Hela denna avdelning är en annons från Meda, a Mylan company

Må bra i höst – här är 7 konkreta hälsotips

Mörker, kyla, regn. Att bli trött och nedstämd på hösten är vanligt.
Börja med förebyggande insatser redan nu – som att se till att du får i dig alla näringsämnen du behöver.
Här är dietisten Emma Bergmans konkreta tips.

Läs mer om kosttillskott från MittVal här

 

Dagarna blir kallare och ger oss mindre solljus, något som påverkar många av oss. Det är lätt att tappa energi, bli nedstämd och vända på tankar som: Borde jag byta jobb? Eller flytta utomlands?
Men kanske finns det lösningar som är enklare än så.

– Att äta bra och träna regelbundet kan påverka oss mer än vad vi ofta är medvetna om. Med sund kost och motion följer dessutom vanligen en bättre sömn som gör oss piggare och mer stresståliga, säger Emma Bergman, legitimerad dietist på Emergi kost och hälsa.

 


”Vi behöver få i oss extra D-vitamin på vintern, börja redan i oktober att ta tillskott om du inte får i dig tillräckligt via maten”, säger Emma Bergman, legitimerad dietist på Emergi kost och hälsa.

 

Emmas 7 råd

Låt lusten styra. Välj den träningsform som känns roligast. Att träna på ett sätt som du trivs med blir mest hållbart och i längden bäst för både kropp och själ – oavsett om det är gruppass, yoga, simning, löpning eller promenader.

 

Boka in träningen i kalendern. Precis som du skriver in jobbmöten och andra viktiga aktiviteter, ringa in din egen träningstid i kalendern och värdera den bokningen lika högt.

 

Använd lunchen. Har du möjlighet att lunchträna, eller gå en promenad? Även en kort bensträckare då du får dagsljus och motion kan spela stor roll. Gör det till en vana i höst. Stressigt på jobbet? Desto viktigare att ta den promenaden, då jobbar du mer effektivt efteråt.

 

Ät färgglatt. Vi äter med ögonen och blir stimulerade av färg. Stark färg signalerar dessutom att grönsaken, rotfrukten, frukten eller bären innehåller extra mycket hälsobringande antioxidanter. Olika färger innebär olika antioxidanter, så att blanda färger är optimalt för hälsans skull.

– Gör näringsrika sallader som sprakar av färg. Avokado, morot, granatäpple, vinbär, jordgubbar, sojabönor, rödbetor, blåbär, grönkål…
– Ugnsbaka. Blanda höstens rotfrukter med olja och lite salt och värm i ugnen. Enkelt, gott och proppat av vitaminer och mineraler.
– Frossa i säsongens mat: Svampar, bär, rotfrukter, äpplen, kål.
– Gör det enkelt. Utgå från dina vardagsrätter men addera färg: grönsaker, rotfrukter, bär, sallad.

  

Ladda med D-vitamin. Vi behöver få i oss extra D-vitamin oktober-mars. Det finns kopplingar mellan brist på D-vitamin och till exempel nedsatt immunförsvar samt depression. Lax är perfekt ”snabbmat” rik på D-vitamin; ha portionsbitar i frysen, laga i ugnen eller stek. En burk makrill i tomatsås på mackan är också ett bra tips. Men många behöver kosttillskott, vänta då inte till mitt i vintern – börja redan i oktober. Se till att inte överdosera utan välj D-vitamintillskott med en väl anpassad dos.

 

Järn och folsyra. Kvinnor som är gravida eller planerar att bli gravida bör ta tillskott med folsyra, rekommenderar Livsmedelsverket. Järn är ett annat näringsämne som kvinnor bör ha koll på, särskilt om man är i fertil ålder och äter vegetarisk kost. Brist på järn kan leda till blodbrist; typiska symtom är att man blir blek, trött, andfådd och får nedsatt immunförsvar. Källa: Vårdguiden.

 

Njut av kravlösheten. Höstrusk kan också vara befriande, det känns tillåtet att boa in sig och ta det lite lugnare. Öva på att vara närvarande – man kan bara vara på en plats i taget. Ta vara på vardagens små guldkorn, som en lunchpromenad, eller att njuta av en kopp väldoftande te.

 

Här kan du köpa kosttillskottet MittVal Kvinna

 

Veckosallad

Underbart god sallad med säsongens grönsaker och som bara blir godare att stå några dagar.

1 kg rödkål eller vitkål
4 morötter
3 röda paprikor
1 purjolök

 

Dressing:
1,5 dl rapsolja
1 dl valfri vinäger, ex vitvinsvinäger
3 msk honung eller socker
Salt, peppar
4 msk salladskrydda/örter

 

Strimla eller riv grönsaker grovt. Blanda i en stor skål. Koka upp dressingen och häll över. Blanda runt och ställ sedan i kylen.

 

MittVal är ett kosttillskott. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil. MittVal marknadsförs av Meda AB (A Mylan Company) www.medasverige.se

 

MittVal är en serie kosttillskott med vitaminer och mineraler. MittVal marknadsförs av Meda a Mylan Company. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies