Mörkerkörning – 7 tips för att hålla olyckan borta

Under årets mörkaste månader ökar olycksstatistiken. Gångar och cyklister kan klä sig mörkt och utan reflexer vilket gör att de blir svårare att upptäcka.
Se till att hålla olyckan borta med 7 enkla och effektiva tips.

Här är appen som hjälper dig att köra säkrare – och som kan ge dig enbilligare bilförsäkring.
 

1. Helljus är helrätt

För många är det en självklarhet att slå på helljusen när mörkret faller medan andra tycker att de ser tillräckligt bra ändå. Ta alltid det säkra före det osäkra och kör på helljus så länge det bara går för bästa möjliga sikt.

 

2. Öka säkerhetsavståndet

Det är alltid viktigt att hålla säkerhetsavståndet till bilen framför, men kanske extra viktigt när det är mörkt ute. Det är nämligen svårare att bedöma avstånd vid mörker – öka därför säkerhetsavståndet ytterligare.

 

3. Var utvilad

Om du ska köra en längre sträcka i mörker är det viktigt att hålla sig vaken och alert. Se till att du är utvilad innan du sätter dig bakom ratten och ta fler pauser under turen för att behålla koncentrationen.

 

4. Se upp för djuren

Det finns en hel del vilda djur som bara väntar på att springa över vägen, så det gäller att vara uppmärksam. Ser du ett djur vid vägkanten finns där antagligen fler – kör extra försiktigt.

 

5. Ta god tid på dig

Stress och tidspress är aldrig en bra kombination med bilkörning, och speciellt inte i höst- och vintermörkret. Har du en tid att passa? Se till att starta i god tid.

 

6. Dubbelkolla alla lampor

Bilens lampor är ditt ljus i mörkret, därför är det viktigt att alla fungerar. Det är alltid bra att packa med en ficklampa och en reflexväst också, då syns du för andra trafikanter om du behöver stanna vid en mörk vägkant.

 

7. Vindrutan ska hållas ren

Kontrollera att du har tillräckligt med spolarvätska och fungerade torkarblad. För att hålla din sikt klar så är det viktigt att vindrutan är ren.

 

Med Moderna Smart Flex kan du sänka din försäkringspremie – kolla ditt pris här.
 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies