hela denna avdelning är en annons från Nicorette®

Så kan rökning påverka ditt utseende

Att cigaretterna påverkar vårt inre negativt är ingen nyhet – men vad gör egentligen cigaretterna med vårt yttre?

Här hittar du fler tips om hur du kan lyckas sluta röka
Kända effekter rökning har på ens hälsa är bland annat ökad risk för cancer och hjärtinfarkt. Men de farliga effekterna av rökning är inte begränsade till vår insida. Vad färre inte vet är hur cigaretterna påverkar det vi ser varje dag – vår utsida.

 

Tydliga tecken i vår egen spegelbild

Det kan vara svårt att ta till sig skrämmande information om vad som händer på insidan av våra kroppar vid rökning. Kanske är det därför många väljer att blunda för de allvarliga hälsoriskerna som rökning medför. Men det finns tydliga tecken som är svåra att bortse från när vi tittar oss i spegeln, där några av de mest kända är:

 

  • Naglar som färgats gula
  • Sämre tandhälsa som gör tänderna mörka och gula
  • Hy som kan verka mer matt

 

Resultatet av en dansk studie

Rökning kan göra att fysiska ålderstecken visar sig tidigare, med andra ord ser en rökare äldre ut än sin verkliga ålder. Det visar en dansk studie publicerad av Journal Epidemiology & Community Health. I forskningsprojektet deltog över 11 500 vuxna under i genomsnitt elva och ett halvt år. Under åren granskades deras levnadsvanor med fokus på rök- och alkoholvanor. Det fanns några ålderstecken som tydligt påverkades av rökning:

 

  • Veck på örsnibben
  • En ljusgrå ring kring ögats iris
  • Ljusgula avlagringar i huden runt ögat

 

I samband med studien skriver forskarna att resultatet visar att hög alkoholkonsumtion och rökning kan sammankopplas med vissa åldersrelaterade tecken.

Så, för att minimera risken att åldras i förtid bör du fimpa cigaretten för gott. Det finns olika sätt att sluta röka på, ett sätt är att ta hjälp av nikotinläkemedel. Nikotinläkemedel finns i olika format såsom munspray eller tuggummi, och kan vara ett stöd när röksuget känns som starkast.

 

Nicorette® (nikotin) tuggummi, inhalator, resoriblett, depotplåster, sugtablett, munhålespray. Läkemedel vid rökavvänjning. Från 18 år. Läs alltid bipacksedeln, särskilt vid sjukdom eller graviditet. © McNeil Sweden AB, Box 4007, 169 04 Solna, 2019. SE/NI/18-2163

Det finns olika sätt att sluta röka – läs mer här