Annons Innehåll från Mio

Sömnforskaren: En powernap kan ersätta upp till två timmars sömn

Känner du dig trött och har svårt att få tillräckligt med sömn? En powernap kan hjälpa dig att få ny energi – men det finns saker att tänka på. Här är sömnforskaren Claire Anne Eriksens professionella tips.

Claire Anne Eriksen, sömnforskare.

När du sover får både kroppen och hjärnan möjlighet att återhämta sig och bearbeta dagens intryck. Under sömnen varvar kroppen ner, vilket leder till att blodtrycket sjunker och både pulsen och kroppstemperaturen minskar. Andningen blir lugnare och musklerna slappnar av. Hjärnans aktivitet förändras, vilket gör att minnen lagras och ny kunskap bearbetas. Dessutom bildas nya celler som ersätter gamla, vilket bland annat kan märkas på huden. När du har fått tillräckligt med sömn har du lättare att koncentrera dig, men om du har sovit för lite minskar din motivation och att ta in nya intryck blir svårare. Kanske kan en powernap boosta din energi och ditt humör?

“En tupplur kan ersätta förlorad sömn”

Powernaps, eller korta tupplurar, har blivit ett effektivt sätt att snabbt återhämta sig och få ny energi under dagen. Claire Anne Eriksen, som är sömnforskare på Karolinska Institutet, menar att vår biologi gör att vi kan ta tupplurar under dagen för att ta igen förlorad sömn.

– En 20 minuter lång tupplur på dagen kan ersätta upp till två timmar förlorad sömn och sömn kan med fördel intas i små portioner över dygnet. Men tänk på att om sömnbristen är liten kan tuppluren istället fördröja sömnen följande natt då det kan bli svårare att somna vid ordinarie tid.

Du har säkert någon gång tagit en tupplur betydligt längre än 20 minuter och vaknat ännu tröttare och nästan känt dig lite ”groggy”. Ska du ta en powernap är det med andra ord bäst att hålla det kort och inte sova innan klockan tre på dagen för att påverka nattens sömn.

Mår vi bra av att sova tillsammans?

Sömnforskaren Claire Anne Eriksen menar att det finns ett samband mellan att sova tillsammans och bättre relationskvalitet.

– Fysisk närhet under sömnen, som att hålla om varandra, kan ha positiva effekter på hälsan, såsom lägre blodtryck och hjärtfrekvens.

Om du däremot störs av att din partner snarkar eller rör på sig kan det ställa till sömnen.

– Vad gäller sömnkvalitet visar forskning att par ofta sover mer oroligt när de delar säng om deras sömnvanor inte stämmer överens. Forskningen tyder också på att även små störningar, som att en partner rör sig eller snarkar, kan påverka den andra personens sömn negativt.

Så sova ihop eller inte – det är upp till er!

Claire Anne Eriksen

Ålder: 48 år.
Gör: Sömnforskare, PhD Karolinska Institutet och driver företaget sovdigfrisk.nu

Njut av en skönare sömn

Mio är din go-to destination för en riktigt skön sömn och prisvärda inredningsdetaljer. Med ett brett utbud av sängar, från lyxiga kontinentalsängar till klassiska resårmadrasser, finns det något för alla. I butiken kan du få snabb hjälp av Mios sömnexperter och andra tips för att skapa ett mysigt och avkopplande sovrum.