Annons | Innehåll från Ronald McDonald Barnfond

Målet: Anställa
10 000 – på tre år

Oron för framtiden ökar bland Sveriges unga

Dagens unga oroar sig mycket för framtiden.
Ett sätt att minska stressen och rädslan är att öppna dörren till arbetsmarknaden.
– Vårt recept är att anställa 10 000 personer fram till och med nästa år.
Vi kallar det Hopplösningen, säger Joachim Knudsen, vd för McDonald’s Sverige.

EXTERN LÄNK: Så är det att jobba på McDonald’s

I Ungdomsbarometerns senaste rapport är tendensen tydlig. Av de 16 000 svaren från unga mellan 15 och 24 år, även kallad Generation Z, är 29 procent oroade för framtiden. 2015 var siffran 21 procent. Och endast varannan ung, 52 procent, säger sig nu vara hoppfull inför framtiden.

Ett sätt att hitta tillbaka till harmonin och lugnet i livet är att få känna sig mer självständig och lära sig att stå på egna ben. Och för att kunna ta det där första vingliga steget in i vuxenlivet kan första jobbet spela en stor roll.

Josefine Berglund, 20 år, ekonom.

Första viktiga jobbet

Ett av de företag som länge satsat på att anställa unga, och att få dem att utvecklas, är McDonald’s. Faktum är att för 40 procent av alla medarbetare är jobbet på denna Sveriges största restaurangkedja också deras allra första.

En av dem är Josefine Berglund som är 20 år och numera arbetar på Arbetsförmedlingens ekonomiavdelning i Kristinehamn. Hon är övertygad om att tiden på McDonald’s i samma värmländska stad hjälpte henne på vägen till det nuvarande jobbet.

– Jag kom in redan sommaren före gymnasiet, och sedan blev jag kvar i fyra år. Jag var bland annat så kallad Guest Experience Leader och hade fullt fokus på gästerna, och efter internutbildning blev jag även skiftledare på heltid där jag samordnade teamet och arbetet i kassan, köket och matsalen. Jo, det finns verkligen många trappsteg att ta på McDonald’s, säger Josefine Berglund.

Vad har McDonald’s betytt för dig?

– Enormt mycket. Det har varit väldigt utvecklande för mig och det har varit fint att ha fått så mycket beröm från kollegor, chefer och gäster – och att jag lärde mig så många olika saker. McDonald’s är bra på att tro på och ge unga chansen. Sedan är det ju roligt att vara i ett team, det blir som en liten familj.

Efter att genom McDonald’s ha fått en större inblick kring ekonomiska frågor, föddes också idén att arbeta mer uttalat med just ekonomi. Därav nuvarande jobbet på Arbetsförmedlingen.

– Jag brukar alltid rekommendera yngre personer att försöka komma in på McDonald’s. Det ger mycket, inte minst för självförtroendet och drivet. Jag hade verkligen inte varit den person jag är idag om jag inte hade jobbat på McDonald’s.

Vad tror du skapar det där drivet?

– Att cheferna tror på en, och ger en möjlighet att testa olika arbetsuppgifter. Och såklart att man får känna sig sedd på arbetsplatsen. Jag upplevde aldrig att min ålder var något negativt, utan det handlade om vad jag presterade. Det känns som att McDonald’s har färre fördomar om unga än vad många andra företag kanske har – och att man ger alla en chans, oavsett ålder, kön och hudfärg. Det spelar liksom ingen roll.

”För oss på McDonald’s är det viktigt att hjälpa till att byta ut känslan av hopplöshet mot hoppfullhet, arbetslöshet mot sysselsättning.”

JOACHIM KNUDSEN, vd McDonald’s Sverige

Från lokalvårdare till vd

En som skriver under på hur viktigt det där första jobbet kan vara är Joachim Knudsen, vd för McDonald’s Sverige. Som 15-åring fick han sitt första sommarjobb som städare på en läkarmottagning. Det nya ansvaret, tillsammans med ett stärkt självförtroende och ett eget lönekonto, gjorde att Joachim vågade söka sig vidare i livet.

Joachim Knudsen, 49.
Vd för McDonald’s Sverige.

