Annons | Innehåll från Ronald McDonald Barnfond

Fyra
myter

Om att jobba på McDonald’s

Att arbeta på Donken är dåligt betalt, superstressigt och inget att skriva om i CV:t. Eller?
De finns mängder av myter om McDonald’s.
Vi lät några anställda ge svar på tal.

Påstående 1: ”Att jobba på McDonald’s är inget man skryter om i sitt CV”

Sant eller falskt?

Falskt:

”Jag tycker det är coolt att visa att det går att vara 23 år och restaurangchef. Jag kan absolut tänka mig att fortsätta inom McDonald’s. Jag vill gärna bli supervisor i några år och sedan gå vidare. Kanske man blir erbjuden jobb som konsult på svenska McDonald’s. Jag vill bara utvecklas.”

Linnea Andersson
Restaurangchef, Bernstorp, Malmö
”McDonald’s har betytt otroligt mycket för mig. Det var en fantastisk skola som har format mig som person och i mina olika yrkesroller. Det allra första jobbet kan på allvar betyda mycket – och för mig var det en skola där jag fick lära mig allt från att passa tider till att jobba tillsammans i team och mot mål. Och eftersom McDonald’s har ett tydligt utbildningssystem med väl definierade steg så går det fort att lära sig mycket och snabbt – men det handlar såklart, som så mycket annat, i grund och botten om viljan.”

Razan Ahmad
HR-ansvarig, Capio/S:t Göran sjukhus, Stockholm

”Det är verkligen ett riktigt jobb. Alla bitar måste vara på plats – om de inte är det funkar ingenting. Och det går bara att få alla bitar på plats tillsammans, det är en lagsport. Kanske att jag har kvar jobbet tills jag pluggat klart på högskolan/universitetet.Jag vill gärna avancera, bli skiftledare, sedan växa därifrån.”

Melanie El Fhaily
Restaurangbiträde, Nobelplan, Karlstad

”Tvärtom är det verkligen något man kan och borde göra. Vi vet att arbetslivserfarenhet från McDonald´s väger tungt när rekryterare anställer.

Ett arbete hos oss ger inte bara yrkesmässiga färdigheter utan också en stor personlig utveckling i form av att tidigt få ta ansvar, bli en vass lagspelare och kontinuerligt få utveckla sitt ledarskap både genom arbetet med sina kollegor på restaurangen och utbildningar i vår Business School.

Vi ser unga drivna personer som börjar arbeta extra hos oss och sedan vid ung ålder kan axla roller som engagerade ledare – och vi vågar påstå att det om något är något att vara stolt över.”

Emelie Dahlberg
Head of People Developement, McDonald’s

Påstående 2: ”Vem som helst får väl jobb på Donken”

Sant eller falskt?

Falskt:

”Vi har senaste tiden expanderat hårt och anställt många nya hos oss. Men det är inte lätt att komma in. I vår organisation är det max 20 procent av de som söker som får jobben. Det är en livsstil att jobba på McDonald’s, det är inte ett vanligt jobb. Jag har aldrig upplevt den teamkänslan och att man klarar det omöjliga ihop på något annat ställe jag varit på. Och det, tillsammans med att man ständigt utvecklas och hittar nya vägar inom organisationen, är det som får folk att stanna kvar.”

Maria Lindqvist
HR & Rekryteringsansvarig på McDonald’s i Värmland, Skåne, Strömstad & Växjö

Påstående 3: ”Att arbeta på McDonald’s är sjukt stressigt”

Sant eller falskt?

Falskt:

”Ibland går jag till jobbet på lediga dagar bara för att få se hur det ser ut utifrån. Det gästerna ser som stressigt ser vi som att vi har som flest personer när det är som mest att göra. Och det är då vi gör som bäst ifrån oss och kämpar för att slå våra rekord. Medarbetarna är målmedvetna och vill springa ut med table service för att det ska gå så snabbt som möjligt.”

Linnea Andersson
Restaurangchef, Bernstorp, Malmö

”Självklart finns det stressiga stunder, när kollegor kan vara sjuka eller vi säljer väldigt mycket, men så är det nog på de flesta jobb. För det mesta flyter allting på. Så man behöver absolut inte vara väldigt stresstålig för att jobba på McDonald’s. Här kommer också lagsammanhållningen in. Vi krigar för varandra och alla gör sitt bästa.”

Casper Johansson
Restaurangchef, Upplands Väsby

”Jag möts ofta av första reaktionen: Men gud, är det inte stressigt? Hur orkar du med? När man förklarar att man trivs under högt tempo och har roligt på jobbet förstår dom. En del gäster tycker att man springer och sliter, men vi har jättekul samtidigt trots att det är slitigt ibland. Det är typ aldrig jobbigt att jobba, det är kul när det är mycket. Det blir nästan som en tävling.”

Shewaz Palani
Restaurangchef, Nobelplan, Karlstad

Påstående 4: ”Lönen är låg och arbetstiderna är dåliga”

Sant eller falskt?

Falskt:

”Lönen ligger på samma nivå som inom hela restaurangbranschen, men skillnaden är att många andra inte erbjuder samma karriärmöjligheter som McDonald’s. Jag skulle säga att McDonald’s är ett jobb som antingen passar en perfekt eller som inte faller en i smaken. Och de som inte gillar det blir inte kvar så länge. Vanligaste anledningen till att man slutar är att man börjar plugga eller ska plugga vidare.”

Maria Lindqvist
HR & Rekryteringsansvarig på McDonald’s i Värmland, Skåne, Strömstad & Växjö

LÄS MER

Målet: Anställa 10 000 – på tre år

LÄS MER

Fyra myter: Så är det att jobba på Donken

LÄS MER

Test: Passar du på McDonald's?

LÄS MER

Bakom kulisserna: En dag på Donken

LÄS MER

”Vi fick chansen till första jobbet”

LÄS MER