Hela denna avdelning är en annons från Octean

Grönläppad mussla – 

därför gör den succé

Från lokal delikatess – till hälsosuccé världen över.
Här är historien bakom den grönläppade musslan och dess speciella egenskaper.

Läs mer om grönläppad mussla i tillskott

Längs med Nya Zeelands kustremsor, på några meters djup, hittas stora klungor av grönläppad mussla. Precis som namnet antyder är färgen på skalet delvis grönfärgat och den kan bli uppåt 24 centimeter lång. Maorierna, landets ursprungsbefolkning, har i tusentals år odlat musslan – både för den goda smaken och höga doser av viktiga näringsämnen. Men det var först under 1970-talet, när amerikanska forskare börjat intressera sig varför just maorier sällan drabbas av ledbesvär, som kunskapen om grönläppad mussla började spridas. Det dröjde ytterligare en tid, till mitten av 1980-talet, innan odling av musslan och utvinning av dess extrakt började bedrivas i större skala. Idag återfinns grönläppad mussla i kosttillskott världen över, som exempelvis GLYC (se faktaruta nedan).

Rik på viktiga näringsämnen

Så vad gör grönläppad mussla så speciell? Framförallt är den rik på viktiga näringsämnen, exempelvis Omega 3. Just denna variant av Omega 3 innehåller fettsyran ETA, som gör grönläppad mussla unik. ETA finns nämligen inte någon annanstans inom marint växt- och djurliv. Omega 3 innehåller även fettsyrorna EPA och DHA med effekt på fria radikaler. Den innehåller även glukosamin och aminosocker, som även finns i vårt ledbrosk. Eftersom dessa ämnen är vattenlösliga tas de snabbt upp av kroppen.

Enligt sägnen äter maorierna, vars traditionella kost utgörs av fisk- och skaldjur, grönläppad mussla även för dess smärtstillande och antiinflammatoriska effekter för lederna. Detta har bidragit till att hälsoprodukter med grönläppad mussla, som GLYC, blivit populära hos personer som drabbats av artros, alltså när lederna förslitits och blivit stela. GLYC, innehåller även zink, kollagen och vitamin C.

Populär bland djurägare

Artros, som drabbar var tionde man och var femte kvinna över 60 år, kan även drabba husdjur. Förutom tillskottet GLYC – avsett för människor – finns även tillskottet Aktiv Hund med grönläppad mussla som grund, populärt bland hundägare. Ett naturligt ämne i musslan, kondroitin, kan bidra till att förbygga nedbrytning av brosket i lederna –  och precis som musslans övriga vitaminer och mineraler – också komma djuren till gagn.
Tack vare den stora efterfrågan har grönläppad mussla blivit en av Nya Zeelands största exportprodukter. För att skona miljön, och säkerställa tillgången på maoriernas favoritmussla, odlas den istället för att fiskas i det vilda. Och intresset från utlandet bara ökar – producenter i över 60 länder använder musslan i sina kosttillskott.

Så funkar Aktiv Hund med grönläppad mussla

FAKTA: GLYC ORIGINAL OCH GLYC BOOST

Är svenskutvecklade kosttillskott som innehåller grönläppad mussla, som bidrar till att hålla lederna smidiga och flexibla.

GLYC ORIGINAL: (länka fetat till ) Huvudingrediensen är grönläppad mussla , som har ett naturligt innehåll av naturligt glukosamin (glykosaminoglykaner), kondroitin och viktiga Omega 3-fettsyro( EPA, ETA och DHA).
Är förstärkt med kollagen, c-vitamin och zink. 

GLYC BOOST:  Ett multi-tillskott som boostar mer än bara lederna, med grönläppad mussla, nypon, gurkmeja, c-vitamin och svartpeppar. 

Passar vuxna i alla åldrar som vill leva ett aktivt och rörligt liv.

 

FAKTA: AKTIV HUND

 

AKTIV HUND: Ett fodertillskott i tablettform till hund som innehåller grönläppad mussla.

 

Bidrar till ökad rörlighet och stärker ledbrosket.

 

Passar för hundar med ledproblem och hundar som börjar bli gamla, stela, arbetar hårt eller utövar idrott.

 

Innehåller fleromättade omega-fettsyror, mineraler och antioxidanter samt framför allt glykosaminoglykaner som är en naturlig byggsten i broskvävnad och som ger ledvätska bättre smörjande egenskaper.  

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies