Annons | Innehåll från Ronald McDonald Barnfond

En dag på
McDonald’s

Det händer bakom kulisserna
på McDonald’s – följ med tre
medarbetare en helt vanlig dag

Att tidigt få ett jobb och ett sammanhang är viktigt för många unga. Inte minst för att skapa självförtroende för framtiden. Möt restaurangchefen Casper Johansson, första assistent Jennifer Lazar och medarbetaren Julianna Ollfors under några timmar på McDonald’s i Åkersberga utanför Stockholm.

EXTERN LÄNK: Så är det att jobba på McDonald’s

Torsdag morgon. Klockan har just passerat tio och det är hög tid för menybyte på McDonald’s i Åkersberga. Några frukostgäster har just svalt sista tuggan mättande McMuffins, andra har kört fram till McDrive och tagit med sig en krämig cappuccino att njuta av i bilen.

Så här dags börjar det glesna lite i den nyrenoverade restaurangen, men om en timme kommer huset på Rallarvägen 1 att fyllas av liv och rörelse. McDonald’s Åkersberga har ett minst sagt strategiskt läge mellan mängden av gator, butiker och arbetsplatser.

Målet med varje måltid

I kökskulisserna till restaurangen rör sig sedan länge redan restaurangchefen Casper Johansson och första assistent Jennifer Lazar tillsammans med ytterligare ett 15-tal medarbetare. Alla har sin station som de arbetar vid just idag – allt för att kunna uppnå målet med varje måltid; att det aldrig får ta mer än 200 sekunder från order till servering, oavsett om det är en beställning i McDrive eller kassan.

McDrive är populär på McDonald’s Åkersberga. Som mest har personalen serverat 146 bilar på en timme – det är nästan 2,5 bil per minut.

– Jag sköter driften av restaurangen, ser till att kugghjulen rullar hela tiden. Jennifer är min högra hand, säger Casper.

Kollegan flikar in:

– Ja, det är mycket som behöver göras. Rekrytering, till exempel, är en viktig pusselbit i vår verksamhet tillsammans med schemaläggning.

McDrive är populär på McDonald’s Åkersberga. Som mest har personalen serverat 146 bilar på en timme – det är nästan 2,5 bil per minut.

Samtidigt står de dagligen på golvet, som alla medarbetare gör på McDonald’s. Men alla restauranger har också ett mer klassiskt kontor med plats för de nödvändiga dagliga skrivbordsjobben.

– Eftersom restaurangen rullar på hela tiden skulle jag nog säga att vi är mer ute på golvet än inne på kontoret. Inte minst nu om ett tag framåt 11-tiden, när det brukar slå till. Sedan brukar det vara mycket att göra fram till tidig eftermiddag, förklarar Casper.

Casper Johansson

Restaurangchef/arbetsledare
Mål: Att bli supervisor med övergripande ansvar för flera McDonald’s-restauranger.

Hur började er bana på Donken?
– Det var min bästa kompis som fick mig att börja jobba här när jag var 17 år, samtidigt som jag gick i gymnasiet. Jag behövde tjäna lite extra pengar, och hon övertalade mig att gå på en anställningsintervju. Jag började provjobba och tyckte att det var superkul. Ett jättehärligt team att jobba med, och jag fick utvecklas. Man stod aldrig still, utan fick hela tiden lära sig nya saker. Att få chansen att utvecklas inom arbetet var nog skälet till att jag stannade, säger Jennifer.

89 procent av alla medarbetare på McDonald’s menar att de lär sig saker som de kan ha nytta av hela livet. Främst handlar det om samarbete, rak och tydlig kommunikation, självdisciplin, planering, ledarskap, servicekänsla och förmågan att arbeta under högt tryck.

Team och gemenskap

Hennes vägval är vanligt. Många unga börjar jobba extra under några kvällar i veckan eller på helger under skoltiden. Man delar gemensamma intressen, och ur det brukar det kunna byggas starka team med mycket gemenskap, menar Casper som har jobbat på McDonald’s i fem år nu:

– Det är viktigt att alla bidrar och gör sin del till laget, annars fallerar det. Vi jobbar ju mycket som en enhet – alla hjul ska funka. Därför fokuserar vi också mycket på sammanhållning: alla ska må bra. Om någon inte trivs märks det direkt. Det där börjar redan vid rekryteringen.

– Donken är ett väldigt bra första jobb. Vi tror mycket på ungdomar och att man tidigt få testa på arbetslivet, säger Casper som själv började på McDonald’s direkt efter studenten.

Och precis som kollegan var ingången via en kompis som redan arbetade på en McDonald’s-restaurang.

– Jag behövde ett jobb. Sedan dess har utvecklingen gått ganska snabbt. Ledningen trodde tidigt på mig och jag fick stort ansvar. Efter någon månad blev jag först skiftledare och sedan arbetsledare. Det var kul och inspirerande att se hur de satsade. Därifrån har det bara gått uppåt, berättar Casper som idag också tagit sig igenom många interna kurser och utbildningar inom McDonald’s.

I rollen som restaurangchef och arbetsledare ingår administrativt arbete som exempelvis rekrytering, men även att hugga i i köket när det behövs.