– För oss på McDonald’s är det viktigt att hjälpa till att byta ut känslan av hopplöshet mot hoppfullhet, arbetslöshet mot sysselsättning. Vi kallar det för Hopplösningen. Att hjälpa fler unga att få in foten på arbetsmarknaden leder i förlängningen till en känsla av trygghet, framtidstro och hoppfullhet. Därför kommer vi att anställa över 10 000 framför allt unga personer fram till och med 2024, säger Joachim Knudsen.

För att utveckla unga på jobbet har Sveriges största restaurangkedja också skapat något de kallar McDonald’s-modellen.

Så funkar McDonald’s-modellen

För musen över rutorna för mer information

Ansökan

Plattformen Jobylon gör det lätt att söka för den som är ny på arbetsmarknaden. I McD-appen annonseras löpande lediga tjänster.

Ledarskap

Vi tror på ungas förmåga att leda och ge feedback för att alla ska utvecklas i sina roller.

Rekrytering

Hunger är viktigare än erfarenhet. För många blir McDonald’s första raden i CV:t.

Intern-utbildning

Att utvecklas och vidareutbilda sig på jobbet skapar motivation.

Introduktion

Utbildningen börjar från första dagen på jobbet och alla medarbetare går samma introduktion och grundutbildning.

Karriär

McDonald’s Business School i Skärholmen är språngbrädan där medarbetare får chansen att ta nya, outforskade steg inom företaget.

”Jag lärde mig tidigt att ta ansvar och att vara med i ett team.”

OLIVIA JOSEFSSON

Snabbklättrande supervisor

En som också kom in tidigt på McDonald’s är Olivia Josefsson. Som 16-åring började hon i kassan i restaurangen i Oskarshamn – och 14 år senare är hon kvar på Sveriges största restaurangkedja, numera som supervisor för tre restauranger i Jönköping.

Olivia Josefsson, 30 år, supervisor på McDonald’s.

– Mitt uppdrag är att stötta restaurangcheferna och management-teamen på restaurangerna. Men det är ett brett jobb, jag gör väldigt mycket olika saker, berättar Olivia Josefsson som fortfarande nästan dagligen hoppar in i kassan – där allt en gång började.

– Det finns mängder med karriärval. Jag har gått många olika internutbildningar och lärt mig mycket inom både ledarskap och med att utvecklas mer personligt.

Vad höll dig kvar på McDonald’s?

– Framför allt att det är så roligt att jobba och utvecklas, både personligen och tillsammans med mina kollegor. Själv lärde jag mig tidigt att ta ansvar och att vara med i ett team. Redan som tonåring kunde jag ta del av olika utbildningar. Och för dem som söker sig vidare till andra jobb ligger McDonald’s alltid väldigt högt som referens. Det är verkligen en bra skola där man lär sig att ta ansvar och jobba med många olika människor.

På de tre McDonald’s-restaurangerna i Jönköping jobbar runt 200 personer, och inför sommaren är ett 30-tal till på ingång. Enbart på den nyöppnade restaurangen i Torsvik rekryterades runt 50 personer under hösten.

– Jag hoppas att de känner att vi värdesätter våra medarbetare, så att de får chansen att utvecklas och växa med företaget. Vi fick mycket fin feedback när vi öppnade Torsvik. Över lag tycker jag att folks bild av McDonald’s har förändrats mycket under de senaste åren. Det är ett stort intresse kring oss, och många vet idag att vi tror och satsar på nästa generation.

Vad beror intresset på?

– Vi är ju många som har våra McDonald’s-minnen, som har vuxit upp med dem och haft det som första jobb. Det pratas gott om McDonald’s, på olika poddar och sociala medier. Då blir man ju lite stolt själv över att jobba här.

– I och med att fördomarna har minskat har även gapet blivit mindre mellan allmänhetens och vår bild av McDonald’s. Och då vet de fortfarande inte hur roligt vi har som jobbar här tillsammans. Vi får till och med frågor från syokonsulenter som vill komma hit och testjobba, säger Olivia Josefsson.

EXTERN LÄNK: Vill du bli en del av McDonald’s? Sök jobb hos oss

LÄS MER

Målet: Anställa 10 000 – på tre år

LÄS MER

Fyra myter: Så är det att jobba på Donken

LÄS MER

Test: Passar du på McDonald's?

LÄS MER

Bakom kulisserna: En dag på Donken

LÄS MER

”Vi fick chansen till första jobbet”

LÄS MER