Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Underbara Clara: ”Ett väl fungerande kök är också en viktig del i ett hållbart matliv”

Hållbarhet går som en röd tråd genom allt Underbara Clara gör, från att lappa och laga till att driva ekojordbruk och inreda med loppisfynd. Och livet i köket är inget undantag.
– Vad vi äter har enorm betydelse för vårt klimatavtryck. Och ett väl fungerande kök spelar stor roll om man vill kunna ta tillvara på så mycket som möjligt, säger hon.

EXTERN LÄNK: Tänk långsiktigt och hållbart – läs mer om Marbodal

 

Ekojordbruk, egna djur och en högre grad av självförsörjning. När bloggaren och hållbarhetsprofilen Clara Lidström, eller Underbara Clara som hon är mer känd som, och hennes man Jakob för tolv år sedan flyttade ut på landet var det med en längtan efter att kunna leva mer hållbart.

– I dag är det ju ingen som höjer på ögonbrynen för det. Tvärtom är det ju ett helt legitimt politiskt ställningstagande. Men när vi flyttade var det inte riktigt i ropet på samma sätt och jag fick ofta förklara hur vi tänkte. Men jag har alltid varit intresserad av återbruk och självförsörjning, inte bara av klimatskäl utan också av rent estetiska orsaker, säger Clara Lidström.

 

I dag har familjen utökats till fem. Tillsammans med vänner driver man ett stadigt växande ekojordbruk och i Claras sociala kanaler kan man följa hennes hållbara livsstil; i allt från hur hon återbrukar möbler och kläder istället för att konsumera nytt till hur hon själv tar hand om och förädlar det som jordbruket ger. Något som kräver sin tid – och sitt utrymme.    

– I skördetid kan jag ju förädla enorma mängder råvaror. Som 100 kilo gurka, till exempel. Då känns det ju extra viktigt att ha ett kök som fungerar och är planerat för den hanteringen, säger hon.

 

Minska matsvinnet

Clara har nyligen renoverat sitt kök och det nya Svanenmärkta köket från Marbodal är till skillnad från det gamla köket helt anpassat efter familjens behov.

– Köket är så himla viktigt både för mig yrkesmässigt och för vår familj och den här gången ville jag kunna planera det helt efter eget huvud. Det ska gå att hantera de där stora mängderna råvaror i det, men det ska också funka att laga mat till familj och matlag och för att producera innehåll till mina kanaler, säger hon.

 

Ett väl fungerande kök är också en viktig del i ett hållbart matliv, menar Clara.

– Vad vi äter har en enorm betydelse för vårt klimatavtryck. Det handlar såklart om vad vi köper, vi kan välja till exempel närproducerat och ekologiskt, men också om hur mycket vi slänger. Vi svenskar har ett enormt stort matsvinn. Genom att ha en bättre organisation och överblick i kyl och skafferi blir det enklare att använda rester och inte missa vad som redan finns hemma.

Plats för alla

Genomskinliga burkar, var sak på sin plats och att inte blanda ihop ingredienser är några av Claras mest använda knep.

– Att börja middagsplaneringen med att titta efter vad som redan finns i kyl och skafferi är ju bra. Se efter vilka matvaror som håller på att gå ut och basera måltiden på dem. Och det går såklart enklare om man faktiskt kan se vad som finns. Mina barn gillar heller inte ihopblandad mat, de vill att varje ingrediens ska kunna ätas för sig, så det går liksom inte att skyffla ner alla rester i en och samma bunke.

 

Att flödet i det nya köket är så mycket bättre än i det gamla innebär också en sorts hållbarhet – fast kanske bara av ett lite annat slag.

– För oss som barnfamilj gör det så otroligt stor skillnad att allt flyter på. Det finns plats för barnen att sitta och pyssla eller göra läxor, de kan själva ställa in i diskmaskinen och vi kan ha vårt matlag här och utan problem laga mat till nästan tjugo personer. Det är också en viktig sorts livskvalitet, säger Clara.

 

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du får en hållbar livsstil i köket

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies