Annons
Innehåll från OKQ8
banner

Här kan du tanka fossilfri diesel

Enklare välja fossilfritt. Det fossilfria drivmedlet Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) blir nu mer tillgängligt för Sveriges bilister.

Nu blir det enklare för dig som vill köra fossilfritt – med din vanliga dieselbil.
OKQ8 utökar antalet tankställen med den förnybara dieseln HVO100 i snabb takt under hösten.
– Du som inte vill eller kan byta till elbil kan ändå slippa fossila bränslen – och det på ett ögonblick, säger Erik Stenströmer Moglia, Fuel Manager på OKQ8 Scandinavia.

Läs mer om Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) och upptäck var du kan tanka

När du tankar din dieselbil med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) istället för fossil diesel minskar du bilens utsläpp av växthusgaser med upp till 90 procent. Då är alla processer som släpper ut koldioxid inräknade.

– Du som har en vanlig dieselbil kan börja köra fossilfritt här och nu – något som väldigt många eftersträvar. Det är vanligt att förknippa fossilfritt med elbil, vilket inte passar allas livsstil eller plånbok. Nu kan du välja ett fossilfritt alternativ, utan att byta bil, säger Erik Stenströmer Moglia, Fuel Manager på OKQ8 Scandinavia.

Sveriges bredaste nätverk av fossilfri diesel

Drivmedlet HVO100 har funnits hos OKQ8 sedan 2014, men från början i liten skala. Tack vare ett nytt samarbete med finska Neste – världens största tillverkare av förnybar diesel – kan OKQ8 nu erbjuda Sveriges bredaste stationsnätverk med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100), från Malmö i söder till Pajala i norr.

– Vi har kunnat öka antalet stationer med drivmedlet tack vare samarbetet, idag finns det på över 136 tankställen – vid årsskiftet på 165, och det blir ännu fler nästa år, berättar Erik Stenströmer Moglia.

Tillverkas i Finland

Men vad är egentligen Neste MY Förnybar Diesel (HVO100), och hur fungerar det?
– Drivmedlet är en ”kemisk kopia” av vanlig diesel. Det innebär att det beter sig som diesel och att du kan blanda HVO100 med vanlig fossil diesel i din tank.

HVO står för Hydrerad (vätebehandlad) Vegetabilisk Olja.

– Det tillverkas av förnybara råvaror som avfallsfetter, restfetter och vegetabiliska oljor. Trots sitt namn kan HVO100 även tillverkas av animaliska fetter. All Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) som säljs i Sverige produceras i Nestes raffinaderi i Finland.

Allt fler dieselbilar godkänns för Neste MY Förnybar Diesel (HVO100).

– Bilmodeller som är godkända att tankas med HVO100 har märkningen XTL i tanklocket eller i instruktionsboken. Orsaken till att en bilmodell inte är godkänd handlar vanligen om att biltillverkaren inte hunnit göra de tester som krävs.

Tål kyla ner till 30 minus

Förutom att klimatavtrycket minskar drastiskt finns fler fördelar med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100).

– Generellt fungerar bilen bättre vid kallstarter än om du tankat med vanlig diesel. Bilen brukar också upplevas som piggare och är tystare på tomgång, berättar Erik Stenströmer Moglia.

  • Vanligaste responsen ni får av kunder som tankat Neste MY Förnybar Diesel (HVO100)?
    – Att det känns bra att så enkelt kunna minska klimatavtrycket, bara genom att byta pump! Och att bilen till och med går bättre. Drivmedlet är extremt driftsäkert och därmed tryggt. Det är också en väldigt ren produkt som hjälper till att hålla motorn i bra skick.

Läs mer om Neste My Förnybar Diesel (HVO100) och upptäck var du kan tanka

Fotnot: När du tankar din dieselbil med Neste MY Förnybar Diesel (HVO100) istället för fossil diesel minskar du bilens utsläpp av växthusgaser med upp till 90 procent. Då är klimatnyttan utifrån samtliga processer som släpper ut koldioxid i bränslets livscykelanalys inräknade. Källa: Energimyndighetens rapport ”Drivmedel 2018”.