Så fick hon jobbet som sätter guldkant på CV:t
Direkt efter gymnasiet fick Sara Hansen anställning på McDonald’s. Ett år senare utbildar hon sig till skiftledare – och har siktet inställt ännu högre.
– Jag satsar på att bli restaurangchef och så får jag se hur långt jag kommer, säger hon.
EXTERN LÄNK: Oavsett vilken karriär du siktar på den kan börja på McDonald’s
För många unga är det svårt att veta vad de ska göra efter studenten. En del vill resa, andra vill plugga och vissa vill börja jobba och tjäna sina egna pengar så fort som möjligt. Det första arbetet är viktigt och kan bli en språngbräda in i arbetslivet – men på dagens arbetsmarknad är det allt svårare för unga att få det där första viktiga jobbet.
20-åriga Sara Hansen hade tur och fick fast anställning direkt. När intervjun görs kommer hon precis från dagens arbetsutbildning: hon ska bli arbetsledare på McDonald’s restaurang i Hägernäs, som ligger vid E18 och har öppet dygnet runt.
– Man lär sig snabbt hur kundflödet funkar. På nätterna brukar det vara rätt lugnt, sedan kommer byggarbetarna på morgonkvisten och barnfamiljerna på helgerna. Peak-timmarna är klockan 11–14 och 17–20 – då gäller det att allt är på rätt plats, säger hon.

Sara Hansen.
Som arbetsledare kommer Sara Hansen ha ansvar för just det: att se till att allt och alla är på rätt plats. Ibland behövs fler händer i köket, ibland i serviceavdelningen och ibland vid kassan.
– Gästerna ser inte hur mycket som tajmas bakom kulisserna. Medarbetaren som står på beverage-avdelningen kanske får en beställning på en Cola Zero och en glass till vår drive-through, samtidigt som köket får en beställning på en Big Mac och ett sexpack Chicken McNuggets. Sedan kommer en tredje medarbetare som sätter ihop allt och tar beställningen till gästen – och allt detta på ett par minuter‚ säger Sara Hansen.
– Det är kul att vara den som ska se helheten, och det är absolut lite av en konst att få allt att klaffa.

Restaurangen i Hägernäs.
Ville ha en trygg start på karriären
Sara Hansen studerade ekonomi och marknadsföring på Danderyds gymnasium när Det gröna kuvertet – som McDonald’s årligen skickar ut till landets drygt hundratusen blivande studenter – i fjol damp ned i hennes brevlåda.
I kuvertet finns information om rättigheter man har som anställd och andra saker som är bra att ha med sig ut i arbetslivet. Sara visste inte vad hon skulle göra efter examen och tänkte att ett jobb på McDonald’s kunde vara en trygg start i karriären.
– Jag skickade in en ansökan och efterfrågade jobb på någon av restaurangerna i Täby – och det fick jag!
Sedan följde en introduktionsvecka på restaurangen i Hägernäs där hon och de andra nyanställda fick prova på de olika stationerna.
– Det finns en station för alla. Är man utåtriktad kanske man trivs bäst i kassalinjen eller med table service, och är man mer introvert så kan köket passa. Själv har jag jobbat mycket på beverages-stationen där jag har skött läsk-, glass- och kaffebeställningarna.
Innan hon började på McDonald’s hade Sara fördomar om hur det skulle vara att jobba där, till exempel att det skulle vara stressigt. Och det stämde.
– Det kan verkligen vara fullt upp ibland – men jag hade inte tänkt att det samtidigt skulle vara så roligt. Jag har alltid kul på jobbet och gillar verkligen mina kollegor, det var faktiskt inget jag förväntade mig.

Ger CV:t guldkant
8 av 10 personalchefer som har anställt någon som tidigare jobbat på McDonald’s tycker att jobbet på McDonald’s hade positiv inverkan i valet att anställa, enligt en enkätundersökning. Och i en medarbetarundersökning från 2022 svarade 89 procent av restaurangkedjans anställda att de i sitt arbete lär sig saker som de kommer att ha nytta av hela livet.
Sara Hansen tycker att hon redan har fått kompetenser som hon kan ta med sig till många arbetsplatser som framtida arbetsgivare kommer att uppskatta.
– På bara ett år har jag lärt mig att arbeta snabbt och effektivt, hur man är en bra ledare och hur man bemöter gäster.

Men än så länge har Sara inga planer på att lämna restaurangen i Hägernäs
– Så länge jag tycker att det är roligt och utvecklande så stannar jag. Jag har folk som tror på mig, och som ser min potential. Det är värt mycket.
Det var till exempel Saras chef som föreslog att hon skulle utbilda sig till arbetsledare.
– Jag hade inte tänkt på det tidigare och det gjorde mig väldigt glad att han trodde på mig. Så McDonald’s får stå ut med mig ett tag. Jag satsar på att bli restaurangchef och så får jag se hur långt jag kommer.