Hela denna avdelning är en annons från Meda, a Mylan company

Foto: Shutterstock

Därför luktar det illa ur munnen – 5 vanliga orsaker

Luktar det illa ur munnen?
Dålig andedräkt är ett vanligt problem.
Här är de vanligaste orsakerna.

Annons från SB12.

SB12 marknadsförs av Meda AB, a Mylan Company. www.mylan.se

 

Läs mer om SB12 munprodukter här

 

De flesta får dålig andedräkt någon gång då och då, och det kommer nästan alltid från munnen – inte från magen som många tror.

Här är 5 faktorer som kan ligga bakom din dåliga andedräkt

Bakterier. Den vanligaste orsaken är att du har bakteriebeläggningar kring tänderna eller på tungan, bakterier kan också samlas i halsmandlarnas veck. Bakterierna bildar illaluktande, gasformiga svavelföreningar när de bryter ner proteiner. Proteinerna kommer från maten du ätit och från själva munnen i form av döda celler. De här svavelföreningarna ger den karakteristiska lukt som uppfattas som dålig andedräkt.

 

Muntorrhet. Bakterietillväxten ökar när du är torr i munnen. Då blir saliven också mer trögflytande och förlorar sin rengörande effekt. Vi har alla mer eller mindre dålig andedräkt då vi vaknar eftersom salivflödet minskar under natten. Samma sak kan ske om vi inte ätit på länge under dagen, salivproduktionen stimuleras när vi tuggar.

 

Mediciner. Många mediciner gör att du blir torr i munnen och då trivs de luktproducerande bakterierna. En del mediciner – som till exempel antibiotika – kan ge upphov till illaluktande ämnen som utsöndras genom lungorna och ger dålig andedräkt.

 

Mat och dryck. Vitlök, starka ostar, kaffe och annat vi äter och dricker kan ge upphov till en ofräsch andedräkt, men den är tillfälligt. Det kan ändå vara bra att känna till att mjölkprodukter, kött och fisk innehåller proteiner som kan brytas ner av bakterier och bilda de illaluktande svavelföreningarna. När bakterier i munnen bryter ner proteinerna frigörs illaluktande ämnen i munnen.
• Den karakteristiska lukten av vitlök beror på att ämnen i vitlöken når blodet och utsöndras via lungorna.
• vitlök och starka ostar kan påverka andedräkten i flera timmar efter det att du ätit det

 

Rökning och snusning. Rökaren och snusaren känner det inte alltid, men visst påverkas andedräkten av rökning och snusning.

Du kan förebygga dålig andedräkt

Att förebygga dålig andedräkt är enkelt för de allra flesta, och börjar med en god munhygien.

 

Så här gör du:
• Borsta tänderna minst två gånger om dagen.
• Använd tandtråd eller mellanrumsborste för att rengöra mellan tänderna.
• Använd ett munskölj som motverkar dålig andedräkt. Komplettera gärna med munspray eller tuggummi mot dålig andedräkt.
• Besök din tandläkare/tandhygienist en gång om året för kontroll och rengöring.
• Ät och drick regelbundet. Då håller du igång salivproduktionen vilket gör det svårare för bakterierna att bilda illaluktande plack. Att tugga sockerfritt tuggummi och dricka vatten mellan måltiderna bidrar också till att saliv utsöndras.

 

Köp munprodukter från SB12 här

Motverkar dålig andedräkt

SB12 är en serie munvårdsprodukter som motverkar dålig andedräkt. Genom sin sammansättning neutraliserar och förhindras uppkomsten av de ämnen som ger upphov till dålig andedräkt. SB12 munskölj och SB12 Spray är kosmetiska produkter. Läs bruksanvisningen före användning. SB12 Boost är ett kosttillskott. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil. SB12 marknadsförs av Meda AB, a Mylan company  www.mylan.se

 

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies