Hela den här avdelningen är en annons

Så slipper du mjölksyra och pirr i benen

Plågas du av pirr i benen? Får du lätt muskelkramper och mjölksyra när du tränar?
Här är kosttillskotten som kan hjälpa.

Kosttillskottet MittVal Sport innehåller samtliga vitaminer och mineraler ovan. Läs mer och beställ produkten här.
 

Restless legs – RLS – drabbar cirka tio procent av vuxna svenskar och brukar beskrivas som en folksjukdom. Symtomen är pirr och myrkrypningar – framför allt i benen – som ger ett starkt rörelsebehov när man vilar. Problemen förvärras under kvällen och natten.

 

Järnbrist har visat sig vara en riskfaktor. För låga värden av signalsubstansen dopamin i hjärnan kan utlösa restless legs, menar forskarna – och järn är viktigt vid bildandet av dopamin. Brist på vitaminerna B12 och folsyra (folat) har också kopplats ihop med restless legs, men här är sambanden ännu oklara.

 

Är du orolig för att du inte får i dig tillräckligt av dessa näringsämnen? Järn, B12 och folsyra finns i till exempel kosttillskottet MittVal Kvinna som kompletterar kvinnokroppens behov av vitaminer och mineraler – samt i MittVal Sport för män och kvinnor som tränar regelbundet.

 

Tränar du ökar förlusterna av järn i urin och svett, och risken för järnbrist är större. Järnbrist är framför allt vanligt hos kvinnliga idrottare och uthållighetsidrottare.

 

Generellt gäller att du behöver mer vitaminer och mineraler när du tränar hårt eftersom ämnesomsättningen ökar. Det händer till exempel att uthållighetsidrottare får muskelkramp och träningsvärk som en följd av magnesiumbrist. Mineralen magnesium kan minska trötthet och utmattning och behövs för att nervsystemet och musklerna ska fungera normalt.

Tränar du regelbundet och får lätt kramper, mjölksyra och trötta muskler kan det vara bra att du ser över ditt intag av magnesium.

 

Muskelkramper vid träning kan bero på obalans mellan mineralerna kalcium-magnesium och natrium-kalium. Eftersom vår mjölkrika kost innehåller rika mängder kalcium uppstår ibland brist på magnesium. Natrium och kalium reglerar tillsammans vätskebalansen. Eftersom vi i dag äter mycket salt (natrium) kan vi få brist på kalium. Symtom på kaliumbrist kan vara trötthet och muskelsvaghet.

 

Kosttillskott är ett bra sätt att komplettera den vardagliga kosten för att säkra upptaget av vitaminer och mineraler när kroppen slits i träningen. Kosttillskottet MittVal Sport innehåller de vitaminer och mineraler som både män och kvinnor kan behöva extra av vid regelbunden träning.

 

Kosttillskottet MittVal Sport innehåller samtliga vitaminer och mineraler ovan. Läs mer och beställ produkten här.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies