Hela denna avdelning är en annons från Meda, a Mylan company

50 plus? Lista: Det här händer i kroppen

Vi förlorar muskelmassa, skelettet blir skörare och vi lägger lättare på oss fett.
Men vi kan bromsa de här förändringarna med en bra kost och regelbunden träning.

Läs mer om kosttillskott från MittVal här


 

Vid fyllda 50 förändras hormonhalterna, både för kvinnor och män. Detta påverkar hela kroppen och medför bland annat det här:

• Ämnesomsättningen sjunker och det blir lättare att lägga på sig fett.
• Cellerna blir mindre känsliga för insulin, vilket ökar risken för diabetes.
• Leder och muskler blir stelare, muskelmassan och muskelstyrkan minskar.
• Skelettet blir skörare. I 70-årsåldern har drygt var tredje kvinna och var sjätte man i Sverige drabbats av benskörhet (osteoporos).
• Blodkärlen blir stelare och hjärtats förmåga att pumpa runt blodet i kroppen minskar.

Minska portionerna

– En sund, varierad kost och regelbunden träning kan bromsa dessa förändringar och hjälper dig hålla dig så vital som möjligt – både kroppsligt och mentalt, säger Emma Bergman, legitimerad dietist på Emergi kost och hälsa.

Energibehovet minskar, något man bör anpassa sin kost till. Annars går man upp i vikt.
– Ät något mindre portioner, och dra ner på feta såser, sötsaker och andra energitäta livsmedel. Bygg i stället ut kosten med mer grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.

 

Efter 50 minskar ämnesomsättningen. ”Ät något mindre portioner och bygg ut kosten med mer rotfrukter, grönsaker, frukt och bär”, säger Emma Bergman, legitimerad dietist på Emergi kost och hälsa.

Mackorna kan bli för många

Emma varnar också för ”smörgåsfällan”:
– Det är inte fel att då och då ersätta en måltid med mackor. Men det är lätt hänt att man äter för många utan att bli riktigt mätt, och får i sig för mycket energi. Välj nyckelhålsmärkt, grövre bröd och satsa på näringsrika och mättande pålägg som sill, skinka, keso, ägg, makrill.

Ett annat viktigt råd är att äta regelbundet.

– Många börjar slarva med det när barnen flyttat hemifrån, eller när man blir pensionär och tappar jobbets rutiner. Men för att motverka muskelnedbrytning är det extra viktigt med regelbundna måltider.Ökat behov av D-vitamin, B12 och kalcium

Vårt behov av vissa näringsämnen ökar också med åldern.
– D-vitaminbehovet ökar. B12 och kalcium får också ökad betydelse, och behövs bland annat för musklerna, nervfunktion och för att motverka benskörhet. Ägg är ett ”superlivsmedel” som innehåller dessa näringsämnen och massor av annan näring. Ha alltid ägg hemma – ät gärna kokta ägg och omelett flera gånger i veckan.

 

Andra betydelsefulla närings- och energikällor är fet fisk som makrill, sill och lax samt magra mejeriprodukter, tipsar Emma.

Lika viktigt som att äta näringsriktigt är det att motionera:
– All rörelse som belastar kroppen hjälper dig att bibehålla så mycket muskler som möjligt och motverkar benskörhet. Håll igång med promenader, stavgång, cykling. Gå i trappor, jobba i trädgården, spela golf, simma.

 

Här kan du köpa kosttillskottet MittVal55+

 

Bra mat + träning = Ökad muskelmassa

Äldre kvinnor som styrketränar ökar sin muskelmassa – om de samtidigt äter näringsriktigt. Det visar en avhandling vid Örebro universitet som följt friska och fysiskt aktiva kvinnor i åldern 65-70 år.
En grupp styrketränade två gånger i veckan och åt en näringsriktig kost enligt en kostplan, detta under sex månader. En annan grupp styrketränade motsvarande, men följde ingen kostplan.
Båda grupperna ökade muskelstyrkan – men gruppen som följde kostplanen ökade dessutom påtagligt sin explosiva muskelstyrka och sin muskelmassa.

Källa: https://www.oru.se/nyheter/nyhetsarkiv/nyhetsarkiv-2018/styrketraning-ger-mer-muskelmassa–men-viktigt-att-folja-kostplanen/

 


Fiskpanna (4 portioner)

Lätt och läcker fiskrätt som är enkel att göra.

 

3 morötter
10 potatis
500 gram broccoli
20 oliver
500 gram torskrygg
½ citron
Körsbärstomater
Salt, peppar
3 msk fryst persilja
Rapsolja

 

Skölj och dela potatis och morötter i bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över rapsolja. Strö över salt och peppar. Ställ in i ugnen 20 minuter på 200 grader.
Dela broccoli i bitar. Dela torskrygg i bitar och krydda med salt och peppar. Ta ut plåten och lägg på broccoli och torsk. Pressa över citronsaft och strö över persilja. Sätt in i ugnen igen på 175 grader i 10-15 minuter, tills fisken är klar och har då fast, vitt kött. Strö över oliver och delade körsbärstomater före servering. Servera gärna med en klick turkisk yoghurt.

 

MittVal är ett kosttillskott. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil. MittVal marknadsförs av Meda AB (A Mylan Company) www.medasverige.se

 

MittVal är en serie kosttillskott med vitaminer och mineraler. MittVal marknadsförs av Meda a Mylan Company. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies