Annons – innehåll från McDonald’s

Annons – innehåll från McDonald’s

10 tips för första jobbet – Sveriges största restaurangkedja om vikten av en bra start i livet

I veckan får landets samtliga avgångselever på gymnasiet ett grönt kuvert i brevlådan. Där välkomnar Sveriges största restaurangkedja blivande studenter till arbetslivet – med tio tips på vägen. – En bra start i arbetslivet är viktigt både för självkänslan och framtidstron hos unga, säger Joachim Knudsen, VD för McDonald’s i Sverige.

EXTERN LÄNK: Så är det att jobba på McDonald’s

Mer än hälften av alla unga svenskar idag vet inte eller är osäkra på hur de skaffar information om arbetslivet eller framtida studier. Och hela 70 procent av dem tycker att de har fått alldeles för lite information och kunskap om hur arbetsmarknaden fungerar. Det visar rapporterna Ungas framtid på arbetsmarknaden (2022) och Unga Röster (2017), som Stiftelsen Fryshuset tog fram.

Mot den bakgrunden och för att fler unga ska få en bättre start in i arbetslivet skickar McDonald’s under denna vecka därför ut Det gröna kuvertet till 118 628 svenska avgångselever på gymnasiet. Brevet innehåller tio handfasta tips som alla kan relatera till och använda – både för att värna om sina rättigheter som arbetstagare och för att förstå förväntningarna från blivande arbetsgivare.

Språngbräda mot framtiden

Sedan starten i Sverige för exakt 50 år sedan har McDonald’s öppnat dörrarna för 100 000-tals unga, som både fått chans till första jobbet och fått en inblick i det svenska arbetslivet. Många har gått vidare till universitetsstudier och topposter inom näringslivet, men alldeles oavsett eventuella framtidsdrömmar tycks ett jobb på en av McDonald’s 200 restauranger runt landet gett en bra start in i arbetslivet.

Matilda Fridh, pilot på ett av Nordens största flygbolag.

En av dem som valde den här vägen är Mathilda Fridh, som började på McDonald’s i Göteborg under gymnasietiden. Idag är hon pilot på ett av Nordens största flygbolag.

– Jag hade både vänner och klasskompisar som jobbat på McDonald’s, och jag hade hört att det var en bra start på karriären och bra att ha på CV:t. Jag har spelat handboll under hela min uppväxt och vet vad det innebär att kunna jobba tillsammans; att hitta varandras styrkor och stötta svagheterna. Jag är väldigt tacksam för min tid på McDonald’s, som förberedde mig för mitt arbete idag, säger Mathilda Fridh.

Från anställningsavtal till lön

Tipsen i Det gröna kuvertet handlar om allt från hur viktigt det är att få ett skriftligt anställningskontrakt till hur lönen ska sättas och hur viktigt det är att få feedback som ung av sin arbetsgivare.

– Som en av Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare vet vi hur viktig en bra start i arbetslivet är för både självkänslan och framtidstron. Därför väljer vi att skicka ut Det gröna kuvertet, för att ge fler unga möjligheten till en bra start i arbetslivet, säger McDonald´s VD i Sverige Joachim Knudsen.

Klicka här för att läsa mer om Det gröna kuvertet på McDonald’s Sveriges hemsida.

10 tips för en bra start i arbetslivet:

  1. Jobba svart? Nej, tack! Be alltid om ett skriftligt anställningskontrakt. Och glöm inte kolla så skatten är dragen varje månad på lönen.
  2. Planera mera. Du har rätt att få arbetsschema minst 2 veckor i förväg.
  3. Jobba lagom. Arbetsgivaren har skyldighet att se till att du förstår dina uppgifter och inte jobbar för mycket.
  4. Plikten kallar. Planera din tid och tar ansvar för arbetsuppgifterna.
  5. Bättre tillsammans. Visa respekt för dina kollegor. På jobbet vinner man tillsammans.
  6. Inget personligt. Tänk på att feedback från chefen hjälper dig utvecklas.
  7. Ett schysst jobb. Arbetsgivaren har ansvar för att du inte utsätts för kränkande behandling. Annars: vänd dig till din chef, någon på HR-avdelningen eller ett skyddsombud.
  8. Lov att ta ledigt. Du har rätt till 25 dagars semester per år. Och blir du sjuk: sjukanmäl dig direkt.
  9. Ordning och reda. Följ säkerhetsföreskrifterna på arbetsplatsen för att undvika skador.
  10. Pengar på fredag. Ingångslönen ska vara lika för alla, om arbetsgivaren följer kollektivavtal. Annars: vänd dig till något av fackförbunden.

EXTERN LÄNK: Vill du bli en del av McDonald’s? Sök jobb hos oss

LÄS MER

Målet: Anställa 10 000 – på tre år

LÄS MER

Fyra myter: Så är det att jobba på Donken

LÄS MER

Test: Passar du på McDonald's?

LÄS MER

Bakom kulisserna: En dag på Donken

LÄS MER

”Vi fick chansen till första jobbet”

LÄS MER