Hela denna avdelning är en annons från Meda, a Mylan company

Vanliga orsakerna: Det kan snuvan bero på

När vardagen åter drar igång är det många som börjar känna nästäppan och nysningarna komma smygande.
Symtomen för förkylning, corona och allergi liknar ofta varandra.
Hur ska man veta vad som drabbat en?

EXTERN LÄNK: Dymista är den receptfria nässprayen som innehåller både antihistamin och kortison

 

Även om detta år inte riktigt är som vanligt är sensommaren tiden då det äntligen är dags att gå tillbaka till jobbet, skolan och fritidsaktiviteterna.
Men hösten är även förkylningens högsäsong. Många människor kan nog känna igen sig i att symptomen så här års kommer som på beställning.
Det kan vara svårt att skilja på om man drabbats av en förkylning, coronavirus eller lider av en allergi då symtomen på dessa tre kan påminna mycket om varandra. Börja med att rådgöra med 1177 för att ta reda på om du måste testa dig för covid-19.
Om corona inte är fallet kan du ställa dig frågan om det är en förkylning du har – eller om du drabbats av en allergi.

Pälsdjursallergi

En stor del av Sveriges befolkning – omkring 15 procent – lider av någon form av pälsdjursallergi, allra vanligast mot katt och hund.
Det är faktiskt inte pälsen i sig som är den utlösande faktorn. I husdjurens saliv och hud finns allergener i form av proteiner som överförs till djurets päls sedan sprids i luften. När människan kommer i kontakt med detta protein triggas den allergiska reaktionen.
Den som är drabbad kan exempelvis bli snuvig, täppt i näsan, uppleva nysningar och rethosta, få svullna, rinnande ögon eller utslag på kroppen. Hur besvären drabbar och i vilken omfattning varierar från person till person. Det kan även bero på vilken typ av hund eller katt man kommer i kontakt med.Kvalsterallergi

Kvalster kan beskrivas som spindlar i mikroformat, så små att vi inte kan se dem med våra ögon. Men trots sin storlek kan krypen ställa till stora besvär för människor i form utav allergier. De vanligt förekommande husdammskvalstren trivs i varma, mörka och fuktiga utrymmen och är vanligt förekommande i fåtöljer, soffor, mattor och sängar där de lever på hudavlagringar.
Själva kvalstren är i sig inte farliga, men i resterna som de lämnar efter sig finns ett tiotal ämnen som kan framkalla allergiska reaktioner hos människor. Den som är drabbad kan få kliande ögon, eksem, nästäppa, nysningar och en rinnande näsa. Besvären är oftast som starkast på natten och morgonen. Det är omöjligt att få bort kvalster helt och hållet, men förebyggande åtgärder som förbättrad ventilation och kvalsterskydd till sängen kan lindra besvären.

Viktigt att kolla upp

Om du tror att du är drabbad av allergi bör du ta symptomen på allvar. Du behöver rådgöra med en läkare och se om du ska göra ett allergitest.
Nästa steg kan vara att ta hjälp av ditt lokala apoteket för rådgivning kring åtgärder och receptfria läkemedel som kan lindra dina besvär.

 

EXTERN LÄNK: Dymista lindrar allergisymptom i näsa och ögon – inom 15 minuter

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies