Målet: Anställa
10 000 – på tre år

Oron för framtiden ökar bland Sveriges unga

Pandemin har gjort många unga mer stressade för framtiden.
Ett sätt att minska oron och öka självkänslan är att öppna dörren till det första jobbet.
Vårt recept är att anställa 10 000 personer fram till 2024. Vi kallar det Hopplösningen, säger Joachim Knudsen, vd för McDonald’s Sverige.

LÄNK: Därför öppnar McDonald’s dörrarna för unga

Lagandan lockade

Ett av de företag som länge satsat på att anställa unga, och få dem att utvecklas, är McDonald’s. Marcus Larsson är 18 år och medarbetare på McDonald’s i Åkersberga sedan i mars. Han sökte sommarjobb i två år och skickade sitt CV till mängder av ställen, men som ung och oerfarenhet förblev dörren stängd för Marcus. Tills McDonald’s gav honom tillbaka hoppet.

– Jag är supernöjd med det, ett jobb på McDonald’s är en fantastisk merit inför framtiden, säger Marcus Larsson.


I Ungdomsbarometerns årliga rapport är tendensen tydlig: 2020 var 17 procent av alla tillfrågade mer oroade inför framtiden jämfört med ett år tidigare.

En utveckling som bekräftas av Karin Brocki, professor i psykologi vid Uppsala universitet. Hon har gjort en stor studie kring hur pandemin har påverkat den svenska befolkningen – och den visar att yngre mår sämre än äldre. Framför allt har omställningen varit stor för många mellan 18 och 30 år, ett åldersspann när man normalt väljer väg och planerar för utbildning och jobb.

Samtidigt finns företag som behöver anställa, och har verksamheter som passar perfekt för det där första jobbet som många unga så väl behöver. Både för att få in en fot på arbetsmarknaden, och för att själva utvecklas.

– Att få sitt första jobb gör att man blir mer självständig och får testa på att stå på egna ben. Att ha mål och en tydlig riktning i livet är en skyddsfaktor för hur väl man lyckas i livet. Därför är möjligheten att ta steget in i vuxenlivet genom att komma in på arbetsmarknaden otrolig viktig för en ung person, säger Karin Brocki.


Vad har jobbet betytt för dig?
– Enormt mycket. Jag känner en större trygghet och det känns bra att tjäna mina egna pengar för att till exempel kunna resa när jag går ut gymnasiet. Vi är många unga och det är en härlig gemenskap. Vi har pluggat på distans så mycket det senaste året så jag blir peppad av att träffa nya människor, och få nya utmaningar.

Fotbollsspelare och kapten som han är gillar Marcus lagandan – och känslan av att nästan spela match när han går på ett skift. Resultatet: att han blivit ännu mer ansvarstagande, initiativrik och bättre på att arbeta under stress.

Marcus Larsson, 18

Jobbar på McDonald's i Åkersberga.

”För oss på McDonald’s är det viktigt att hjälpa till att byta ut känslan av hopplöshet mot hoppfullhet, arbetslöshet mot sysselsättning.”

JOACHIM KNUDSEN, vd McDonald's SverigeFrån lokalvårdare till vd

En som skriver under på hur viktigt det där första jobbet kan vara är Joachim Knudsen, vd för McDonald’s Sverige. Som 15-åring fick han sitt första sommarjobb som städare på en läkarmottagning. Och det ansvar han fick tillsammans med ett stärkt självförtroende och eget lönekonto, gjorde att han vågade söka sig vidare i livet.  

– För oss på McDonald’s är det viktigt att hjälpa till att byta ut känslan av hopplöshet mot hoppfullhet, arbetslöshet mot sysselsättning. Vi kallar det för Hopplösningen – att hjälpa fler unga att få in foten på arbetsmarknaden, något som i förlängningen leder till en känsla av trygghet, framtidstro och hoppfullhet. Därför kommer vi också att anställa över 10 000 framför allt unga personer fram till 2024, säger Joachim Knudsen.

För att utveckla unga på jobbet har Sveriges största restaurangkedja också skapat något de kallar McDonald’s-modellen.

Så funkar McDonald's-modellen


För musen över pusselbitarna för mer information

ANSÖKAN

Plattformen Jobylon gör det lätt att söka för den som är ny på arbetsmarknaden. I McD-appen annonseras löpande lediga tjänster.

REKRYTERING

Hunger är viktigare än erfarenhet. För många blir McDonald’s första raden i CV:t.

INTRODUKTION

Utbildningen börjar från första dagen på jobbet och alla medarbetare går samma introduktion och grundutbildning.

KARRIÄR

McDonald’s Business School i Skärholmen är språngbrädan där medarbetare får chansen att ta nya, outforskade steg inom företaget.

INTERN-
UTBILDNING

Att utvecklas och vidareutbilda sig på jobbet skapar motivation.

LEDARSKAP

Vi tror på ungas förmåga att leda och ge feedback för att alla ska utvecklas i sina roller.

Från McDonald’s till managementkonsult

För 40 procent av alla medarbetare är jobbet på McDonald’s deras allra första. Qaisar Mahmood är managementkonsult. Hans brokiga bana började för många år sedan på McDonald’s på Kungsgatan i Stockholm. En kompis skulle söka jobb och 16-årige Qaisar hängde med in till stan från Tensta, och tog med sig sitt CV till restaurangen.

Vad hade hänt om du inte hade åkt med din kompis den där dagen?
– Jag hade gått ut gymnasiet med dåliga, kanske till och med ofullständiga betyg. Jag hade heller inte haft någon förståelse för världen utanför Tensta eller yrkeslivets förväntningar. Min tro på mig själv och att jag kunde lyckas hade nog inte funnits.

– Själv hade jag aldrig tänkt i de banorna. Mina föräldrar var arbetskraftsinvandrare och jobbade som städare och diskare. Jag hade en bra uppväxt, men min värld var väldigt begränsad, jag förstod inte vad det fanns för möjligheter för mig och framförallt inte i yrkeslivet. Jag växte upp i Tensta och på den tiden var Tensta hela min värld, jag visste inte så mycket om världen utanför. Men jag fyllde i en intresseanmälan och efter två veckor ringde de och frågade om jag ville provjobba. Det var min väg in i arbetslivet och en ny värld, berättar Qaisar Mahmood.

Coat, Table

Joachim Knudsen, 45

Vd för McDonald’s Sverige.

Dress shirt, Flash photography, Forehead, Chin, Beard, Neck, Sleeve, Gesture, Collar, Suit

Så funkar McDonald's-modellen


1ANSÖKAN Plattformen Jobylon gör det lätt att söka för den som är ny på arbetsmarknaden. I McD-appen annonseras löpande lediga tjänster.

2 REKRYTERING Hunger är viktigare än erfarenhet. För många blir McDonald’s första raden i CV:t.

3INTRODUKTION Utbildningen börjar från första dagen på jobbet och alla medarbetare går samma introduktion och grundutbildning.

4 LEDARSKAP Vi tror på ungas förmåga att leda och ge feedback för att alla ska utvecklas i sina roller.

5 INTERNUTBILDNING Att utvecklas och vidareutbilda sig på jobbet skapar motivation.

6 KARRIÄR McDonald’s Business School i Skärholmen är språngbrädan där medarbetare får chansen att ta nya, outforskade steg inom företaget.

Qaisar Mahmood, 48

Managementkonsult.

”På McDonald’s lärde jag mig att se, förstå och greppa nya sammanhang. Det har jag burit med mig hela livet och haft stor nytta av.”

QAISAR MAHMOOD

Qaisar Mahmood blev kvar på restaurangen i city, och efter ett tag hade han växt in i rollen så pass att han avancerade först till arbetsledare och sedan till skiftledare.

Donken som dominoeffekt

Han menar att jobbet på McDonald’s innebar en dominoeffekt, nya händelser och kunskaper ledde honom naturligt vidare till andra.

– Tids nog bestämde jag för att söka till Komvux för att plugga upp mina betyg. Jag gjorde högskoleprovet och fick universitetsbehörighet. Jag pluggade filmvetenskap, statsvetenskap och nationalekonomi. Sedan dess har jag jobbat på alla möjliga nivåer i statsförvaltningen, jag har skrivit utredningsunderlag, coachat chefer och byggt programkontor.

När Qaisar Mahmood bytte jobb från offentlig till privat sektor för ett par år sedan blev han återigen påmind om tiden på McDonald’s.

– I den privata sektorn råder en helt annan logik kring vad man kan och inte kan göra, det är ett annat tankesätt och ett annat språk. På McDonald’s lärde jag mig att se, förstå och greppa nya sammanhang. Det har jag burit med mig hela livet och haft stor nytta av, säger Qaisar Mahmood.

LÄNK: Läs mer om McDonald’s satsningar på unga

Annons — innehåll från McDonald’s