Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Vackraste dukningarna till vardag och fest – i jordnära toner

Jordnära material och färger som TALL och MOLN är de starkaste trenderna i köket för i år.
Att ta sig tid och duka fint piggar upp – även om sällskapet är litet.
Här är 6 jordnära dukningar att inspireras av, skapade av inredaren Lotta Agaton.

EXTERN LÄNK: Utforska Marbodals färgkollektion Jordnära

 

Ett av de nyord som bildades under förra året var ”hänglängtan”, ett sug efter att få umgås med storfamilj och många vänner igen. En annan starkt trend som kommer att synas under 2021 är ”social cocooning”, att umgås i hemmet. För visst är det härligt att få duka upp till fest hemma, med en fin linneduk, vackert porslin och matchande växter som pryder bordet. Men du behöver inte vänta på att kunna umgås i stora sällskap igen. En vacker dukning lyfter middagen och skapar stämning, oavsett storlek på sällskapet.

Precis som det jordnära är en stark trend i köket i stort i allt från färg på väggar och skåp till materialet i bänkskivor och möbler, så är det en trend att räkna med när det kommer till dukning. Varför inte inspireras av Lotta Agatons dukningar i färgerna Bark, Sand, Lin, Åska, Frost och Hav.

Dukning i färgen Bark

En dukning i mörkt brunt, ton i ton med inslag av torkat och svart skapar en fin och aningen rustik känsla. Den mörka linneduken skapar en bra bas och vintageservisen i stengods skapar djup. Komplettera dukningen med aningen ljusare linneservetter och torkade växter.

 

Dukning i färgen Sand

Den här dukningen i beige toner blandat med vitt porslin för tankarna till mjuka sanddyner och milsvida stränder. Genom att låta dukningen gå ton i ton blir intrycket lugnt och sobert. Detaljer i trä och inslag från naturen förstärker känslan.

 

Dukning i färgen Lin

Visst längtar man till våren och försommaren med den här skira lingröna dukningen? De där första ljusa bladen på lövträden och ljuset som aldrig vill ta slut. Här får duk och porslin gå ton i ton medan linneservetterna bryter av. Kaffe/tekoppar i glas för tankarna till dagg, eller kanske ett lätt försommarregn.

 

Dukning i färgen Åska

Säg den vår eller sommar som inte har inslag av åska? Men låt dig inte tyngas av de mörka molnen – inspireras av dem i stället! En mörkgrå botten med inslag av ljusare grått porslin och några stänk av svart ger en stramare, men ack så effektfull, dukning.

 

Dukning i färgen Frost

Även om färger är inne kan man ibland vilja ha något krispigt och fräscht. Då är en dukning helt i vitt lösningen. Våga löpa hela linan ut och satsa på vitt från linneduk till porslin och bestick.

 

Dukning i färgen Hav

Med blå toner och mönstrat vintageporslin kan man nästan känna doften av hav och saltstänkta klippor i den här dukningen. De moderna glasen och besticken bryter av och ger det lite mer edge.

 

 

EXTERN LÄNK: Här hittar du mer köksinspiration och trender

 

Jordnära

Marbodals serie Jordnära har inspirerats just av den nordiska naturen och innehåller färger som Sand, Åska, Tall och Granit.

Färgskalan är mjuk och nyansrik och löper från varm beige till mörkt grå och djup grön.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies