Var femte bilist är rädd för att köra in i biltvätten.
Det kan vara en av förklaringarna till att många tvättar sina bilar hemma – trots att de vet hur skadligt det är för miljön.
– Det är ett primitivt beteende i grunden, säger psykologen Maria Farm.

Tvätta bilen: Här hittar du närmaste station!

De flesta bilägare vet att det är dåligt för miljön att tvätta bilen på gatan eller hemma på garageuppfarten. Skadliga ämnen som finns i smutsen rinner rakt ner i närmsta brunn och vidare ut i våra vattendrag. Ändå sker nästan hälften av alla biltvättar utanför en riktig tvätthall, där skadliga ämnen stoppas från att skada naturen.

Upplever rädsla och oro

Hållbar biltvätt, ett branschinitiativ där bland andra OKQ8 ingår, har genomfört en undersökning om biltvätt. I resultatet framgår det att många svenskar upplever obehag inför att köra in i en automattvätt. Hela 19 procent av alla bilister uppger att de ofta upplever oro och rädsla över att köra in i en biltvätt. Rädslan kan ha flera orsaker:

– Det kan bero på osäkerhet för hur man åker in på ramperna, rädsla att bilen ska repas, att det kommer in vatten eller att man helt enkelt känner sig instängd i ett trångt utrymme, säger Robert Dimmlich, initiativtagare för Hållbar biltvätt.

Hårt slag för miljön

Enligt Hållbar biltvätt behöver den utbredda rädslan för automattvättar bemötas. I förlängningen kan konsekvensen nämligen bli ett hårt slag för miljön.

– Att vara rädd för att köra in i en automattvätt kanske låter harmlöst jämfört med andra rädslor, men går det så långt att man undviker biltvättar och istället tvättar bilen hemma blir det ett problem, säger Robert Dimmlich. 

Ta kontrollen

Moderna automattvättar är inte farliga – varken för människor, bilar eller miljö. Och det går att ta kontroll över den obefogade rädslan. Maria Farm är leg. psykolog och KBT-terapeut och arbetar dagligen med att hjälpa patienter som lider av rädslor, oro och fobier.

– När vi befinner oss i en situation som vi inte har kontroll över själva, till exempel tanken av att sitta fast inne i en biltvätt eller en hiss, kan hjärnan överreagera och tolka situationen som farlig. Det är ett primitivt beteende i grunden. För att övervinna en sådan rädsla behöver vi utmana oss själva och inse att det är ofarligt. Att fortsätta undvika det som känns obehagligt kan istället bli en begränsning i vardagen, säger hon.

FAKTA: Så tvättar du bilen smartare

  • Hos OKQ8 kan man tvätta bilen i en automattvätt eller välja att tvätta bilen själv antingen i ett utomhusbås eller bort från väder och vind i inomhushallar. På många ställen finns avfettning, schampo och vax på plats på tvätta självplatsen. 
  • Oavsett vilket alternativ man väljer kan man vara trygg i att miljön inte utsätts för onödiga påfrestningar. Tvättvattnet renas alltid från skadliga ämnen innan vattnet skickas ut i avloppet. 
  • På alla OKQ8:s anläggningar används dessutom Svanenmärkta produkter.

Tvätta bilen: Här hittar du närmaste station!

Fakta

Lorem ipsum

No pro corrumpit omittantur, mea ex meis labitur dolores. In magna justo est, nemore volumus nec te, mea odio atomorum ne. Tractatos reprimique ne ius, quo ancillae delicata ut, invenire electram deterruisset ea vis. Tota principes dissentias est ad, persius maluisset reprimique in duo. Mundi eleifend perpetua ad per. Malorum constituam reformidans his an, sed ad putent tibique, cum invidunt rationibus consectetuer ne. Amet consul mel in.

Undersökning: Så många är rädda för biltvätten

OKQ8 är ett av Sveriges största drivmedelsföretag och vi drivs av att engagera oss i våra kunder och medarbetare. Vi ska vara den föredragna möjliggöraren för hållbar rörelse och arbetar proaktivt med nya hållbara lösningar. 2012 gick OK-Q8 AB i Sverige och Q8 Danmark A/S samman och bildade OKQ8 Scandinavia.

Annons - innehåll från OKQ8