte ett spår av rök. Jag är så otroligt glad att vi hittade Ozoneair. Att renovera bort röklukten hade kostat massor.”
Elisabet Lindberg, Gävle

 

Behöver du få bort dålig lukt?
EXTERN LÄNK: Läs mer här eller ring och prata med oss på Ozoneair 0771-366 366

 

För att lösa luktproblem har man tidigare behövt vända sig till professionella saneringsföretag – vars tjänster kan kosta tiotusentals kronor.

Men nu finns alltså maskinen Ozoneair som kan utföra samma jobb. Du kan dessutom använda din Ozoneair för cirka 1000 behandlingar.

– Hemligheten bakom produkten är gasen ozon, som är naturens sätt att bryta ner mikroorganismer. Ett tydligt exempel på hur det fungerar i naturen är den friska doft du kan känna efter ett åskoväder då halterna av ozon är extra höga, berättar Johan Lundberg.

 

Aldrig varit enklare

Ozoneair simulerar den processen och omvandlar syre till ozon – genom ett enkelt knapptryck.
– Ozonet sprids sedan i huset, sommarstugan, båten eller husvagnen där produkten är placerad och bryter ner mögelsporer, bakterier, allergener och andra mikroorganismer, förklarar Johan Lundberg.

 

Ozon är en svagt ljusblå gas med en karakteristisk skarp och stickande doft.

Naturligt finns ozon på hög höjd i vår stratosfär, 25-35 kilometer från jordytan. Gasen är livsviktig för allt liv på jorden eftersom den absorberar UV-strålning.

Det marknära ozonet kan bildas då solljuset möter bilavgaser, och är skadligt för växter och djur.

Ozon kallas också aktivt syre, molekylen består av tre syreatomer. Den är starkt oxiderande och sanerar därför oerhört effektivt. 

Hur jobbar Ozoneair?

– Ozoneair omvandlar luftens syre till gasen ozon som attackerar och neutraliserar luftens molekyler. Dåliga lukter försvinner liksom mögelsporer, bakterier, allergener och andra skadliga mikroorganismer. Du får rent hemma på ett helt nytt sätt, berättar Johan Lundberg.

Ozonet letar sig in i skrymslen och vrår och även ytligt i material och kan därmed sanera oerhört effektivt jämfört med traditionell rengöring.

 

”Min husbil luktade unket”

”Det läckte in vatten i min husbil som började lukta unket – som gammal filtmatta. Det gick inte att bli av med lukten. Jag fick tips om Ozoneair och köpte den minsta modellen Ozoneair GO 30. Den är löjligt enkel att använda. Du ansluter den till ett elutag och anger hur stor yta som ska rengöras. Sen jobbar den i några timmar. Den dåliga lukten försvann direkt, och sen dess luktar det fräscht i bilen.”

Kent Marklund, Piteå

 

 

Ozon – en superkraft

• Ett av de viktigaste användningsområdena för ozon är vattenrening, där ozon används i stället för klor för att eliminera bakterier, mögelsporer och andra skadliga ämnen.
• I industrin används ozon för att bleka textilier och pappersmassa.
Ozon desinfekterar också tvätt inom vården.
• Möbler och rum som rökskadats vid brand kan saneras och bli luktfria med hjälp av ozon.
• Saneringsfirmor har i flera decennier använt ozon för att sanera hem och andra byggnader från röklukt, mögellukt och andra lukter.

Först nu finns alltså en produkt som gör det möjligt för privatpersoner att sanera med ozon – utan några förkunskaper.

 

Vad är unikt med superkraften ozon? Jo, ozon är ett ypperligt oxidationsmedel som bara överträffas av ett fåtal andra substanser på jorden. Därför kan ozon rena vatten – och luktsanera till exempel ett hem som rökskadats.

 

Ozoneair sålde slut snabbt när den lanserades våren 2018 och finns i dag i över 37 000 hem i Sverige och Skandinavien.
– Ozoneair var en produkt som fattades på marknaden, helt klart, säger Johan Lundberg.

 

”Satte sig i kläderna”

För paret Mikael och Camilla Nilsson från Luleå kom lukten från marken. Deras 70-talsvilla har en krypgrund som släpper upp fukt och lukt. Lukten hade fått fäste i hela villan.
– Det luktade unket och jordigt. Jag slutade känna lukten när jag var hemma, men när jag varit borta och klev in kunde jag uppleva den starkt. Lukten kunde sätta sig i våra kläder också, säger Camilla.

Renovering skulle kosta massor

Paret diskuterade om de skulle behöva göra en renovering. Men så bestämde de sig för att först testa Ozoneair.

Mikael var skeptisk, erkänner han:
– Ja, det lät för bra för att vara sant. Men hellre prova än att börja bryta upp golven – det skulle ju kosta massor, tänkte jag.
Och i dag är den unkna lukten borta.
– Det är fantastiskt. De dåliga lukterna är som borttrollade, och det känns som att vi fått ett nytt hem.

”Superenkel att använda”

Paret började med att sanera krypgrunden genom att placera maskinen under huset. Där fick den jobba i tio timmar. Sedan flyttade de den och lät den jobba i ytterligare tio timmar.
Sedan sanerade de inomhus, rum för rum.
– Det är superenkelt. Du ansluter maskinen till ett eluttag, trycker på start och lämnar rummet. När den sanerat klart efter några timmar fortsätter du till nästa rum, berättar Camilla.

 

Extern länk: Exklusivt erbjudande: Om Ozoneair inte tar bort lukten helt, skicka tillbaka den inom 14 dagar och få full återbetalning, inga frågor ställs.

Unik maskin – men hur funkar den?

 1. Ozoneair använder en så kallad korona-urladdning för att omvandla syre (O2) till ozon (O3). Det innebär att syret passerar genom ett elektriskt fält och omvandlas till ozon, som är en stark oxidant – en process som liknar hur ozon naturligt bildas vid ett åskväder.
 2. Ozonet kan oxidera organiska föreningar – luktämnen, bakterier, mögelsporer, virus och så vidare – och lukterna försvinner. Ozonmolekyler som inte hittar en förening att reagera med faller sönder till vanligt syre.
 3. Ozoneair har samtidigt en unik teknik med oscillerande intervaller. Det innebär att intensiteten varieras när maskinen sprider ut gasen ozon. Saneringen blir därmed mer effektiv och samtidigt skonsam mot allt material i utrymmet.

 

Johan Lundberg, grundare av Ozoneair: ”Vi har testkört Ozoneair i hundratals timmar och säkrat att den inte kan skada några material i ditt hem.”

 

Försvinner lukterna för gott?

Ja, de lukter som finns i utrymmet som saneras. Ibland kan man behöva upprepa behandlingen några gånger. (Eliminerar man inte källan till lukten kan lukter givetvis uppstå igen.)

 

Här kan du sanera med Ozoneair

 • Källaren – ventilationen är ofta dålig och det finns stor risk att det bildas mögel och fukt.
 • Krypgrunden – lukt av fukt kan sprida sig och sätta sig i väggar och inredning.
 • I ditt hem – lukt hänger ofta kvar i möbler, textilier och inredning.
 • Vinden och förrådet – här luktar det ofta instängt som ett resultat av fukt och dålig ventilation.
 • Badrummet och tvättstugan – avlopp, fukt och dålig ventilation kan orsaka lukter.
 • Bilen – fukt, matrester, husdjur, åksjuka; en bil börjar ofta lukta dåligt.
 • Fritidshuset, husvagnen, husbilen, båten – står ofta tomma längre perioder och luktar därför instängt och ofta unket.

 

Begagnade båten blev som ny

”Vi har husbil, båt och jag driver ett åkeri med grävmaskiner. Ozoneair tar bort dåliga lukter väldigt effektivt i alla fordon. Vår begagnade båt hade stått ute länge och luktade fränt av mögel när vi köpte den, men efter två behandlingar med minsta Ozoneair-modellen var lukterna helt borta.”

Morgan Jakobsson, Glanshammar

 

Extern länk: Exklusivt erbjudande: Om Ozoneair inte tar bort lukten helt, skicka tillbaka den inom 14 dagar och få full återbetalning, inga frågor ställs.

 

Det finns tre storlekar av Ozoneair som lämpar sig för olika utrymmen.

• Utrymmen upp till 30 kvm, som bilar och båtar och mindre rum: Ozoneair GO (vikt 2,9 kg). Extern länk: Läs mer här

• Utrymmen upp till 60 kvm, som medelstora rum, krypgrunder, vindar, bilar och båtar: Ozoneair PLUS (vikt 4,5 kg). Extern länk: Läs mer här

• Utrymmen upp till 120 kvm, perfekt för sanering av hela hus och lägenheter: Ozoneair PRO (vikt: 6,3 kg). Extern länk: Läs mer här

 

Behöver du få bort dålig lukt?
Extern länk: Läs mer här eller ring och prata med oss på Ozoneair 0771-366 366

Guide: Sanera med ozon – steg för steg

 • Flytta ut blommor och andra växter från det rum som ska saneras. Öppna dörrar till de skåp där du förvarar kläder, textilier och annat som du vill ska fräschas upp – ozonet renar även material. Stäng fönster och dörrar.
 • Anslut Ozoneair till ett vanligt eluttag och ange rummets area via ett vred. Sedan trycker du på startknappen.
 • Maskinen är helautomatisk. Medan den jobbar – vanligen 2-6 timmar – ska du inte vistas i rummet. Husdjur får inte heller vara i rummet då det är skadligt att andas in ozon.
 • Två timmar efter avslutad drift kan du gå in igen i rummet. Då har alla ozonmolekyler sönderfallit till vanligt syre. Vädra, det kan lukta lite av själva ozonbehandlingen efteråt, men det försvinner när man vädrar.
 • Gör samma procedur i nästa rum. Ibland kan man behöva upprepa behandlingen några gånger.

 

Använd ozon på ett säkert sätt. Läs alltid bruksanvisningen och produktinformationen före användning.

Hur många gånger kan jag använda min Ozoneair?

För cirka 1000 behandlingar, motsvarande 4000 drifttimmar. De två större modellerna, PRO och PLUS, kan dessutom fyllas på med plattor som skjuts in från undersida av produkten, och kan alltså användas ännu fler gånger.

 

AB Kvällstidningen Expressen | Ansvarig utgivare: Klas Granström | Produktion: Bonnier News Brand Studio| Om cookies