hela denna avdelning är en annons från Nicorette®

Ett år som rökfri: Så mår Åza Brennander i dag

För ett år sedan bestämde sig Åza för att sluta röka. Efter flera år som rökare och med flera misslyckade försök att fimpa för gott, lyckades hon till slut att sluta röka. I dag har toppbloggaren Åza Brennander varit rökfri i ett år.

Åza Brennander tjuvrökte första gången när hon gick i femte klass och i högstadiet började hon röka mer frekvent. Sedan dess har entreprenören och toppbloggaren försökt fimpa för gott, men alltid halkat tillbaka. I dag har hon varit rökfri i ett år.
– Att sluta röka är ett av de bästa beslut jag tagit.

 

Resan till att bli rökfri har inte varit helt rak, trots att den samtidigt varit självklar. När Åza släckte sin sista cigarett la hon upp en plan, där de närmsta dagarna var i fokus.
– Första veckan var första delmålet eftersom jag visste att den antagligen skulle vara den absolut tuffaste. Det går knappt att beskriva den sköna känslan när jag hade klarat just de sju dagarna. Jag kommer ihåg att jag tänkte ”Wow, jag är rökfri, nu är det bara resten kvar.”
– Första veckan tänkte jag på cigaretter varje timme, efter en månad så var det kanske vid några tillfällen per dag och ett halvår senare blev det mer sällan.

 

Motivationen att sluta röka bottnade i en kärlek till sig själv och sonen Tim. Åza valde sig själv, sin son och sin hälsa före cigaretterna och fördelarna med det rökfria livet är många.
– Utöver att jag känner mer smaker så är det en jättestor skillnad på flåset. Man har ju förstått att rökningen påverkar konditionen, men jag trodde inte att det skulle vara så mycket, säger Åza och fortsätter:
– Jag känner mig mycket fräschare och ingenting omkring mig luktar cigaretter. Röken sätter ju sig i håret, kläderna, andedräkten. Även fast jag försökte dölja det med tuggummi så kände man det.

 

Den ekonomiska biten är självklart också en av de största fördelarna. Istället för att köpa cigaretter var och varannan dag har Åza nu möjlighet att lägga pengarna på annat. Men det är inte bara slantar hon sparar.
– Tid är också en faktor. Så ofta som jag gick ut och ställde mig på balkongen i ur och skur… Vad mycket tid man har bränt på det. Nu kan jag mysa framför brasan istället för att stå där och huttra.

 

I dag är Åza tacksam och glad för beslutet hon tog för ett år sedan. 2017 skulle bli hennes första rökfria år sedan hon väntade barn – det lyckades hon med.
– Jag har alltid tyckt att det är sjukt pinsamt att röka. Det finns inget dåligt med att sluta, det säger ju egentligen allt.

 

Åza har fått betalt från NICORETTE® för sin berättelse, men åsikterna är hennes egna.