Så kör du mest miljövänligt – 6 mycket smarta tips

Tekniken i dagens bilar har blivit mer miljöanpassad. Energieffektiva lösningar i kombination med små förändringar i din egen körteknik, bidrar till en grönare framtid. Här är 6 smarta tips som hjälper dig att köra grönt och spara pengar.

Här är appen som hjälper dig att köra säkert och miljövänligt – och som kan
ge dig en billigare bilförsäkring.

 
Trots alla tekniska lösningar ligger fortfarande mycket på förarens ansvar. Med rätt körteknik kan du påverka miljön och även din ekonomi. Det krävs faktiskt ganska lite:

 

1. Hastigheten

Håll hastigheten. Att köra för fort kanske tar dig aningen snabbare fram till mål, men du bränner onödigt mycket bensin. En hastighet på 20 km/tim över tillåtet har stor påverkan på miljön. Dagens bilar är konstruerade att hålla sig till laglig hastighet vilket innebär att en fartökning kan betyda en stor ökning av förbrukningen. Ta det alltså lugnt med gasen.

 

2. Eco-driving

Genom att köra lugnare och planera körningen, med få accelerationer och utan häftiga inbromsningar, blir förbrukningen lägre. Ecodriving innebär att du ska växla ofta för att hålla nere varvtalet på motorn. Även om du inte behärskar det fullt ut kan det lilla göra skillnad.

 

3. Däcken

Pumpa lagom och rätt. Undersökningar visar att vi är usla på att ta hand om däcken. För lågt lufttryck är vanligt förekommande vilket ger betydligt högre förbrukning och lägre säkerhet. Tänk också på att köpa rätt däck, miljödäck sparar både bränsle och pengar. Materialet i däcken minskar friktionen och därmed även rullmotståndet.

 

4. Lasten

Lätta på lasten. Ju tyngre last du har, ju mer drar bilen. Ta bort det där takräcket du ändå inte behöver eftersom det orsakar ett motstånd och därmed gör att bilen drar mer bränsle. Genom att ta bort onödig last kan du minska bränsleförbrukningen. Enkelt.

 

5. Underhåll

Ta hand om din bil. Se till att den får regelbunden service. Det är viktigt att byta ut smutsiga luftfilter, slitna tändstift och gammal olja, som kan påverka bränsleförbrukningen.


 
6. Försäkra

Se till att skaffa en heltäckande bilförsäkring som premierar dig som håller hastigheten och gör lugna inbromsningar, accelerationer och svängningar. Moderna Smart är Sveriges första bilförsäkring där du betalar din premie utifrån hur säker bilförare du är. Kör du säkert får du rabatt på din försäkringspremie. Läs mer på Moderna försäkringar.

 

Betalar du för mycket för din bilförsäkring? Kolla här.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies