Hela den här avdelningen är en annons

Det händer i din kropp när du är över 50

Efter 50 förlorar vi muskelmassa, skelettet blir skörare och vi lägger lättare på oss fett. Här är vitaminerna som rustar dig mot åldrande.

MittVal 55+ är anpassad för kroppens förändrade behov av vitaminer och mineraler. Läs mer och köp här!
 

Vid fyllda 50 år förändras hormonhalterna – både för kvinnor och män. Detta påverkar hela kroppen och medför bland annat att:

  • ämnesomsättningen sjunker och det blir lättare att lägga på sig fett. Cellerna blir mindre känsliga för insulin, vilket ökar risken för diabetes.
  • leder och muskler blir stelare och muskelmassan minskar – med i snitt 10 procent per decennium redan från 40-årsåldern.
  • skelettet blir skörare. I 70-årsåldern har drygt var tredje kvinna och var sjätte man i Sverige drabbats av benskörhet (osteoporos)

 

En komplett kost och regelbunden träning är bästa medicinen för att bromsa dessa förändringar och hålla sig så vital som möjligt – både kroppsligt och mentalt.

 

En forskargrupp vid Örebro universitet har undersökt 63 friska och fysiskt aktiva kvinnor i åldern 65 till 70 år. En grupp styrketränade två gånger i veckan och åt en sund och komplett kost enligt en kostplan. De ökade muskelstyrkan med hela 20 procent och muskelmassan med nära 2 procent – vilket är en påtaglig ökning, enligt forskarna.

 

Den grupp som ”bara” tränade – och inte följde någon kostplan – ökade visserligen muskelstyrkan, men inte muskelmassan. Liknande resultat har setts i flera andra studier.

Vi kan med andra ord motverka muskelbortfallet – genom att träna regelbundet och samtidigt äta rätt.

 

Vårt behov av vissa näringsämnen ökar med åldern. Kosttillskottet MittVal 55+ kompletterar kroppens förändrade behov av vitaminer och mineraler. Produkten har ett högt innehåll av bland annat vitaminerna B12, folsyra (B9), B6 och D samt C- och E-vitamin.

 

Så här verkar dessa näringsämnen i kroppen:

  • B12, folsyra och B6 bidrar till normal funktion i immunsystemet samt minskar trötthet och utmattning.
  • Kalcium och vitamin D bidrar bland annat till normal muskelfunktion och normal benstomme.
  • Hälsobringande antioxidanter som vitamin C och E bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress vilket kan stärka kroppen mot sjukdomar och åldrande.

 

MittVal 55+ är anpassad för kroppens förändrade behov av vitaminer och mineraler. Läs mer och köp här!

Checklista i 3 steg – så håller du formen efter 50


Ät näringsriktigt – men glöm inte motionen. Du bygger muskler, ökar syreupptagningen, håller lättare en sund vikt och förbättrar dessutom humöret.

 

Här är 3 enkla tips:

1. Motionera minst 30 minuter varje dag – en rask promenad är ett bra alternativ.

2. Styrketräna i någon form, minst en gång i veckan men gärna fler.

3. Stärk skelettet – genom att jogga, gå i terräng, träna hopp eller balans. Även styrketräning fungerar; motståndets tryck på benstommen gör denna fastare.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion:Wasp Communication
Om cookies