Grunden Bois får
egen burgarmeny
på McDonald’s

Fotbollslaget där alla är stjärnor

Video: Brixly, partner till Grunden Bois

Alla är vinnare. Så lyder parollen för hela Sveriges fotbollsgunstlingar – Göteborgslaget Grunden Bois.
Nu har de fått en hamburgermeny uppkallad efter sig på McDonald’s-restauranger i hemstaden.

LÄNK: Läs mer om McDonald’s initiativ för att stötta lokalidrotten i Sverige

Pandemin slår hårt mot Sveriges föreningar och idrottsklubbar. De flesta matcher och träningar är inställda, något som inte minst drabbat Göteborgsbaserade Grunden Bois.

Laget grundades 2003 och har idag drygt 270 aktiva spelare inom fotboll, innebandy och gymnastik, och lika många stödmedlemmar.

Grunden Bois fokuserar på spelare med intellektuella funktionsnedsättningar och en del av dem tillhör riskgrupper för coronaviruset. Därför går klubben nu och längtar och väntar på att alla spelare ska vaccineras, innan Grunden Bois kan börja träna och träffas igen vid sin hemmaplan i idrottsområdet Kviberg.

”Kände mig utanför i min gamla klubb”

Johanna Ringström är mittfältare i damernas fotbollslag och anfallare i innebandylaget – och en av veteranerna efter 16 år i klubben.

– Att vara med i Grunden Bois har betytt jättemycket för mig. Jag skulle fylla 18 år och hade en skolkamrat som hade varit med i klubben ett tag. Jag ville spela fotboll men hade inte riktigt någonstans att vara eftersom jag kände mig lite utanför i min gamla klubb, berättar Johanna Ringström.

Hon följde med sin kompis på träning med Grunden Bois. Och sedan den vinterdagen 2005 har Johanna varit laget trogen:

– Tränarna såg att jag var löpstark, att jag både kunde springa hemåt när det krisar och uppåt när det går bra. Ibland går jag in som forward också.  

Vad är det som gör att du har stannat så länge i Grunden Bois?
– Vi har väldigt goa tränare och så gillar jag att vi alla spelar på samma nivå, oavsett funktionsnedsättningar. Vi är uppdelade på vår kunnighet, och inte kring vilken diagnos vi har. Det är jättebra. Det finns ju dem i vår klubb som kanske har det svårare för sig, vilket gör att de kanske inte fungerar så bra i ”vanliga” livet, men desto bättre i Grunden Bois.

Hur är stämningen i klubben?
– Vi som bor i egen lägenhet och kanske klarar av livet på annat sätt tar hand om dem som har det lite svårare med det sociala. Vi hjälper dem också bredvid planen, vilket deras anhöriga tycker är superskönt att se; att de har hittat en gemenskap i laget. Sådant gör ju att alla i laget växer, även vi som kan ta hand om de andra. Därför är det bara allmänt roligt att vara en i klubben, förklarar Johanna som också är hjälptränare för Grunden Bois knattar.

Sports uniform, Product, Blue, Sleeve, Gesture, Eyewear

Johanna Ringström spelar både innebandy och fotboll i Grunden Bois.

fakta Grunden Bois

Bildades: 2003 i Göteborg under devisen ”alla är välkomna att vara med”, detta oavsett nivå på funktionsnedsättning och idrottskunnande. Klubben satsar lika mycket på tjejer som på killar.
Spelare:
Cirka 270 aktiva spelare i åldersspannet 6-60 år. Dessutom 40 tränare.

White, Sleeve, Font

”Det som grundaren Thor Guttormsen och alla andra i Grunden Bois gör är otroligt värdefullt.”

Anders Höweler, franchisetagare för McDonald’s i Göteborg

Fem kronor i stöd från Grunden Bois-menyn

Som extra stöd till Grunden Bois under sportlovsveckorna 7-11 har McDonald’s-restauranger i Göteborgsområdet, från Kungsbacka i söder till Ale i norr, valt att ge Grunden Bois en helt egen burgarmeny. 5 kronor av den går oavkortat som stöd till föreningen.

– Grunden Bois & Co, det är så coolt, säger Johanna Ringström stolt.

McDonald’s har funnits med som huvudsponsor för Grunden Bois ända sedan starten:

Dress shirt, Forehead, Smile, Eyebrow, Sleeve, Collar

Grunden Bois & Co finns på ett 20-tal
McDonald's-restauranger i Göteborgstrakten.

Anders Höweler.

– För oss känns det här långvariga samarbetet helt naturligt. De behöver pengar till sin verksamhet, som verkligen är på riktigt. Det som grundaren Thor Guttormsen och alla andra i Grunden Bois gör är otroligt värdefullt för att medlemmarna ska ha en plats att gå till. Dessutom finns ett värde i att lyfta fram det på våra menytavlor, säger Anders Höweler, franchisetagare för McDonald’s i Göteborg.

För alla som bor eller besöker Storgöteborg går det alltså nu att beställa målet Grunden Bois & Co – en matig meny bestående av en Big Mac, mellanstor pommes frites och läsk samt cheeseburgare och dippsås.

– Det blir också en möjlighet för våra gäster att aktivt välja den här menyn. Därför kan man indirekt säga att det är våra gäster som stöttar Grunden Bois när de nu inte kan stå i publiken och heja, menar Anders Höweler.

Video: Brixly, partner till Grunden Bois

”Pengar i all ära; grejen för våra spelare är att Grunden Bois har en meny som går att välja på restaurang.”

Thor Guttormsen, grundare av Grunden Bois

Spelarna känner stolthet

Utan tränaren Thor Guttormsens målmedvetna satsning för över 20 år sedan – inget Grunden Bois. I dag ser han stödet från lagets sponsorer inte bara som ett viktigt tillskott i klubbkassan, utan lika mycket som ett sätt att svetsa samman spelarna ännu starkare.

– Intäkterna från det här specialmålet på McDonald’s kommer bland annat att gå till att hålla nere spelarnas kostnader. Men pengar i all ära; grejen för våra spelare är att Grunden Bois har en meny som går att välja på restaurang. De känner sig så stolta och kaxiga. Och det är ett kvitto på att vi är etablerade, att vi finns i människors sinnen, säger Thor Guttormsen som nu också är nominerad finalist i kategorien Ledare till Årets eldsjäl som arrangeras av ideella Folkspel.  

Glädje att se spelarna växa

Vad som började lite löst kring en engångshändelse för snart 30 år på en fotbollsplan i Örgryte, skulle drygt tio år senare bli verklighet när Grunden Bois bildades som egen idrottsklubb. På den tiden jobbade Thor som fritidskonsulent för tjejer och killar med funktionsnedsättningar i Göteborg.

– Våra spelare är människor som historiskt sett tidigare hade stått utanför samhället. De har bott på vårdhem isolerade från omvärlden och vi från dem. De har aldrig fått idrotta eller åka runt landet i egen spelarbuss till bortamatcher eller äta en Bois-meny på McDonald’s. För oss är det inte bara glädjen av att se dem vinna matcher ibland, utan att se hur de fungerar bättre i samhället.

För Thor Guttormsen är en annan effekt att allt fler i Sverige har fått möjlighet att träna och idrotta, kanske delvis tack vare Grunden Bois stora genomslag. Enbart för den kategori spelare som går under diagnosen intellektuella funktionsvariationer finns i dag runt 100 klubbar runt landet.

– Det har verkligen gett ringar på vattnet, att vi hjälper andra att komma igång. Min drivkraft är att se hur idrotten får dem att växa som människor. Våra spelare ska inte anpassa sig efter vår förening, utan tvärtom. Dörren är öppen för alla. Sedan är det förstås jäkla roligt med allt som händer, hela tiden. För många av våra spelare är det här hela deras identitet: ”Jag är Grunden Boisare!”

Sports equipment, Ball game, Sky, Shorts, Football, Soccer, Player, Jersey
Sports equipment, Ball game, Sky, Shorts, Football, Soccer, Player, Jersey

Visste du att...?

Det har gjorts två omtalade SVT-dokumentärer om Grunden Bois, laget har en egen spelarbuss för 55 personer, 2018 gav man ut boken ”Här är alla vinnare” och samma år vann klubben utmärkelsen ”Number 10” på Fotbollsgalan.

”Nu är det enda vi vill att få komma igång igen, träna och träffas.”

Johanna Ringström, Grunden Bois

Tvättar bort fördomar

En annan drivkraft för Thor har varit att tvätta bort fördomar och attityder kring människor med funktionsnedsättningar.

– Jag hoppas att det delvis beror på att vi har vågat vara i rampljuset. Att folk ser att det här är helt vanliga killar och tjejer, bara att de inte förstår allt som andra kanske förstår. Men allt är relativt.

Tillbaka till Johanna Ringström, som redan har skaffat sig mängder av minnesvärda ögonblick i sportkarriären. En av höjdpunkterna var att träffa prins Daniel, en annan när hon tillsammans med klubbkompisen Joakim Andersson och tränaren Thor Guttormsen fick gå upp på scenen under Fotbollsgalan 2018 och ta emot priset ”Number 10” av en av Sveriges absolut största fotbollsstjärnor.

– Jag var inte nervös innan, men när jag väl klev upp där för trapporna på det hala golvet var jag så rädd för att trilla i mina högklackade skor – som jag aldrig använder annars. Men det gick bra!

Hennes raka fråga till en proffsspelande världsstjärna drog förstås ner publikens jubel: ”När ska du skaffa dig ett riktigt jobb?”

Grunden Bois – mer än sport

Tillbaka i vardagen och väntan på att äntligen få snöra på sig fotbollskängorna igen, menar Johanna att Grunden Bois är en livsstil, lika viktig på som utanför planen.

– Verkligen. Även om vi kan vara ett gäng hetlevrade tjejer på plan som kanske missuppfattar varandra ibland, säger hon och ler, så har vi även blivit väldigt goa vänner och träffas privat.

– Vi tränade och spelade några matcher i höstas, tills några i laget fick corona och allting blåstes av. Nu är det enda vi vill att få komma igång igen, träna och träffas. Bara vi får våra vaccindoser. Jag har själv redan fått min första.

Atmosphere, World, Light, Font, Line

Stora nog att göra skillnad:

McDonald’s stödjer lokalidrotten i Sverige på olika sätt. Just nu finns en specialmeny på restaurangerna, och för varje sålt mål skänker McDonald’s pengar till lokala föreningar och klubbar. Ambitionen är att ge föreningarna i Sverige ett extra stöd under en tuff period. McDonald’s har under lång tid engagerat sig i det lokala föreningslivet för att fler ska få uppleva gemenskap, rörelse och motion.

Atmospheric phenomenon, Astronomical object, Atmosphere, World, Light, Font

Video: Brixly, partner till Grunden Bois

Annons — innehåll från McDonald’s