Annons | Innehåll från Ronald McDonald Barnfond

”Vi fick chansen till första jobbet”

Musikern, piloten, specialistsköterskan och
företagaren har en sak gemensamt – Donken

Låtskrivare, pilot, specialistsköterska och framgångsrik företagare.
Fyrklövern Caroline, Mathilda, Erika och Christina fick alla tidigt möjlighet till sitt första jobb.
– När jag började på McDonald’s var jag knäpptyst och blyg, och trodde noll på mig själv. Idag är jag social, har blivit modigare och kan utan problem sälja in mig själv på möten, säger låtskrivaren Caroline Vieira.

EXTERN LÄNK: Så är det att jobba på McDonald’s – egentligen

Att redan i tonåren få möjlighet att ta eget ansvar, men samtidigt få arbeta tillsammans i ett team har visat sig vara en väl värd investering i framtiden.

Ord som framgångssagor kan ofta låta som en smart efterkonstruktion, men frågar man musikern och producenten Caroline Vieira, piloten Mathilda Fridh, barnsjuksköterskan Erika Lager och franchiseföretagaren Christina Richter är svaren i stort sett samstämmiga.

Den kvinnliga kvartetten har valt helt olika inriktningar, men har en sak gemensamt. De fick, tillsammans med 10 000-tals andra unga, en gång chansen till första jobbet genom McDonald’s.

Del 1:

”Det mesta jag kan har jag lärt mig på McDonald’s”

Caroline Vieira, 27 år, Stockholm, låtskrivare/musikproducent och hästtränare

Caroline hoppade av gymnasiet för att syssla med hästar, men blev senare peppad av sin styvpappa att söka jobb på McDonald’s. Som 16-åring började Caroline på McDonald’s Täby och gick efterhand vidare till att bli arbetsledare. När hon slutade efter fem år hade musiken parallellt börjat ta allt mer plats i hennes liv.

– När jag började på McDonald’s var jag knäpptyst och blyg, trodde noll på mig själv och grät till och med när jag kom hem för att jag inte trodde att jag någonsin skulle lära mig kassasystemet. Idag är jag social, har blivit modigare och kan utan problem sälja in mig själv på möten, säger Caroline Viera som även arbetar i stall med problemhästar.

”Det mesta jag kan har jag lärt mig på McDonald’s”

Ledarskap, struktur, metodiska arbetssätt, och att behålla lugnet i stressiga situationer. Det mesta av det här, menar Caroline att hon har lärt sig under åren på McDonald’s.

Lärdomarna, tillsammans med erfarenheten av att ha bra kollegor runt sig, bär hon med sig i sin nya karriär som musiker och producent. Inte minst det där med att bibehålla lugnet mitt i stressen.

– Jag behöver vara lugn för att fatta bra beslut. Men även när man jobbar ensam har man behov av en chef, så jag har utsett sin mamma till min chef. Vi jobbar enligt McDonald’s-modellen, med veckoavstämningar och medarbetarsamtal.

”Klarar av i princip vilken situation som helst”

Efter att ha jobbat på McDonald’s, säger sig Caroline klara av i princip vilken situation som helst.

– Jag är organiserad och kan planera och utvärdera mitt arbete. I mitt möte med hästarna försöker jag först förstå problematiken och ägarens behov. Jag planerar arbetet, genomför och utvärderar det – ingen tvingade mig och jag har fått växa i min egen takt.

– I dag förstår jag att jag har mycket att tacka arbetssättet, ledarskapet och inte minst mina kollegor för. Jag hade nog aldrig köpt min första synt om det inte vore för McDonald’s.

Del 2:

”Att vara både snabb och noggrann sporrade mig”

Mathilda Fridh, 29 år, Stockholm, pilot

2012 tog göteborgska Mathilda studenten vid det naturvetenskapliga programmet. Direkt därefter fick hon sitt första sommarjobb – på McDonald’s i Nordstan. Mathilda fortsatte hela hösten, samtidigt som hon sparade pengar för att resa utomlands och sedan plugga vidare. I dag är hon styrman på ett av Nordens största flygbolag.

– Jag hade både vänner och klasskompisar som jobbat på McDonald’s, och jag hade hört att det var en bra start på karriären och bra att ha på cv:t. Jag har alltid haft en tydlig dröm om vad jag ville göra när jag blir stor, säger Mathilda Fridh och avslöjar att hon gärna tar med sig en McFlurry in i cockpit.

En perfekt plats att vara på

På McDonald’s jobbade Mathilda i kassan. Tempot och tävlingsmänniskan i henne gjorde det till en perfekt plats att vara på.

– Att vara både snabb och noggrann sporrade mig. Så både en tävling i att vara snabb och effektiv – och ett sätt att jobba tillsammans i ett lag som hjälper varandra. Hela laget är viktigt. Jag har spelat handboll under hela min uppväxt och vet vad det innebär att kunna jobba tillsammans; att hitta varandras styrkor och stötta svagheterna.

Den där teamkänslan har Mathilda tagit med sig till sitt yrke som pilot, där laget alltid måste vara större än jaget.

– Vi är två piloter som arbetar tillsammans och vi måste ha ett bra samarbete, men vi är många som jobbar på att vi ska kunna lämna gaten och lyfta.

Var det några egenskaper du fick med dig från McDonald’s?
– Hm, stresståligheten som jag använder mycket i mitt arbete idag. Och förstås simultankapaciteten som går hand i hand med minnesförmågan.

Hur föddes dina högtflygande planer?
– Redan i femårsåldern tyckte jag att flygresan var det bästa med hela semestern. Där började drömmen och sedan slutade den aldrig. Idag utgör vi kvinnor 8 procent av världens piloter. Jag är väldigt tacksam för min tid på McDonald’s, som förberedde mig för mitt arbete idag. Flyget erbjuder många spännande tjänster, så jag ser fram emot många år inom branschen och att vara del av något större.

Del 3:

”Sedan dess har jag fortsatt att utmana mig själv i yrkeslivet”

Erika Lager, 44 år, Enebyberg, barn­sjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset

Erika är uppvuxen i Vallentuna norr om Stockholm, och sökte sig till McDonald’s Täby Centrum under andra året på gymnasiets samhällsvetenskapliga linje. Hon fortsatte att knäcka extra på helgerna, samtidigt som hon pluggade till sjuksköterska med inriktning barn och ungdom. I dag är hon specialistsköterska inom neonatalvård på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Jag gick på gymnasiet och tänkte att vem vill anställa mig som saknar livserfarenhet. Men jag kände mig välkommen direkt på McDonald’s. Redan under intervjun förstod jag att jag nog hade en chans att få mitt första sommarjobb, säger Erika Lager.

”Jag hamnade i ett superteam”

I dag berättar hon att den 17-åriga versionen av Erika var en väldigt blyg person som tyckte det var otäckt att söka ett jobb där hon tvingades möta många olika typer av människor.

– Därför var det en utmaning för mig att söka tjänsten. Jag trodde att jag mest skulle städa och torka bord, men jag hamnade i ett superteam i olika åldrar där jag snabbt lyftes som person av arbetsledarna. Roligast var i köket, där var ju alla killarna. Men för varje pass jag hade, kände jag att man visst kunde överleva även om man inte alltid gjort allt rätt.

– Sedan dess har jag fortsatt att utmana mig själv i yrkeslivet och lagt ribban lite högre hela tiden. Och jag gillar det där snabba tempot och de nöjda kunderna, kanske är det därför jag sökte mig till akutsjukvården. Folk idag frågar hur jag kan vara så lugn. Jag är inte lugn, men jag gillar adrenalinet och tempot.

Träning i att möta människor

McDonald’s blev Erikas kvitto för att hon kunde och vågade möta människor, och det var också vägen till det yrke hon brinner för idag.

– Helt ärligt tänkte jag inte alls bli sjuksköterska, delvis för att jag var så osäker som person i skolan. Nu har jag inte gjort annat än att träna på att möta människor. Jag kan ha många bollar i luften, är stresstålig, har tränat på serviceyrket. Just därför står McDonald’s fortfarande högt på mitt cv, berättar Erika som 20-årsjubilerar som sjuksköterska:

– Nu har jag två tonårsdöttrar som jag försöker få att börja jobba extra. Så vi får väl se var de hamnar. Kanske får mina döttrar också Donken i sitt dna, skrattar hon.

Del 4:

”Jag känner
igen mig själv
i mina anställda”

Christina Richter, 57 år, Höganäs, franchisetagare och marknadsförare

Christina är uppvuxen i Kungsbacka utanför Göteborg, där hon började jobba extra på McDonald’s Nordstan som 18-åring.

Hon fortsatte med nattskiften, samtidigt som hon gick på konstskola. I väntan på att uppfylla en annan dröm, att få en praktikplats hos en veterinär, fick hästtokiga Christina en heltidstjänst på McDonald’s, tills hon hittade hem i att det var marknadsföring hon helst ville syssla med.

– Som de flesta andra hade jag väl bara tänkt stanna i ett år eller två. Men jag fick jobb på McDonald’s marknadsföringsbolag, där jag jobbade med allt från skyltningar till ommålningar av restauranger, säger Christina Richter.

Bytte bana – men lockades tillbaka

Mellan åren 1991 och 1998 var Christina restaurangchef på McDonald’s i Helsingborg, innan hon även öppnade ytterligare två restauranger i bland annat Ängelholm. Samtidigt utbildade hon andra restaurangchefer.

– Sedan var jag borta från McDonald’s i knappt tre år, när jag headhuntades som projektledare för en av Helsingborg stads stadsdelar.

Men Donken lockade henne tillbaka ännu en gång, först som marknadsansvarig för södra regionen, och sedan 2004 som franchisetagare.

– Jag hade nog alltid velat bli min egen, säger Christina Richter som i dag driver nio McDonald’s-restauranger i södra Sverige.

”Jag har varit precis där mina anställda är”

Christina, som alltid hade drömt om att bli veterinär, sade faktiskt upp sig både en och två gånger från McDonald’s.

– Men det fanns så mycket nytt att göra och jag kom tillbaka till nya arbetsuppgifter och nya ansvarsområden. Efter ett tag förstod jag att ”det är det här jag verkligen vill göra”. Jag känner igen mig själv i mina anställda idag – jag har ju varit precis där de är.

Att få det där första jobbet är viktigt för många unga, både för att få in en fot på arbetsmarknaden och för att själva utvecklas. Att ha mål och en tydlig riktning i livet kan bli en viktig skyddsfaktor för hur väl man lyckas i livet. Därför är chansen att ta steget in i vuxenlivet genom första jobbet så otroligt viktig för en ung person.

Ett av de företag som länge satsat på att anställa unga, och få dem att utvecklas, är McDonald’s. För två år sedan lanserade restaurangkedjan Hopplösningen – ett sätt att hjälpa fler unga in på arbetsmarknaden. Det är därför McDonald’s kommer att anställa över 10 000, framför allt unga, personer fram till och med nästa år. För att utveckla unga på jobbet har McDonald’s, för övrigt Sveriges största restaurangkedja, även skapat något de kallar McDonald’s-modellen:

Så funkar McDonald’s-modellen

För musen över rutorna för mer information

Ansökan

Plattformen Jobylon gör det lätt att söka för den som är ny på arbetsmarknaden. I McD-appen annonseras löpande lediga tjänster.

Ledarskap

Vi tror på ungas förmåga att leda och ge feedback för att alla ska utvecklas i sina roller.

Rekrytering

Hunger är viktigare än erfarenhet. För många blir McDonald’s första raden i CV:t.

Intern-utbildning

Att utvecklas och vidareutbilda sig på jobbet skapar motivation.

Introduktion

Utbildningen börjar från första dagen på jobbet och alla medarbetare går samma introduktion och grundutbildning.

Karriär

McDonald’s Business School i Skärholmen är språngbrädan där medarbetare får chansen att ta nya, outforskade steg inom företaget.

LÄS MER

Målet: Anställa 10 000 – på tre år

LÄS MER

Fyra myter: Så är det att jobba på Donken

LÄS MER

Test: Passar du på McDonald's?

LÄS MER

Bakom kulisserna: En dag på Donken

LÄS MER

”Vi fick chansen till första jobbet”

LÄS MER