hela denna avdelning är en annons från Nicorette®

Användbara knep: Är du orolig att gå upp i vikt när du slutar röka?

En av de vanligaste farhågorna som är förknippad med att sluta röka är att gå upp i vikt. Men det finns faktiskt sätt som kan hjälpa dig att undvika att samla på dig onödiga kilon.

Det är ingen hemlighet att det är tufft att sluta röka. Men när det väl är dags att fimpa cigaretterna är det vanligt att man ersätter den dåliga vanan med något annat. Förekommande substitut kan till exempel vara mat och sötsaker. Det här kan resultera i ett par extra kilo- något som får många att fundera på om det är värt ansträngningen att sluta röka. Svaret är enkelt: Det är det.

 

För att kunna hantera viktuppgången kan det vara bra att förstå hur kroppen förändras när du slutar röka. Nikotin är ett ämne som påverkar både ämnesomsättningen och aptiten. Det dämpar
hungerkänslorna samtidigt som det ökar metabolismen, vilket innebär att din kropp förbränner kalorier snabbare. När nikotinet lämnar kroppen kan ämnesomsättningen därför sjunka, vilket i sin tur innebär att kroppen förbränner kalorier långsammare.

 

För att minska risken att samla på sig oönskade kilon så gäller det att veta knepen. Här följer några tips att hjälpa dig hålla koll på kilona.

 

Fysisk aktivitet

Det är alltid bra att röra på sig och kanske ännu viktigare att träna i samband med att du slutar röka. En av anledningarna är självklart för att inte gå upp i vikt, men det är också ett perfekt sätt att ersätta den dåliga vanan med en god. Tillåt dig att motiveras av att känna att konditionen blir bättre och att din kropp blir starkare.

 

 

Medvetna matval

När abstinensen kickar igång är det lätt hänt att maten blir substitut för cigaretterna. Det här behöver inte vara fel – men det är viktigt att äta sådan mat som är bra för dig. Låt inte matintaget gå på rutin, tänk efter vad du stoppar i munnen. När du väl sitter ner och äter, njut av maten och var närvarande. Det ökar medvetenheten om vad du faktiskt väljer att stoppa i din kropp.

 

Begränsa alkoholintaget

Alkohol innehåller en hel del kalorier, det vet vi om. Det är självklart alltid bra att göra allt med måtta, kanske ännu viktigare vid en stor förändring. Förutom att du kan gå upp i vikt när du dricker alkohol kan det för många vara starkt förknippat med just rökning. Känner du kanske igen dig? Då man har tagit beslutet att fimpa cigaretten kan alkohol vara en onödig frestelse att utsätta sig för. Var snäll mot dig själv.

 

Att ersätta rökning med nikotinläkemedel kan hjälpa dig reglera sänkningen av nikotinnivåer och därmed hjläpa dig med abstinensbesvären. Nikotinersättningsprodukter kan öka dina chanser att lyckas sluta röka. Ta första steget till ett rökfritt liv med hjälp av NICORETTE® i dag.