Nu har han varit restaurangchef i två år, och målet är redan utstakat: att bli supervisor inom McDonald’s med ansvar för flera restauranger.

Jennifer Lazar har jobbat på McDonald’s sedan hon var 17 år gammal.

Kurser med kollegor

Jennifer Lazar har också genomgått några kurser på McDonald’s huvudkontor i Skärholmen i södra Stockholm. Där möter deltagarna kollegor från hela landet som befinner sig på samma steg i sina utbildningar.

– Alla har ju en gång varit nya, och alla vet hur läskigt det är att komma in på jobbet första dagen. Man kan ingenting och det är mycket att lära sig. Men redan innan man börjar jobba kan man gå in på McLearning, så när man väl kommer till sin första arbetsdag kan man ändå en del, förklarar Jennifer.

Jennifer Lazar

Första assistent
Mål: Att klättra vidare och få göra nya, spännande saker inom McDonald’s.

Ser McDonald’s-resan likadan ut för alla nyanställda?
– Man väljer mellan service och kök, beroende på vad man vill lära sig. I servicen lär man sig först hur kassan fungerar. I köket lär man sig först hur det går till vid grillarna, innan man går man in på linan och lär sig dressa produkterna och lägga på proteinet.

Linan …?
– Det är där maten görs i köket och där man dressar hamburgarna.

Vad är viktigast under anställningsintervjun?
– Jag skulle säga drivkraften. Viljan är det viktigaste. Men man märker ganska snabbt om någon verkligen vill ha jobbet – och hur sociala de är. Själv var jag väldigt blyg. Jag tyckte det var superläskigt först, men det försvann så fort jag började jobba. Sedan brukar vi kolla stresstålighet, men det är också något som oftast kommer med tiden, säger Jennifer.

Lyckan med lagarbete

Laget före jaget är något som genomsyrar medarbetarna på McDonald’s. Alla måste få känna sig hörda, sedda och delaktiga.

Restaurangchefen Casper Johansson har under sina år på Sveriges största restaurangkedja sett många begåvade unga kollegor växa med ansvaret på arbetsplatsen. Folk som sedan antingen fortsatt internt inom McDonald’s, eller valt andra framgångsrika karriärvägar.

För 40 procent av alla medarbetare är jobbet på McDonald’s deras allra första, en av dem är Julianna Ollfors på McDonalds Åkersberga.

– Vi har bland annat haft blivande läkare på Karolinska sjukhuset här. Att göra Donken har blivit ett begrepp. Och mycket tror jag beror på det här lagarbetet som är så viktigt för att verksamheten ska fungera; alla måste prestera, oavsett hur många följare man har på sociala medier, säger Casper och ler lite försiktigt.

Han betonar vikten vid att människor behöver känna ett syfte och en samhörighet. Därför är det också så viktigt att ha en chef som är tydlig, det är först då man utvecklas.

– Jag skulle säga att steka hamburgare är ungefär 5 procent av vad vi gör. Resten handlar om att ta hand om våra gäster. Till skillnad mot många företag ser vi resultaten varje dag och behöver inte vänta ett halvår på rapporten. Vi ser nästan direkt om det varit en bra eller dålig dag, och var den dålig – ja, då gör vi den bättre imorgon.

Julianna Ollfors uppskattar tempot på restaurangen.

Härligt högt tempo

Från grannorten Täby ansluter snart Julianna Ollfors. Hon har bara jobbat deltid här sedan i april, med känner sig redan som en del av laget.

– Jag tillhör Drive- och Table-teamet. Jag pluggade i Linköping förra hösten, men tillbaka i Stockholm hoppade jag av min distanskurs i psykologi i våras. Det var då jag sökte mig till McDonald’s. Jag gillar det höga tempot och att det är mycket att göra.

Hon tycker om att man som medarbetare så snabbt får ta eget ansvar.

Julianna Ollfors

Medarbetare
Mål: Just nu att utbilda sig till handledare. ”Men någon gång kommer jag nog börja plugga igen.”

– Det gör att man enkelt kommer in i jobbet. Sedan handlar det mycket om teamwork och kommunikation, det gäller att ha en bra gruppdynamik och kul med sina kollegor.

– Dessutom är det ju verkligen bra att ha det här i mitt cv. McDonald’s är en jättebra merit, inte minst tack vare allt ansvarstagande – oavsett om man är restaurangchef eller medarbetare, säger Julianna Ollfors medan bilkön till McDrive-luckan bakom henne börjar glesas ut.

Klockan är strax över ett och ett lugn har plötsligt lagt sig över restaurangen. Några timmars andhämtning, innan racet drar igång igen under sena eftermiddagen och inför kvällen.

EXTERN LÄNK: Sex fördomar om att jobba på McDonald’s

Casper, Julianna och Jennifer på McDonald’s i Åkersberga.

LÄS MER

Målet: Anställa 10 000 – på tre år

LÄS MER

Fyra myter: Så är det att jobba på Donken

LÄS MER

Test: Passar du på McDonald's?

LÄS MER

Bakom kulisserna: En dag på Donken

LÄS MER

”Vi fick chansen till första jobbet”

LÄS MER