hela denna avdelning är en annons från Nicorette®

Vi slår hål på fyra myter om nikotinläkemedel

Det finns en hel del vanföreställningar och felaktig fakta när det kommer till hjälpmedel i samband med att du slutar röka. Nu är det dags att reda ut myterna – en gång för alla.

När tiden är inne att släcka cigaretten för gott finns det självklart flera vägar att gå i jakten på att lyckas. Har du planer på att sluta röka? Eller har du redan försökt flera gånger? Nikotinläkemedel kan öka chansen att lyckas sluta röka för gott, men många väljer att sluta röka utan hjälp och förlitar sig helt på sin viljestyrka. I många fall kan detta sannolikt bero på felaktiga uppfattningar om den sortens hjälpmedel. Nedan listar vi några av de absolut vanligaste myterna – och slår hål på dem.

 

#Myt 1: ”Nikotinläkemedel är lika farligt som rökning”

Det finns de som tänker att det är lika farligt att använda nikotinersättningsprodukter som att röka cigaretter. Tvärtom kan nikotinläkemedel faktiskt förhindra suget efter cigaretter samtidigt som man undviker många av de farliga kemikalierna. Cigaretter är en välkänd orsak till cancer, hjärtsjukdomar och en rad andra sjukdomar. Det är de farliga kemikalierna i röken som orsakar de flesta skadliga effekterna – inte nikotinet.

 

#Myt 2: ”Nikotinläkemedel är lika beroendeframkallande som rökning”

Risken för långvarigt beroende av nikotinläkemedel är lägre. Därför byter du inte ut ett beroende mot ett annat när du använder hjälpmedlet. En av anledningarna till att nikotinläkemedel är mindre beroendeframkallande är för att nikotinet når hjärnan långsammare än när du röker en cigarett.

 

#Myt 3: ”Nikotinläkemedel fungerar inte”

Det här kanske är den absolut vanligaste myten. Det har visats att nikotinläkemedel vid korrekt användning kan öka en rökares chanser att sluta. Somliga misslyckas med att sluta röka trots användning av nikotinläkemedel, men det beror ofta på att de inte använder tillräckligt av nikotinläkemedlet eller använder det under för kort tid för att kunna bryta rökvanan.

 

#Myt 4: ”Nikotinläkemedel är dyrare än rökning”

Reaktioner på att nikotinläkemedel är för dyra är inte helt ovanligt. Men de är definitivt inte dyrare än att röka cigaretter. Om man jämför med kostnaden för rökning blir man antagligen överraskad – tio stycken nikotintuggummin kostar cirka 18 kronor per dag medan tio cigaretter kostar cirka 30 kronor*.

 

Att sluta röka är en av de mest fantastiska saker som du kan göra, men det är också en av de tuffaste. Därför har NICORETTE® tagit fram sluta röka-planer, kallade Mitt Rökstopp, för att hjälpa dig att slippa rökning och nikotin helt. Nikotinläkemedel kan öka dina chanser att sluta röka för gott, och det är fantastiskt! Du får en skräddarsydd plan som förklarar hur mycket nikotinläkemedel du kan tänkas behöva per dag och hur länge du kan komma att behöva använda dem, för att få hjälp att äntligen kunna lyckas fimpa för gott. Hitta rätt produkt för dig här.

 

*Baserat på genomsnittspriset av ett paket med 210 stycken NICORETTE® 2mg tuggummi och ett genomsnitt av tio tuggummin per dag.