Hela denna avdelning är en annons från Meda, a Mylan company

Guide: Allt du behöver veta om munherpes

Munsår med blåsor drabbar ungefär var tredje svensk,
Det går dock att lindra besvären och minska risken att blåsorna bryter ut.
Här är allt du behöver veta om munherpes.

Munherpes är en av våra vanligaste virussjukdomar, och börjar ofta med en stickande, pirrande känsla i läppen eller i huden kring munnen.
Sedan utvecklas ett aktivt munsår med en eller flera vätskefyllda blåsor som spricker och kan göra riktigt ont.

”Behandla direkt – då minskar risken för blåsor”

Det finns ingen behandling som tar bort viruset; man bär det resten av livet när man en gång har fått det. De flesta smittas redan som barn.

Men det går att lindra symtomen vid ett herpes-utbrott:

– En antiviruskräm kan bromsa virusutbrottet och lindra symtomen, berättar Jasmina Ilic, produktchef på Mylan AB.
– Man bör behandla direkt när man känner av de första symtomen.

Men hur vet jag om jag fått munherpes? Och hur kan man behandla munherpes?

Här är svar på de vanligaste frågorna om virussjukdomen.

Hur vet jag om jag fått munherpes?

Huden i läppen eller runt munnen brukar börja klia, bli röd, svullen och kännas öm, stickande och pulserande. Efter några dagar bildas små vätskefyllda blåsor som ofta sitter i grupp på läpparna eller strax intill. Blåsorna går sönder och ger sår med skorpor som sedan torkar och trillar av.

Första gången du får infektionen brukar vara värst, du kan få feber och det kan ta upp till tre veckor innan symtomen försvinner.
Vid återkommande munherpes kan det ta cirka 10 dagar innan munsåren läkt ut.

Vad är skillnaden mellan munherpes och torra läppar?

Torra läppar kan också svida och kännas såriga. Vanliga orsaker är torrt och kallt väder, eller att man ofta slickar sig om läpparna. Vätske- eller näringsbrist kan också bidra till torra läppar.

Munherpes däremot orsakas av viruset herpes simplex typ 1 och vätskan i munsåret innehåller detta virus som är smittsamt.

Vad kan jag göra för att lindra munherpes?

Använd en antiviruskräm. Marknadsledande i Sverige är Anti, ett receptfritt läkemedel som behandlar och lindrar herpesmunsår. Den verksamma substansen i Anti är aciklovir som tränger in i de celler som infekterats med herpesviruset och hämmar herpesvirusets förmåga att föröka sig, vilket gör att infektionen avstannar och går tillbaka. Anti ska inte användas till barn under 12 år. Om du är gravid eller ammar, tror du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn: rådfråga läkare eller apotekspersonal innan användning. 

– Man bör börja behandlingen tidigt – helst inom fyra timmar efter det att du känt de första symtomen, berättar Jasmina Ilic, produktchef på Mylan AB.

 

Börja din Anti-behandling så fort du märker de första symtomen. Därefter bör du smörja med fyra timmars mellanrum i cirka fem dagar. Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom fem dagar.

Tänk också på att:
– undvika att peta på blåsor och sårskorpor, de kan bli infekterade och läkningen ta längre tid.
– undvika att ha smink, vanliga hudkrämer eller vanliga plåster på såren. Såren läker bäst om de hålls så torra som möjligt.

Kan jag förebygga att munherpes bryter ut?

Märker du att du får blåsor och sår av stark sol – använd solhatt och hög solskyddsfaktor på läpparna.

Undvik att pussas, kyssas eller ha oralsex när du själv eller din partner har munsår med blåsor.

Försök undvika perioder av stress som kan vara en utlösande faktor.

Ha alltid en antiviruskräm nära till hands – en hemma och en på jobbet, och ha med dig en kräm om du är på resa. Krämen kan inte förebygga att munherpes bryter ut, men om du börjar behandlingen direkt du känner de första symtomen kan besvären lindras.

Hur smittar munherpes?

Framför allt genom saliven vid pussar och kyssar. Som mest smittsam är du det första dygnet. När blåsorna har börjat torka in och en sårskorpa har bildats så är det mindre risk att du smittar.

Herpesviruset dör snabbt utanför kroppen. Det är därför ytterst liten risk att smittas genom kontakt med toalettsitsar, handdukar och så vidare.

Du kan ha en herpesinfektion utan några symtom, och ändå vara smittsam utan att veta om det.

Kan munherpes smitta till underlivet?

Ja, munherpes kan ge herpes i underlivet via oralsex. Du kan minska risken genom att använda kondom eller slicklapp. Herpes kan smitta även till andra delar av kroppen – som exempelvis ögonen och bilda inflammation i hornhinnan.

Hur vanligt är munherpes?

Cirka 70 procent av alla vuxna svenskar bär på herpes simplex typ 1-viruset. För många är viruset vilande och de får inga symtom.
Ungefär var tredje svensk får munherpes vid upprepade tillfällen – vissa flera gånger om året.

Utbrotten kan komma när man har en infektion i kroppen, som en förkylning, men också om man är stressad, i samband med solning eller vid menstruation. Ibland finns ingen tydlig orsak till de upprepade besvären.

 

Här kan du köpa Anti

 

Anti® kräm (aciklovir 5%) är ett receptfritt läkemedel för behandling av munsår (blåsor och sår på eller runt läpparna eller i ansiktet orsakade av herpes simplex virus). Ska ej användas till barn under 12 år.

Om du är gravid eller ammar, tror du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn rådfråga läkare eller apotekspersonal innan användning.

Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 5 dagar. Läs bipacksedeln noga före användning. Marknadsförs av Meda AB, A Mylan Company, www.medasverige.se

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies