Hela denna avdelning är en annons från Menakur

De dolda klimakteriebesvären – fem oväntade saker som händer i klimakteriet

För vissa kvinnor är övergångsåldern en tid av onödigt mycket lidande.
Ett sätt att lindra symptomen är att ta reda på vad som händer med ens kropp.
Här är några tips på vägen mot en mer levnadsglad vardag.

Sista chansen den här veckan: Prova Menakur i en månad för halva priset (fri frakt, ingen bindningstid)

 

Klimakteriet är en högst subjektiv upplevelse som påverkar kvinnans kropp på olika sätt. Vissa, faktiskt runt en fjärdedel av alla kvinnor känner inte av några som helst problem under övergångsåldern. Men för runt 30 procent av kvinnorna kan klimakteriebesvären bli början på ett upp till tio år långt lidande – inte bara i form av vanliga och tydliga symptom som värmevallningar och nattliga svettningar.

Men lugn, det finns sätt att både förstå vad som händer med ens kropp och att mildra symptomen – utan att behöva besöka läkaren.

 

Sista chansen den här veckan: Prova Menakur i en månad för halva priset (fri frakt, ingen bindningstid)

 

Fem förändringar

Här är fem förändringar att vara uppmärksam på:

  1. Minnet sviker. Studier har visat att kvinnor i klimakteriet kan få viss påverkan på sina minnesfunktioner. Dessa var dock övergående, förutom hos dem som tidigt kommer i klimakteriet. Där har man i stället sett en ökad risk för utveckling av demens. Östrogenmedicin motverkar risken.
  2. Ledvärk. Att få ont i lederna och känna sig stel i kroppen är typiska symptom under klimakteriet. Även benskörhet har visat sig kunna vara ett problem. Allt hänger ihop med minskad produktion av östrogen.
  3. Torra ögon och torr hud. Plötsligt börjar ögonen rinna när man är utomhus, tandköttet börjar blöda lättare och håret känns mer torrt och sprött.
  4. Oregelbundna blödningar. Det här kan vara ett tecken på att sista mensen kanske närmar sig, vilket man dock inte vet exakt förrän runt ett år efter sista mensen.
  5. Depression och humörsvängningar. I början av klimakteriet förändras kroppen och olika symptom kan följa på varandra. Att risken för depression skulle öka just under klimakteriet är inte helt säkerställt, däremot vet man att åldern generellt är en viktig faktor för både kvinnor och män. Symptomen med humör- och hormonsvängningar brukar minska successivt och kan rentav försvinna efter klimakteriet.

 

Sista chansen den här veckan: Prova Menakur i en månad för halva priset (fri frakt, ingen bindningstid)

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies