Experten: Därför behöver kvinnor sova mer än män
Känner du dig ofta trött och orkeslös, medan din man verkar klara sig på färre timmars sömn? Det är inte så konstigt. Forskning visar nämligen att kvinnor kan behöva fler sömntimmar än män.
– Det är faktiskt så att nästan varannan kvinna upplever sömnbrist, enligt Folkhälsomyndigheten, säger sömnforskaren Claire Anne Eriksen.

Mellan sju och nio timmar – så mycket sömn behöver vuxna, och när man blir äldre kan det ofta räcka med sex timmar per natt. Men trots att många kvinnor försöker hålla en bra sömnrutin är det inte ovanligt att tröttheten ändå hälsar på.
– Det kan vara svårigheter att somna, flera uppvaknanden under natten eller att man känner sig trött trots att man har sovit tillräckligt många sömntimmar, säger Claire Anne Eriksen, Fil. Dr i sömnmedicin och sömnforskare från Karolinska Institutet.
Forskning visar att det finns biologiska skillnader som gör att kvinnor kan behöva mer sömn än män, men orsakerna kan variera.
– Det kan inkludera faktorer som hormonella förändringar under till exempel graviditet, mens och klimakteriet. Annat som påverkar är stress, ångest, depression och livsstilsfaktorer, förklarar Claire Anne Eriksen.

Claire Anne Eriksen
Ålder: 48 år.
Gör: Sömnforskare, PhD Karolinska Institutet och driver företaget sovdigfrisk.nu
Så mycket mer behöver kvinnor sova
Forskning tyder på att kvinnor i genomsnitt kan behöva mer sömn än män, och att kvinnor dessutom är mer känsliga för effekterna av sömnbrist.
– Kvinnor påverkas mer av dålig sömn när det gäller både fysiskt och psykiskt välmående. Några av de viktigaste orsakerna till det är hormonsvängningar, stress och negativa känslor som oro, nedstämdhet och depression när man inte får tillräckligt med sömn. I genomsnitt behöver kvinnor sova mellan 20–30 minuter mer än män per natt.
Visste du att…
… forskning visar att kvinnor tenderar att drabbas av sömnproblem i högre grad än män. Enligt Folkhälsomyndigheten var det under perioden 2019–2022 48 procent svenska kvinnor som hade sömnsvårigheter, jämfört med 37 procent av männen.

Så påverkas kvinnors sömn i olika livsfaser
Under mensen
- Hormonella förändringar kan påverka sömnen.
- Ägglossning kan ge bättre sömn, medan PMS kan leda till sömnproblem.
- Svårigheter att somna och nattliga uppvaknanden är vanliga.
Under graviditeten
- Sömnen påverkas av fysiska och hormonella förändringar.
- Första trimestern: Trötthet och illamående.
- Andra trimestern: Bättre sömn.
- Tredje trimestern: Ryggont, halsbränna och frekventa toalettbesök stör sömnen.
- Sömnapné och restless legs syndrome kan uppkomma.
Under förklimakteriet
- Gradvisa hormonförändringar påverkar sömnen.
- Värmevallningar och svettningar kan störa sömnen.
- Förändrat sömnmönster, ångest och humörsvängningar är vanliga.
- Restless legs syndrome och sömnapné kan förekomma oftare.

“Skapa en lugn och bekväm sovmiljö”
Både din sovrumsmiljö och dina vanor kan alltså påverka hur bra du sover. Sömnexperten Claire Anne Eriksen menar att man ska tänka på att skapa en lugn och bekväm sovmiljö.
– Håll sovrummet svalt, cirka 13–18 grader, och minimera störande ljus och ljud i sovrummet. Mörkläggningsgardiner och öronproppar kan hjälpa. Bäddmadrass med svalkande och kylande effekt och svala sängkläder kan även göra det lättare att sova, säger hon.
Njut av en skönare sömn
Mio är din go-to destination för en riktigt skön sömn och prisvärda inredningsdetaljer. Med ett brett utbud av sängar, från lyxiga kontinentalsängar till klassiska resårmadrasser, finns det något för alla. I butiken kan du få snabb hjälp av Mios sömnexperter och andra tips för att skapa ett mysigt och avkopplande sovrum.