Hela denna avdelning är en annons från Meda, a Mylan company

Faktorerna som utlöser munsår

Det sticker, svider och blir vätskefyllda blåsor som spricker.
Munherpes kan vara en plåga – men besvären går att lindra.
– Börja behandla vid första tecknet på utbrott och symtom, säger Jasmina Ilic, produktchef på Mylan AB.

Cirka 70 procent av alla vuxna svenskar bär på herpes simplex typ 1-viruset. För många är viruset vilande och de får inga symtom.
Men ungefär var tredje svensk får återkommande herpes-utbrott som kan vara mycket besvärande och göra ont.

 

Här är några faktorer som kan utlösa ditt munsår:

Stress: Är du överansträngd och stressad ökar risken att munsåren blossar upp.

Infektion: En infektion, som feber och förkylning, innebär att ditt immunförsvar är försämrat, och munsåren kan bryta ut.

Sol: Vissa får munsår av att vistas i stark sol. Använd en kräm med hög solskyddsfaktor på läpparna, och bär gärna solhatt eller keps.

Menstruation eller graviditet: Hormonförändringar i samband med mens och graviditet kan framkalla munherpes.

Första symtom: Det sticker och pulserar

Herpesblåsor börjar ofta med små stickningar; det pulserar, kliar, rodnar och svider. Sedan bildas knottror som övergår i blåsor på och intill läpparna. Blåsorna går ofta sönder och ger sår med skorpor som torkar och trillar av efter ungefär en vecka.
Vanligen dyker blåsorna och såren upp på samma ställe varje gång.

Infektionen kan bromsas

Mot munherpes finns inget botemedel. Har man en gång fått viruset bär man på det resten av livet.
– Däremot finns det hjälp att få för att bromsa utbrottet och behandla symtomen, berättar Jasmina Ilic, produktchef på Mylan AB.
– Aciklovir hämmar herpesvirusets förmåga att föröka sig, vilket gör att infektionen avstannar och går tillbaka, förklarar Jasmina Ilic.

Chans att slippa blåsor

Krämen Anti, som innehåller Aciklovir, är marknadsledande i Sverige. Anti är ett receptfritt läkemedel och finns att köpa på apotek. Anti ska inte användas till barn under 12 år. Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn rådfråga läkare eller apotekspersonal innan användning.

För att få bästa möjliga effekt gäller det att vara snabb:
– Börja stryka på krämen så fort du känner de första symtomen, helst inom fyra timmar.

  

”En hemma och en på jobbet”

– Mitt råd är därför att alltid ha en antiviruskräm nära till hands, precis som många av oss har värktabletter tillgängliga. Se till att ha en kräm hemma och en på jobbet, och bär med dig en kräm om du är på resa, tipsar Jasmina Ilic.

 

Här kan du köpa Anti

Minska dina besvär med munsår – gör så här:

• Starta behandlingen med Anti direkt du känner första symtomen.

• Behandla med krämen med cirka fyra timmars mellanrum i fem dagar. Tvätta händerna före och efter för att undvika att infektionen förvärras eller sprids. Använd gärna en bomullspinne då du lägger på krämen för att undvika att sprida viruset eller att få bakterier i sår. Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 5 dagar.

• Peta aldrig på blåsor och sår. De smittar och det är lätt hänt att man överför smittan till andra delar av kroppen. Framför allt könsorgan och ögon är i farozonen.

• Undvik pussar, kyssar och oralsex när du har besvär.

• Undvik att ha smink, vanliga hudkrämer eller vanliga plåster på såren.

• Håll såren rena och torra, då läker de bäst.

Så här smittar munherpes:

• Framför allt genom pussar och kyssar – när huden eller slemhinnorna kommer i direktkontakt med sekretet i en herpesblåsa.

• Som mest smittsam är du det första dygnet. När blåsorna har börjat torka in och en sårskorpa har bildats så är det mindre risk att du smittar.

• Munherpes kan ge herpes i underlivet via oralsex. Du kan minska risken genom att använda kondom eller slicklapp.

• Herpes kan smitta även till andra delar av kroppen, som exempelvis ögonen och bilda inflammation i hornhinnan.

• Herpesviruset dör snabbt utanför kroppen. Det är därför ytterst liten risk att smittas genom kontakt med toalettsitsar, handdukar och så vidare.

• Du kan ha en herpesinfektion utan några symtom, och ändå vara smittsam utan att veta om det. De flesta smittas av viruset redan som barn.

 

Anti® kräm (aciklovir 5%) är ett receptfritt läkemedel för behandling av munsår (blåsor och sår på eller runt läpparna eller i ansiktet orsakade av herpes simplex virus). Ska ej användas till barn under 12 år.

Om du är gravid eller ammar, tror du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn rådfråga läkare eller apotekspersonal innan användning.
Kontakta läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 5 dagar. Läs bipacksedeln noga före användning. Marknadsförs av Meda AB, A Mylan Company, www.medasverige.se

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies