hela denna avdelning är en annons från Nicorette®

Fridykaren: ”Jag insåg att sluta röka var en gåva till mig själv”

Det är ingen hemlighet att lungkapaciteten påverkas av rökning – men hur stor inverkan det faktiskt har kanske inte många har koll på. När fridykaren Daan Verhoeven fimpade cigaretterna hände något fantastiskt

Läs mer: YouTubern som slutade röka

 

Daan Verhoeven är en nederländsk undervattensfotograf som slagit flera olika fridykningsrekord. Men tidigare var cigaretterna en del av hans liv.
– Jag hade försökt sluta röka flera gånger innan jag började med fridykning. Men efter att min far gick bort och jag såg och förstod vad lungcancer gör med en, blev jag mycket mer medveten om ens andning och vad man kan göra med den, säger Daan.

 

Viktigaste verktyget inom fridykning

När han till slut valde bort rökningen märkte han en stor skillnad redan inom den första veckan.
– Efter att jag slutat röka kunde jag hålla andan 40 sekunder längre redan inom ungefär en vecka.

 

Något av det viktigaste verktyg man har som fridykare är nämligen sin andning. Att kunna ta ett djupt andetag och hålla andan är det du har för att lyckas.
– Jag började ta min andning mindre för given, säger Daan.

 

Motivationen till beslutet som förändrade hans liv

Förutom pappans sjukdom var frustrationen över att rökningen styrde Daans liv något som fick honom att äntligen fimpa cigaretterna för gott.
– Att den där sketna lilla vita pinnen skulle vara starkare än jag var något extremt frustrerande. Jag insåg att sluta röka är en gåva till dig själv. Den gåvan var ett djupt andetag. Frihetens gåva.

 

Nu kan Daan Verhoeven hålla andan i sex minuter och två sekunder.

 

Läs mer: YouTubern som slutade röka

 

Daan Verhoeven fick betalt för sina berättelser och alla åsikter som uttrycks är hans egna.

Nicorette® (nikotin) tuggummi, inhalator, resoriblett, depotplåster, sugtablett, munhålespray. Läkemedel vid rökavvänjning. Från 18 år. Läs alltid bipacksedeln, särskilt vid sjukdom eller graviditet. © McNeil Sweden AB, Box 4007, 169 04 Solna, 2018. SE/NI/18-2042