hela denna avdelning är en annons från Nicorette®

Så kan du sluta röka – när du är gravid

Att ge sitt barn de bästa av förutsättningar börjar redan under graviditeten.
Det är ingen hemlighet att rökning påverkar fostret negativt, men en god nyhet är att ditt barn får mer syre redan efter första dagen som rökfri.

Det finns olika sätt att lyckas sluta röka när du är gravid – läs mer här
Som förälder tar man inte längre bara hand om sig själv utan nu toppar även ens barn priolistan. Så fort du plussar på stickan har du möjlighet att skapa bra förutsättningar för att ditt barn ska få en bra start i livet – faktiskt redan i magen.

 

Det kan vara utmanande att sluta röka, men med rätt motivation och kunskap kommer man långt. Visste du till exempel att varje cigarett du röker innehåller över 4000 kemikalier, som kan påverka ditt ofödda barn? Fördelarna med att sluta röka under en graviditet är många:

 

  • Du minskar direkt riskerna för komplikationer under graviditeten
  • Sannolikheten att du får både en friskare graviditet och ett friskare barn ökar
  • Risken för att barnet föds för tidigt minskar
  • Riskerna för att barnet föds underviktigt minskar

 

Men hur slutar man röka på bästa sätt under en graviditet? Det finns flera sätt att gå till väga på, och vilket som passar bäst är individuellt. Här är några tips som kan hjälpa dig att bli rökfri – och öka chanserna till en hälsosam graviditet och ett friskt barn.

 

1: Hitta suget – och gör dig av med det

Det är lättare att lyckas fimpa cigaretten för gott om du vet vad suget bottnar i. Även om nikotinberoendet är den stora boven så kan starkt röksug uppenbara sig i vissa återkommande situationer. En del förknippar till exempel en kopp kaffe med en cigarett medan andra hanterar stress med ett par bloss. Försök hitta dina triggers och undvik dem.

 

2: Nya sysselsättningar kan vara svaret

När suget blir påtagligt är det viktigt att veta hur du ska hantera det. Försök hitta substitut som håller dig sysselsatt. En promenad, ett telefonsamtal till din bästa vän, ett nyttigt mellanmål eller pyssel i barnrummet kan vara sätt att distrahera dig. Hitta det som funkar för just dig!

 

Som gravid rökare får du endast använda NICORETTE® efter att ha rådgjort med den sjukvårdspersonal som har hand om din graviditet, din läkare eller en läkare som är specialiserad på rökavvänjning.

 

Nicorette® (nikotin) tuggummi, inhalator, resoriblett, depotplåster, sugtablett, munhålespray. Läkemedel vid rökavvänjning. Från 18 år. Läs alltid bipacksedeln, särskilt vid sjukdom eller graviditet. © McNeil Sweden AB, Box 4007, 169 04 Solna, 2019. SE/NI/18-2163

 

Här hittar du fler tips om hur du lyckas sluta röka när du är gravid